Sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a refuzat pentru a patra oara sa se prezinte in fata comisiei parlamentare de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009, unde fusese chemata pentru miercuri dimineata, reluand explicatia ca nu detine informatii sau documente necesare clarificarii imprejurarilor si cauzelor in care s-au produs evenimentele supuse cercetarii parlamentare.
"Va aduc la cunostinta ca nu detin 'informatii si/sau documente necesare clarificarii imprejurarilor si cauzelor in care s-au produs evenimentele supuse cercetarii parlamentare'", le-a transmis Laura Codruta Kovesi marti parlamentarilor din comisia de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009.
Sefa DNA a fost chemata din nou, pentru miercuri, la audieri de catre comisia parlamentara de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009, dupa ce decizia Curtii Constitutionale (CCR) privind obligativitatea acesteia de a se prezenta in fata comisiei a fost publicata in Monitorul Oficial.
"Nu am idei preconcepute, ne facem datoria in continuare. Este decizia dansei daca vine sau nu (...) Din pacate, Romania a inclus in Constitutie, dupa modelul altor state, posibilitatea de a avea comisii speciale de ancheta, dar nu a inteles pe deplin importanta acestei comisii si greutatea lor", a declarat presedinta comisiei de ancheta, Oana Florea, intrebata ce se intampla daca sefa DNA nu va da curs nici de aceasta data invitatiei.
"CCR statueaza obligativitatea oricarei persoane care detine o functie... mai mult
Marti, 14 Noiembrie 2017, ora 14:19
Curtea Constitutionala a publicat vineri motivarea deciziei din 3 octombrie legata de refuzul sefei DNA Laura Codruta Kovesi de a merge la Comisia de ancheta a alegerilor din 2009. CCR sustine ca prin acest refuz Kovesi a incalcat autoritatea Parlamentului si principiul colaborarii loiale intre institutiile statului.
"Curtea constata obligatia doamnei Laura Codruta Kovesi de a se prezenta in fata Parlamentului Romaniei - Comisia speciala de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009 si de rezultatul scrutinului prezidential si de a furniza informatiile solicitate sau de a pune la dispozitie celelalte documente sau mijloace de proba detinute, utile activitatii comisiei", se arata in motivarea deciziei la sesizarea facuta de Dragnea si Tariceanu.
Judecatorii CCR au analizat corespondenta dintre Kovesi si comisia de ancheta si au decis ca raspunsurile procurorului-sef al DNA nu au concurat la stabilirea situatiei de fapt investigata de comisiei.
"Mai mult, aceasta situatie, coroborata cu imposibilitatea comisiei de a stabili adevarul, desi a intreprins mai multe demersuri in vederea audierii si altor persoane care ar fi putut avea cunostinta despre evenimentele cercetate, dar care au refuzat cooperarea motivat de faptul ca au fost citate in calitate de martori intr-un dosar de urmarire penala aflat pe rolul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, imprejurare care nu... mai mult
Vineri, 03 Noiembrie 2017, ora 17:10
Sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a transmis o adresa comisiei parlamentare de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009 prin care le aduce, a doua oara, la cunostinta membrilor acesteia ca nu se va prezenta la audieri, deoarece nu are informatii referitoare la obiectul cercetarii lor.
"Avand in vedere ca nu am cunostinta despre aspecte de natura sa serveasca la aflarea adevarului in cauza care formeaza obiectul activitatii comisiei, nu ma voi prezenta in data de 20 iunie 2017, ora 14:00, la sedinta comisiei de ancheta", a transmis Kovesi.
Pe 12 iunie, presedintele Comisiei de ancheta privind alegerile din 2009, Mihai Fifor, i-a adresat o scrisoare procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, in care invoca o decizie a CSM din 2007 care le-ar permite procurorilor, "in mod exceptional", sa participe la audieri in Parlament, cerandu-i sa se prezinte pe 20 iunie la Comisie.
In scrisoare sunt enumerate obiectivele Comisiei, precum si baza legala a constituirii ei, atragandu-se atentia asupra riscurilor pentru persoanele care "obstructioneaza" activitatea ei.
"Refuzul persoanelor invitate la comisia de ancheta de a furniza informatiile solicitate sau de a pune la dispozitia acesteia celelalte documente sau mijloace de proba detinute utile activitatii comisiei poate fi considerat ca obstructionare sau impiedicare a aflarii adevarului si poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmarire penala", se arata in scrisoarea obtinuta de News.ro.
Sunt... mai mult
Luni, 19 Iunie 2017, ora 18:32
Decizia CCR de miercuri prin care a fost respinsa sesizarea PNL+USR cu privire la obligativitatea prezentei celor chemati la audieri intr-o comisie de ancheta a dat nastere la diverse interpretari.
