Conform celebrului antreprenor Elon Musk, ambitiile marilor puteri de a domina zona inteligentei artificiale ar putea cauza un nou razboi mondial.
Elon Musk ne-a obisnuit deja cu declaratii surprinzatoare, uneori chiar socante. Insa, cele mai recente postari pe Twitter ale acestuia depasesc doza de atipic cu care seful Tesla, SpaceX si a altor companii se inconjoara.
Declaratiile lui Musk par sa fie generate de ultimele teste nucleare facute de Coreea de Nord, dar si de o declaratie pe care Vladimir Putin, presedintele Rusiei, a dat-o recent privind inteligenta artificiala.
"Cel care va avea cel mai bun sistem de inteligenta artificiala va conduce lumea", a spus Putin, scotand in evidenta ambitiile Rusiei, dar si ale altor tari in acest domeniu.
Dincolo de gadgeturi si aplicatii ca zone de initiere a algoritmilor, inteligenta artificiala este vazuta ca un instrument extrem de puternic pentru cel care o va controla. Mai multi cercettatori din acest domeniu au avertizat deja ca, in mainile unor dictatori, AI-ul ar putea fi mijloc de opresiune deosebit de eficient.
Inteligenta artificiala poate fi aplicata de state in domenii care privesc guvernarea, iar regimurile opresive si cele care cenzureaza libertatea de opinie si accesul la informare o pot folosi ca mijloc de supraveghere si control.
Musk crede ca, daca va fi nevoie, statele autoritate pot obtine cu forta AI-urile dezvoltate de companiile private, fara ca macar sa deruleze propriile cercetari in... mai mult
Marti, 05 Septembrie 2017, ora 08:20
Jack Ma, fondatorul companiei chineze de comert electronic Alibaba, a vorbit de curand despre consecintele pe care avansul tehnologiei le va avea asupra pietei muncii, dar si despre transformarea rolului Chinei pe scena mondiala.
Ma a participat in aceasta saptamana la conferinta Gateway '17, cel mai important eveniment public din SUA al gigantului chinez, care a avut loc in Detroit. Iata cateva dintre cele mai interesante afirmatii facute cu aceasta ocazie:
Al Treilea Razboi Mondial
Tehnologii noi precum machine learning si inteligenta artificiala vor elimina multe locuri de munca intr-un viitor nu foarte indepartat, a spus Ma pentru CNBC, mentionand chiar si posibilitatea, in acest context, a izbucnirii celui de-al Treilea Razboi Mondial.
Pentru a preveni un astfel de dezastru, liderii lumii trebuie sa actioneze din timp, considera miliardarul chinez.
"De aceea calatoresc, vorbesc cu toate guvernele si sefii de stat si le spun sa se miste rapid. Daca nu o vor face, vor fi probleme. (...) Crezul meu este ca trebuie sa repari acoperisul cat inca functioneaza", a spus Ma, care recomanda sporirea investitiilor in educatie.
Jobul viitorului
Cum piata muncii va fi transformata radical, este esential sa evoluezi odata cu noile cerinte.
"Vine un nou val. Locurile de munca vor fi eliminate. Unii oameni, cei care vor tine pasul, vor fi bogati, vor avea mai mult succes", a mai spus Ma.
Insa pentru cei care raman in urma, viitorul va fi "dureros", arata... mai mult
Sambata, 24 Iunie 2017, ora 11:55
Scopul programelor de Inteligenta Artificiala ar trebui sa fie cel de a pune masinile sa faca ceea ce oamenii nu pot face, nu sa imite comportamentul uman, crede Jack Ma, fondatorul Alibaba.
Miliardarul chinez se teme ca Inteligenta Artificiala ar putea declansa chiar si un Al Treilea Razboi Mondial, dar tot oamenii vor fi castigatorii conflictului, in opinia sa, arata CNBC.
"Prima revolutie tehnologica ne-a adus si Primul Razboi Mondial, a doua a venit cu cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Acum este a treia revolutie tehnologica", a precizat Ma.
Nu este un razboi in sensul clasic, ci unul in care angajatii umani sunt inlocuiti treptat de roboti, in cazul in care guvernele nu vor lua niste masuri mai ferme.
Insa, in final, tot oamenii vor fi cei care vor invinge, deoarece nicio masina nu poate dobandi experienta si inteligenta omeneasca.
"Intelepciunea vine din inima. Masinile sunt conduse de creier. Poti invata o masina sa gandeasca, dar nu ii poti arata ce inseamna sa ai inima", a explicat fondatorul gigantului IT din China.
In acelasi timp, Ma atrage atentia cercetatorilor ca scopul activitatii lor ar treebui sa fie folosirea fortei de care dispun masinile in ajutorul oamenilor, mai degraba decat incercarile de a face sa imite comportamentul uman.
