Proiectele de modificare a Codurilor Penale, aprobate in mare graba, marti, de comisia speciala condusa de Florin Iordache, au fost votate miercuri de Camera Deputatilor, decizionala, dupa ce trecusera si de Senat.
Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor, nu a condus sedinta si nici nu a fost prezent la dezbatere, dar a venit la votul final.
PNL si USR au anuntat ca vor ataca modificarile la Curtea Constitutionala, avand doar 2 zile la dispozitie, pentru ca proiectele au fost adoptate in procedura de urgenta.
"Este cea mai grava situatie din ultimii doi ani de zile din punct de vedere legislativ, pentru ca aceste modificari ii ajuta in mod substantial pe infractori", avertizase inainte de vot deputatul USR Stelian Ion.
In sedinta de plen, PNL si USR au facut apel la deputatii UDMR si la cei ai minoritatilor sa nu voteze proiectele, fara succes insa.
Printre cei care au votat in favoarea modificarilor la Codurile penale se numara presedintele PSD, Liviu Dragnea, liderul deputatilor UDMR, Attila Korodi, precum si liderul grupului minoritatilor, Varujan Pambuccian.
La PSD a existat o singura iesire din rand: deputatul de Braila Nicu Nita a votat "Nu" la CPP, dar a revenit alaturi de colegii sai la CP, votand "Da".
Lista deputatilor care au votat modificarile la Codul de Procedura penala.
Lista deputatilor care au votat modificarile la Codul Penal.
Florin Iordache a anuntat cu putin timp inainte de vot ca sunt prezenti 181 de deputati, insa... mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2019, ora 13:10
De Ziua Europei, stirile din Romania arata asa:
1. Ministrul Justitiei, profesor doctor in drept, isi exprima neincrederea in profesionalismul expertilor unei institutii europene - Consiliul Europei, cei care au redactat raportul GRECO, care critica schimbarile din justitie.
Acelasi ministru le spune parlamentarilor sa-si pastreze "libertatea si demnitatea de a legifera in acord cu interesul national si limitele constitutionale, si nu cu exigentele europene", in conditiile in care multi dintre parlamentari au in vedere doar interesul propriu si pe cel al prietenilor lor politici cu dosare penale.
2. CNCD a decis ca presedintele Iohannis a discriminat cand a spus ca "niste penali" incearca cu disperare sa discrediteze DNA. CNCD l-a amendat cu 2.000 de lei. Este aceeasi institutie care nu a sanctionat-o pe Viorica Dancila cand a spus ca cei care dezinformeaza UE sunt "autisti", jignind toate persoanele cu autism si familiile lor.
3. Comisia Iordache-Alta intrebare continua sa macelareasca Codurile penale, desi zilnic sunt declaratii publice ale unor magistrati privind pericolul adoptarii modificarilor PSD&ALDE. Forumul Judecatorilor sustine ca propunerile PSD&ALDE "plaseaza inculpatul intr-o pozitie privilegiata" si ca pot transforma Codul penal "intr-un instrument de instaurare a groazei in magistratura".
4. Ministerul Dezvoltarii Regionale recunoaste ca Romania ar putea sa piarda prin dezangajare peste 560 de milioane de euro, fonduri europene, pentru ca... mai mult
Miercuri, 09 Mai 2018, ora 17:31
Deputatul PSD Florin Iordache, presedintele comisiei speciale pentru modificarea Legilor Justitiei, sustine ca modificarea Codurilor Penale nu se va face in interesul anumitor persoane, respingand astfel criticile din presa potrivit carora ele il avantajeaza direct pe Liviu Dragnea.
Declaratiile au fost facute joi, dupa incheierea primei sedinte a comisiei, in care s-a discutat despre proiectele depuse cu doar o zi inainte privind modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala.
Citeste si:
Prima sedinta a Comisiei Iordache pe modificarea Codurilor Penale s-a incheiat in jumatate de ora si s-a desfasurat fara cvorum: Dezbaterile incep pe 2 maiEfecte grave ale modificarilor la Codurile Penale: Scapa acuzatii de la Colectiv, retele organizate si infractori extrem de periculosi - InterviuUn procuror DNA atrage atentia ca modificarile la Codurile Penale pot afecta anchetele de omor si talharie
Intrebat de jurnalisti cine sunt initiatorii proiectelor care au starnit atatea reactii negative, Florin Iordache a raspuns: "La toate articolele pe care le propunem initiatorii sunt din PSD si ALDE", iar modificarile vizeaza punerea in acord cu deciziile CCR si CEDO.
"Vrem sa normalizam viata din Romania, care trebuie sa fie gestionata de reguli clare", a mai punctat el.
Intrebat, de asemenea, ce implicare a avut Ministerul Justitiei, Florin Iordache a afirmat raspicat: "Nicio implicare!".