Prof. dr Stefan Deaconu, fost consilier prezidential, ne-a oferit cateva explicatii pornind de la intrebarea "Sunt obligati Florian Coldea si Laura Codruta Kovesi sa dea declaratii in comisia de ancheta a prezidentialelor din 2009?".
Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, anuntase anterior ca nu se va prezenta la audieri, invocand decizii mai vechi ale Curtii, dar si o hotarare a CSM. Totusi, membrii comisiei insista sa o convoace inca o data. Si fostul director al SRI Florian Coldea, trecut in rezerva, a fost invitat la comisie pentru saptamana viitoare.
Citeste mai multe despre:
Seful comisiei de ancheta, despre Kovesi: Cautam solutii pentru a o face sa vina la audieriParlamentarii insista: Kovesi e chemata din nou la audieri in comisia de anchetaCCR a respins sesizarea PNL+USR privind prezentarea obligatorie la comisiile de anchetaCCR a motivat decizia luata azi, legat de chemarea obligatorie la comisia de ancheta
Intrebat daca Kovesi si Coldea pot fi obligati sa se prezinte la comisie, prof.dr Stefan Deaconu, specialist in drept constitutional si fost consilier prezidential, a declarat pentru Ziare.com ca CCR s-a pronuntat anterior, prin mai multe decizii, cu privire la "rolul si intinderea activitatii unei comisii parlamentare".
Mai exact, "Art.71 (din... mai mult
Joi, 15 Iunie 2017, ora 14:53
Fostul premier Emil Boc sustine ca alegerile din 2009 nu au fost fraudate si nici nu avea cum sa se intample acest lucru, pentru ca, desi nu stie detalii despre intalnirea de la Gabriel Oprea, aceasta nu putea "fizic" influenta rezultatul.
"Alegerile din 2009 nu au fost fraudate si nici nu aveau cum sa fie fraudate. Ganditi-va ca in fiecare sectie din cele 21.000 existau 6 reprezentanti de la partide care erau impotriva PDL si unul de la PDL. Toti acestia au vegheat zi si pe parcursul noptii procesul electoral. Toate aceste procese verbale au fost semnate de cei 7.
Credeti ca in cele 21.000 de sectii ar fi acoperit candidatii care erau impotriva PDL o eventuala tentativa de frauda in favoarea candidatului PDL? Exclus. Nu era posibil", a spus fostul premier dupa audierile de miercuri din comisia de ancheta.
Boc nu stia de intalnirea din seara alegerilor de acasa de la Gabriel Oprea, dar este convins ca ea nu putea influenta rezultatul scrutinului.
"Cu siguranta, ea nu putea modifica rezultatul votului. Nu avea cum fizic. Cum sa modifici rezultatele de pe procesele verbale semnate de 7 reprezentanti ai partidelor?", a spus Emil Boc.
Fostul lider PDL nu a vrut sa comenteze, insa, daca o astfel de intalnire era imorala in acel moment, spunand doar ca nu era ilegala.
Citeste mai multe despre audierile din comisia de ancheta:
Maior sustine ca SRI nu putea interveni in alegeri. Cum a raspuns cand a fost acuzat in comisie ca sfideaza poporul (Video)Comisia... mai mult
Miercuri, 14 Iunie 2017, ora 13:43
Comisia de ancheta a alegerilor prezidentiale din 2009, condusa de senatorul PSD Mihai Fifor (foto) a continuat, marti, audierile, fiind convocati senatorul PSD Robert Cazanciuc, fostul senator PSD Catalin Voicu, fostul sef al SPP Dumitru Iliescu si fostul senator UNPR Gigi Netoiu.
Netoiu a declarat in fata parlamentarilor ca nu a fost la Gabriel Oprea acasa in seara alegerilor, fiind plecat din Bucuresti. El recunoaste ca s-a intalnit acasa la Oprea cu Dan Andronic, insa cu o alta ocazie.
"N-aveam ce sa spun (...) Eu am fost de multe ori la domnul Oprea, sunt prieten de dinainte de 1989 cu el si cu domnul Iordanescu, dar in seara respectiva si in ziua respectiva nu am fost acolo, nici in Bucuresti. E adevarat, m-am intalnit cu domnul Andronic in casa domnului Oprea, dar cu alta ocazie, nu atunci", a spus Netoiu, dupa ce a petrecut mai putin de 15 minute in Comisia de ancheta.
Fostul lider UNPR a precizat ca in ziua alegerilor se afla la Craiova.
Netoiu a adaugat ca, de fiecare data cand a fost la Oprea acasa, s-a intalnit ori cu el, ori cu el si cu Anghel Iordanescu, fara alti politicieni sau demnitari. El a precizat ca pe Florian Coldea l-a intalnit o singura data, la un eveniment privat, o zi de nastere, iar pe George Maior si pe Laura Codruta Kovesi nu i-a intalnit niciodata.
Pentru ziua de miercuri au fost invitati la comisie fostul prim-ministru Emil Boc si procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.
