Procurorul general, reactie dura dupa modificarea codurilor: Este o ofensa adusa autoritatii judecatoresti. Trebuie atacata la CCR

Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 01:09
5700 citiri

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a afirmat ca ordonanta de urgenta prin care sunt modificate Codul Penal si Codul de Procedura Penala sunt ofensatoare pentru autoritatea judecatoreasca si ca este nevoie ca ordonanta sa fie atacata la Curtea Constitutionala.

"Ca membru al Consiliului Suprem al Magistraturii, va pot spune ca ordonanta de urgenta este o ofensa adusa autoritatii judecatoresti, fiind discretionara, vadit neconstitutionala si trebuie atacata urgent la Curtea Constitutionala. Despre consecintele ei grave am avertizat in comunicatul de ieri (luni - n.red) al Ministerului Public", a declarat Augustin Lazar intr-un punct de vedere remis News.ro.

"Ministerul Public avertizeaza asupra faptului ca este imperios necesar sa se realizeze punerea in acord a prevederilor Codului penal si a Codului de procedura penala cu dispozitiile cuprinse in deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei, insa, in actuala redactare, proiectul de modificare a celor doua coduri depaseste limitele stabilite de catre instanta de contencios constitutional", se arata in comunicatul dat publicitatii, luni, de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

De asemenea, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat, marti seara, ca proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea codurilor penale adoptat de Guvernul Grindeanu va afecta grav lupta anticoruptie, urmarindu-se ca toti functionarii publici de rang inalt sa fie scapati de raspundere penala pentru abuz in serviciu.

Laura Coduta Kovesi a spus ca nu stie exact ce forma a OUG a fost adoptata de Guvern marti seara, dar prin prevederile din varianta primita inaintea sedintei Cabinetelui va fi afectata grav lupta anticoruptie.

"Prin acest proiect se urmareste ca toti functionarii publici de rang inalt sa fie scapati de raspundere penala pentru abuz in serviciu si favorizarea infractorului. Acest proiect va afecta grav lupta anticoruptie. Sa vedem ce au adoptat. Noua ne-au trimis un proiect si acum scriam un punct de vedere pentru ca aveam termen pana maine (miercuri-n.r.) la ora 9.00. Asteptam sa vedem forma adoptata azi", a declarat procurorul sef al DNA.

Amintim ca ministrul Justitiei, Florin Iordache, a anuntat marti seara ca Guvernul Grindeanu a adoptat prin Ordonanta de Urgenta modificarea codurilor penale.

Ulterior, mii de romani nemultumiti au iesit in strada.

Citeste mai multe pe aceasta tema:

Reactii dure dupa modificarea codurilor penale: In miez de no ...citeste mai departe despre "Procurorul general, reactie dura dupa modificarea codurilor: Este o ofensa adusa autoritatii judecatoresti. Trebuie atacata la CCR" pe Ziare.com

#ordonanta modificare coduri, #ordonanta gratiere, #Augustin Lazar coduri penale , #Stiri Administratie