"Ministerul Justitiei noi il invitam sa isi exprime un punct de vedere... mai mult
Joi, 19 Aprilie 2018, ora 12:43
Daca OUG 13 a fost o palma, acum avem de-a face cu o agresiune cu mult mai grava cu pumnii si picioarele asupra justitiei care trebuie pusa la pamant. De la un punct incolo nu se mai contorizeaza numarul pumnilor si al picioarelor, oamenii nu mai stiu daca e vorba de 5 sau 10 articole, incepe un haos, atacul devine o chestiune abstracta si se banalizeaza, afirma deputatul USR, Stelian Ion, membru in Comisia Iordache.
Intr-un interviu pentru Ziare.com, Stelian Ion a explicat la ce atacuri ne putem astepta in perioada urmatoare. Proiectul de modificare a Codurilor Penale e "ca o grenada careia i s-a scos cuiul si a ramas pe masa", iar pentru abuzul in serviciu este o varianta cu mult mai rea decat introducerea unui prag. "Vom asista la incalcari grave ale legii fara a putea face nimic".
Deputatul USR a explicat si de ce, in opinia sa, Curtea Constitutionala a incalcat MCV in privinta sesizarii Comisiei de la Venetia.
Avem primele decizii ale CCR pe doua dintre Legile Justitiei, 303 si 304, si fiecare parte pretinde ca a invins. PSD, pentru ca legile au fost declarate in ansamblu constitutionale. PNL, pentru ca ele se intorc in Parlament. Cum e?
Din punctul de vedere al constitutionalitatii legilor pe ansamblu, PSD a iesit bine. Eu as fi asteptat de la CCR ca, pe motivele extrinseci expuse pe larg, sa constate ca ele sunt neconstitutionale pe ansamblu, din cauza problemei legata de procedura de adoptare, si ca urmare a numarului mare de articole declarate... mai mult
Vineri, 02 Februarie 2018, ora 06:31
Publicatii prestigioase din Europa si din Statele Unite au scris despre protestele de luni ale magistratilor romani. Acestia iesisera in strada pentru a apara independenta justitiei, in contextul modificarilor pe care coalitia PSD-ALDE vrea sa le aduca in structura Codurilor Penale.
"Sute de magistrati au iesit pe treptele tribunalelor din Bucuresti pentru a protesta fata de masurile despre care spun ca le-ar ingradi libertatea de a-si face meseria", a scris luni Euronews.
Canalul a preluat declaratia procuroarei Antonia Diaconu care sustinuse: "Am iesit in interesul oamenilor. Vom continua sa muncim, dar ne dorim sa o putem face in aceleasi conditii ca si pana acum".
Tot pentru Euronews, judecatorul Dragos Calin a declarat: "Cu toate ca deja Comisia Europeana si-a exprimat ingrijorarea cu privire la aceste schimbari si mii de oameni protesteaza fata de ele, se pare, totusi, ca ramanem fara solutii aici".
Procurorii au explicat pentru Euronews ca in baza modificarilor pe care coalitia PSD-ALDE urmeaza sa le aduca la Codurile Penale unui pedofil i s-ar putea permite sa asiste la marturia victimei sale.
Washington Post a preluat informatii publicate de Associated Press si a facut referire la precizarile unor procurori ai DIICOT. Acestia apreciasera ca in conditiile in care modificarile Codurilor se vor produce asa cum le doreste coalitia de guvernare, s-ar bloca nu mai putin de 1.200 de anchete privind traficul de droguri.
Voice of America (VOA) News a... mai mult
Marti, 19 Decembrie 2017, ora 12:32
Presedintele Klaus Iohannis i-a transmis, miercuri, o scrisoare premierului Sorin Grindeanu, prin care ii cere sa abroge ordonanta de urgenta privind modificarile codurilor penale.
"Vazand ca acest act normativ a fost adoptat si cu ignorarea opiniilor profesionale exprimate anterior in cadrul sistemului judiciar,
Luand in considerare efectele profund negative pe care aceasta Ordonanta de urgenta le produce asupra functionarii statului de drept si, implicit asupra eforturilor depuse de Romania in domeniul combaterii fenomenului coruptiei si asigurarii integritatii functiei publice,
Va solicit abrogarea Ordonantei de urgenta nr. 13/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal si a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala", se arata in scrisoarea presedintelui, publicata pe site-ul Administratiei Prezidentiale.
De asemenea, seful statului invoca si alte argumente in rugamintea adresata prim-ministrului de a abroga ordonanta adoptata marti seara si publicata dupa 3 ore in Monitorul Oficial.
Astfel, presedintele invoca in primul rand "prevederile art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei potrivit carora Guvernul poate adopta Ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata".
Apoi, presedintele a constatat ca Guvernul a adoptat ordonanta cu o zi inainte de inceperea sesiunii ordinare a Parlamentului, "ceea ce pune in discutie insasi necesitatea acestui demers".
Klaus... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 15:07
Zeci de mii de oameni au iesit in strada marti noaptea, revoltati ca Guvernul a anuntat ca a modificat prin ordonanta de urgenta codurile penal si de procedura penala. Insa la acel moment romanii nu stiau nici a zecea parte din tacticile si tertipurile miselesti la care au apelat principalii actori implicati.
