Italia ar putea sa nu-si revina din criza financiara globala - care a inceput in 2008 - decat la jumatatea annului 2020, fiind astfel afectata de o recesiune de peste doua decenii, a avertizat Fondul Monetar International (FMI) in cel mai recent raport.
FMI a precizat ca Italia, a treia cea mai mare economie a zonei euro, "isi revine treptat dintr-o recesiune lunga si puternica", adaugand totusi ca acest proces de revenire probabil va fi "prelungit si expus riscurilor", scrie The Guardian.
FMI trage Italia de maneca: Ce ...citeste mai departe despre "Avertismentul FMI: Italia nu iese din recesiune pana in 2020" pe Ziare.com mai mult
Marti, 12 Iulie 2016, ora 11:11
Credibilitatea Romaniei in fata investitorilor straini este la cel mai scazut nivel din ultimii ani, considera profesorul in Economie Mircea Cosea, care a adaugat ca scenariul FMI este unul realist.
Prognozele de crestere economica ale oficialilor romani fiind incorecte, crede Cosea, analist economic si profesor in Economie. Expertii FMI au avertizat Romania ca in cazul unei intensificari a crizei din zona euro este posibila o scadere economica de 5% si o depreciere a leului cu 15-20%.
"Situatia este cu adevarat grava pentru ca FMI-ul nu vrea sa se incarce cu o raspundere prea mare in cazul in care Romania nu merge bine. Programul pe care FMI l-a impus si pe care atat guvernul Boc, cat si guvernul Ponta l-au acceptat este un program care nu avea cum sa duca la crestere economica.
Este un program de stopare a pierderilor, dar faca nicio posibilitate de creare de locuri de munca, a unui motor de crestere. De aceasta data, FMI-ul este mai realist", a explicat Mircea Cosea pentru Business24.
Oamenii de afaceri straini vor o agentie pentru prioritizarea investitiilor publice
Potrivit profesorului in Economie, situatia din Romania s-ar putea inrautati, in urmatoarea perioada, indiferent de modul in care evolueaza criza economica in zona euro. Potrivit acestuia, in tara noastra nu exista niciun fel de politica de folosire in interes propriu a resurselor nationale ale Romaniei.
FMI critica din nou Romania. Infrastructura trage in jos economia
FMI vede cinci... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 14:50
Bancile chineze se vor confrunta cu un risc sistemic, provocat de o combinatie de credite, active, schimburi valutare si scaderea randamentelor, daca acestea ar aparea in acelasi timp, a avertizat, marti, Fondul Monetar Intarnational. China nu ia in seama aceste avertismente si nici bursele nu reactioneaza la raportul FMI.
China poate evita aceste pericole prin eliberare pietelor financiare si asigurarea unei autonomii mai mari de la controlul guvernamental investitorilor, a bancilor comerciale, dar si a bancii centrale, se arata in raportul FMI dat publicitatii marti si preluat de CNBC.
Raportul nu prezice un dezastru iminent, insa FMI insista ca statul chinez sa actioneze rapid, intrucat este vulnerabil la destabilizarea pretului la active.
"Configuratia actuala a politicilor financiare va favoriza economiile ridicate, niveri ridicate de lichiditati si un risc accentuat de alocare gresita de capital si actiuni", sustin oficialii FMI.
Raportul, care a fost completat in iunie, insa a fot publicat abia marti, contine 29 de recomandari-cheie. Fondul sustine ca a realizat teste de stres pe 17 banci care reprezinta 83% din sistemul bancar comercial din China.
Testul, realizat in colaborare cu banca centrala chineza a aratat ca rata creditelor neperformante a crescut cu cel putin un punct procentual pentru fiecare scadere de un punct procentual in Produsul Intern Brut.
Scenariul de forta majora, imaginat de FMI, presupune o crestere economica anuala de 4%, cu... mai mult
Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 12:37