Impozitul forfetar vine de hac evaziunii fiscale?

Luni, 06 Aprilie 2009, ora 00:38
2933 citiri
Impozitul forfetar vine de hac evaziunii fiscale?

Introducerea impozitului forfetar este necesara, deoarece peste o treime din numarul societatilor inregistrate declara pierderi, in conditiile unei cifre de afaceri ridicate, iar statul nu trebuie sa permita firmelor un comportament de tip "free rider", in care acestea obtin un beneficiu fara plata.

Argumentatia este inclusa intr-un document guvernamental, obtinut de MEDIAFAX, in care sunt prezentate avantajele introducerii impozitului forfetar.

In document se arata ca, potrivit analizelor efectuate de Ministerul Finantelor, numarul societatilor care au declarat pierderi in 2007 a fost de 242.106 firme, reprezentand 39,2% din numarul total al societatilor inregistrate, in conditiile in care cifra de afaceri cumulata a acestora a depasit 134 miliarde lei.

"Avand in vedere volatilitatea ridicata a bazei de impozitare pentru pentru impozitul pe profit , este nevoie de o serie de masuri de limitare, care sa asigure un sistem fiscal echitabil si corect pentru toata lumea, cu o baza impozabila certa. Statul nu trebuie sa incurajeze comportamentul de tip free rider, in care beneficiul este obtinut fara ca pretul acelui beneficiu sa fie platit", se arata in document.

Guvernul apreciaza ca introducerea sistemului de impozit minim va avea ca efect largirea bazei impozabile, incluzand si companiile care inregistreaza pierderi pentru mai multi ani consecutiv. In documentul guvernamental se arata totodata ca impozite minime pentru companii sunt percepute si in alte state europene, printre care Franta si Ungaria.

Astfel, Franta aplica un impozit forfetar anual platit de toate firmele, scutite fiind doar noile companiile cu un capital care consta in proportie de peste 50% din aporturi in numerar (pentru primii trei ani de activitate), precum si organizatiile non-profit.

Impozitul forfetar anual este platit in acest caz indiferent daca firmele obtin profit sau inregistreaza pierdere si este calculat in suma fixa in functie de cifra de afaceri anuala. Ungaria aplica un impozit minim alternativ care presupune compararea bazei impozabile, determinata potrivit regulii generale pentru impozitul pe companii, cu o baza minima impozabila constand in diferenta dintre veniturile totale si costul bunurilor vandute sau al serviciilor prestate la care se aplica o cota de 2%.

In situatia in care baza minima astfel calculata excede bazei impozabile determinate potrivit regulilor generale, impozitul datorat este stabilit prin aplicarea cotei de impozit asupra acestei baze minime.

Hotelurile, restaurantele, firmele imobiliare si din comert vor plati un impozit anual pe profit de 0,5% din veniturile inregistrate, in cazul in care suma datorata statului nu depaseste aceasta cota, dar nu mai putin de 6.500 de lei, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta.

La randul lor, microintreprinderile vor fi obligate sa plateasca anual un impozit minim de 6.500 lei, in cazul in care suma datorata statului, reprezentand 3% din venituri, nu depaseste aceasta valoare. Firmele care au pana la noua angajati si o cifra de afaceri anuala de pana la 100.000 de euro pot opta pentru impozitarea cu 3% din venituri sau 16% din profit.

#criza, #forfetar, #free, #impozit, #rider , #Impozit forfetar