Si asta in primul rand pentru ca jurnalistii acreditati la Guvern, care au acoperit conferinta de presa in care Florin Iordache a anuntat lovitura de gratie data Justitiei, au fost inchisi in Palatul Victoria, asta desi premierul Grindeanu si ministrii sai au fugit la casele lor, inainte ca usile guvernului sa fie sigilate.
Jurnalistul Sergiu Voicu de la Digi24 a reusit sa intre in direct in jurul orei 02:00, la 4 ore dupa conferinta lui Iordache, si a povestit ce s-a intamplat.
Voicu a povestit ca a mers la Guvern stiind ca la ora 19:45 va avea loc o sedinta cu 3 puncte pe ordinea de zi, legate de buget si de strategia fiscala.
Sedinta a inceput, premierul Grindeanu a prezentat ordinea de zi cu cele 3 acte normative, dupa care a intrebat ministrii daca au ceva de adaugat.
Atunci ministrul Transporturilor a luat cuvantul si a vorbit despre hotararea de guvern ce a trebuit adoptata pentru ca studentii sa poata circula gratuit cu trenul de la 1 februarie.
Dupa ce a terminat, a luat cuvantul ministrul Justitiei, Florin Iordache, care a anuntat ca mai are el 3 acte normative si a inceput sa le citeasca. Acestea erau proiectele pentru modificarea... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 03:03
Politicienii din Opozitie au avut reactii dure dupa ce ministrul Justitiei, Florin Iordache, a anuntat ca Guvernul Grindeanu a adoptat prin Ordonanta de Urgenta modificarea codurilor penale.
Parlamentarii Uniunii Salvati Romania au avut unele dintre cele mai vehemente luari de pozitie dupa anuntul lui Iordache.
"Hotul vine noaptea. OUG au fost adoptate. Este inacceptabil ce se intampla in seara asta! Iese cu scandal", a transmis deputatul Iulian Bulai.
La randul sau, fostul ministru din Guvernul Ciolos, Cristian Ghinea, a acuzat adoptarea Ordonantei in sedinta de guvern de marti seara.
"Le-au adoptat la guvern. In miez de noapte ca borfasii. #GuvernulPenal", este mesajul lui Ghinea.
Si senatorul USR Vlad Alexandrescu a avut o opinie asemanatoare cu cele ale colegilor sai de partid: "PSD si ALDE au dat OUG in faptul noptii ca talharii."
Liderul USR, Nicusor Dan, are si el o reactie dura si spune ca PSD a trecut o linie rosie, el indemnand oamenii la protest.
"PSD si aliatii lor au trecut azi linia rosie. Printr-o sedinta de noapte, cu o ordine de zi neanuntata, guvernul a adoptat ordonanta care ii dezincrimineaza pe Dragnea, Oprea, Udrea, Sova, Mazare, Titus Corlatean, si pe toti ceilalti. Acceptam sau protestam. De deznodamantul acestei chestiuni depinde cum va arata Romania in urmatorii ani. Va invit sa protestam pana la capat."
PNL: Aceasta atrocitate de ordonanta isi va produce efectele din secunda doi
Presedintele PNL, Raluca Turcan, a... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 22:36
Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, se indoieste de buna credinta a ministrului Justitiei, Florin Iordache, in contextul in care MJ a elaborat o OUG a gratierii si una privind modificarea Codurilor Penale.
Premierul Sorin Grindeanu a declarat miercuri, dupa sedinta de guvern, ca aceste OUG nu dezincrimineaza nici conflictul de interese, nici abuzul in serviciu, asa cum a speculat presa, dar "se clarifica din punct de vedere al Ministerului Justitiei si se pun in concordanta cu deciziile CCR".
"De ce trebuie facute aceste modificari la Codul Penal in mod netransparent prin ordonanta de urgenta? De ce nu s-a comunicat?
(...) Sa vedem in ce sens se clarifica. Practica este unitara si este foarte clara si decizia CCR. Nu vad ce ar putea fi clarificat. Ma indoiesc ca este de buna credinta (ministrul Justitiei, Florin Iordache - n.red.). Daca este o clarificare, de ce se lucreaza in secret, de ce se lucreaza noaptea? De ce nu este o procedura transparenta?", a spus Kovesi, pentru Europa FM.
"Am avut o discutie cu ministrul Justitiei, ocazie cu care domnul ministru a promis ca orice modificare se va face va fi discutata in sistem. Vad ca si-a incalcat aceasta promisiune. Ma asteptam", a mentionat Kovesi.
Anterior, intr-un interviu acordat Ziare.com, Kovesi a spus ca a avut deja o discutie la Ministerul Justitiei la care a participat si procurorul general, si procurorul sef DIICOT.
"Am cerut sa lamurim 4 aspecte: ce intentii are dl ministru privind... mai mult
Miercuri, 18 Ianuarie 2017, ora 15:05