In pofida anuntului facut de Mihai Fifor,... mai mult
Marti, 13 Iunie 2017, ora 17:57
Comisia de ancheta a alegerilor prezidentiale din 2009 continua, marti, audierile, fiind convocati senatorul PSD Robert Cazanciuc, fostul senator Catalin Voicu, fostul sef al SPP Dumitru Iliescu si fostul senator Gigi Netoiu.
Pentru ziua de miercuri au fost invitati fostul prim-ministru Emil Boc si procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.
In pofida anuntului facut de Mihai Fifor (foto), presedintele comisiei de ancheta, este putin probabil ca procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, sa vina la audierea sa programata pentru miercuri.
Kovesi a anuntat comisia parlamentara ca nu va veni la audiere, invocand o hotarare a CSM care interzice obligarea procurorilor de a se prezenta la comisiile parlamentare, precum si o decizie a Curtii Constitutionale din 1994, conform careia dispozitiile din regulementele Parlamentului care obliga persoane de a se prezenta la comisiile de ancheta sunt neconstitutionale.
Citeste si alte argumente pentru care procurorii nu pot fi obligati sa se prezinte la comisiile de ancheta parlamentare.
Fostul director al SRI George Maior a declarat, luni, in cadrul audierii, ca a avut si are o relatie de prietenie cu Gabriel Oprea si Vasile Dincu, in timp ce relatia cu procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, fost procuror general, a fost "strict profesionala, desfasurata in conformitate cu atributiile fiecarei institutii" pe care o reprezentau.
Intrebat ce relatie a avut cu Gabriel Oprea, Maior a spus ca a fost si este prieten... mai mult
Marti, 13 Iunie 2017, ora 07:35
Procurorul-sef DNA, Laura Codruta Kovesi, a anuntat comisia parlamentara de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009 ca nu va veni la audiere, invocand o hotarare a CSM care interzice obligarea procurorilor de a se prezenta la comisiile parlamentare, precum si o decizie a Curtii Constitutionale.
"Va comunic faptul ca, la data de 24 mai 2007, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat ca 'procurorii nu pot fi obligati sa se prezinte in calitate de martori in fata comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constitutionale, fac parte din autoritatea judecatoreasca'", se arata in adresa trimisa de Kovesi la comisie.
Ea invoca si o hotarare a Curtii Constitutionale din 1994, conform careia "dispozitiile din regulamentele interne ale Senatului sau Camerei Deputatilor care prevad obligativitatea persoanelor citate de a se prezenta la comisia de ancheta sunt neconstitutionale".
"Fata de aceste aspecte, va comunic faptul ca nu ma voi prezenta in data de 14 iunie 2017 la sedinta comisiei de ancheta", a transmis Laura Codruta Kovesi comisiei parlamentare de ancheta.
Citeste si alte argumente pentru care procurorii nu pot fi obligati sa se prezinte la comisiile de ancheta parlamentare.
"Luni ne vom intalni cu domnul George Maior si cu domnul Vergil Voineagu, cel care a fost presedintele INS la data alegerilor. Pentru marti, domnul Robert Cazanciuc, domnul Gheorghe Netoiu, domnul Catalin Voicu si domnul Dumitru Iliescu, iar pentru miercuri... mai mult
Joi, 08 Iunie 2017, ora 16:02
Conducerea Parlamentului a decis, joi, sa infiinteze o comisie de ancheta care sa cerceteze mai multe aspecte controversate legate de alegerile prezidentiale din 2009, semnalate de Dan Andronic.
Pe lista vehiculata in presa cu numele celor care vor fi chemati sa dea explicatii apare si procurorul sef al DNA. Este Laura Codruta Kovesi obligata de lege sa se prezinte la audieri, daca va fi citata?
Comisia va fi, cel mai probabil, condusa de Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor, condamnat la inchisoare cu suspendare in dosarul Referendumul si trimis in judecata de DNA pentru instigare la abuz in serviciu.
Comisia a fost infiintata cu sustinerea presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, dupa ce Dan Andronic, urmarit penal de DNA pentru marturie mincinoasa si favorizarea infractorului, a sustinut ca in victoria obtinuta in 2009 de Traian Basescu ar fi fost direct implicati si fostii capi ai SRI George Maior si Florian Coldea, dar si procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.
Citeste mai multe despre infiintarea comisiei parlamentare de ancheta pentru alegerile prezidentiale din 2009.
Conform Art. 76 din Regulamentul Camerei Deputatilor, o comisie de ancheta parlamentara "poate cita orice persoana care lucreaza in cadrul Guvernului sau in cadrul celorlalte organe ale administratiei publice", orice alta persoana chemata la audieri avand statut de invitat si putand sa refuze participarea.
In acest sens exista doua decizii edificatoare ale... mai mult
Vineri, 21 Aprilie 2017, ora 08:25