"Oamenii vor castiga aceasta batalie. In 30 de ani, vom fi tot aici, ca supravietuitori", considera fondatorul Alibaba. mai mult
Joi, 22 Iunie 2017, ora 05:23
Fondatorul gigantului IT chinez Alibaba, Jack Ma, a avertizat ca a treia revolutie tehnologica - cea care implica inteligenta artificiala - ar putea declansa Al Treilea Razboi Mondial.
In acest sens, miliardarul din China a dat exemplu precedentele razboaie mondiale.
"Prima revolutie tehnologica a provocat Primul Razboi Mondial. A doua revolutie tehnologica a provocat Al Doilea Razboi Mondial. Aceasta este a treia revolutie tehnologica", a spus Ma, citat de CNBC.
Astfel, odata cu progresul masinariilor inteligente si cu inteligenta artificiala care elimina locurile de munca disponibile pentru oameni, "a treia revolutie tehnologica ar putea provoca Al Treilea Razboi Mondial".
Citeste si:
Tot mai multi oameni se gandesc la Al Treilea Razboi Mondial - ce cauta pe Google si cum relateaza presaMinistrul israelian al Apararii avertizeaza: Lumea se afla intr-un al Treilea Razboi MondialTrump: Planul lui Clinton va declansa cel de-al Treilea Razboi Mondial
Seful Alibaba a subliniat ca liderii mondiali ar trebui sa acorde atentie sistemului de educatie, pentru a evita efectele negative produse de automatizare.
"Nu cred ca ar trebui sa facem masinarii asemenea oamenilor. Ar trebui sa ne asiguram ca masina poate face lucruri pe care oamenii nu le pot face", a mai spus Ma, adaugand ca masinariile nu vor obtine niciodata intelepciunea si experienta pe care le are natura umana.
"Oamenii vor invinge" in cele din urma, mai sustine Jack Ma.
Nu in ultimul rand, acesta... mai mult
Miercuri, 21 Iunie 2017, ora 21:22
Smartphone-ul cuplat cu serviciile mobile si aplicatiile aparute in ultimii ani a stat la baza celei mai puternice perturbari economico-sociale a ultimului deceniu.
Remarca ii apartine lui Ed Fernandez, unul dintre fostii investitori care au mizat pe produsele Nokia si Blackberry dezvoltate in urma cu cativa ani.
Industria telefoanelor inteligente a generat venituri de 380 de miliarde de dolari numai in 2014 prin cele 1,2 miliarde de dispozitive vandute. Iar piata are o tendinta de crestere pana la 451 de miliarde de dolari in 2018.
Cu toate acestea, Fernandez canta prohodul celui mai folosit produs smart, dupa cum arata comentariul sau de pe portalul CNBC.
Incepe declinul
Alte 8 miliarde de smartphone-uri sunt asteptate sa isi gaseasca cumparatori in urmatorii cinci ani. Insa varful vanzarilor pare sa fi fost deja atins, anual inregistrandu-se un declin in aparitia unor noi utilizatori.
Conform fondului de investitii Cannacord Genuity piata smartphone-urilor a ajuns la maturitate, un singur mare jucator urmand sa monopolizeze 93% din profitul generat de aceasta industrie.
Nu este o enigma prea mare in a deslusi numele Apple dincolo de datele statistice ale prognozei date de Cannacord Genuity.
In momentul in care o tehnologie depaseste pragul de 50% in penetrarea pietei restul competitorilor nu sunt decat imitatori sau intarziati.
Raportat la piata de smartphone-uri, acestea au atins deja un grad de penetrare de 70% in majoritatea statelor... mai mult
Joi, 21 Mai 2015, ora 17:56
2Ne apropiem de momentul in care masinile vor deveni mai inteligente decat oamenii. Cand acest lucru se va intampla, trupurile noastre, felul cum gandim, intreaga civilizatie vor fi transformate complet si ireversibil. Sfarsitul civilizatiei, asa cum o stim noi, este la doar 35 de ani distanta, este de parere celebrul inventator si futurolog american Ray Kurzweil. Computerele devin din ce in ce mai rapide, intr-un ritm din ce in ce mai accelerat. La un moment dat, ele vor fi capabile sa "copieze" inteligenta umana, va fi momentul in care ia fiinta inteligenta artificiala.
"Creierele" robotizate vor emula tot ceea ce face creierul uman, vor trece de la stadiul de calcule aritmetice la actiuni artistice. Vor compune muzica, vor scrie cartile, vor conduce masinile si vor putea aprecia valoarea unui tablou.
Kurzweil spune ca din acel moment, nimic nu va opri computerele sa devina din ce in ce mai puternice, vor continua sa se dezvolte pana intrec inteligenta umana, fara drept de apel.
Ritmul de dezvoltare va creste si el, pentru ca vor prelua procesul de dezvoltare din mainile inferiorilor creatori umani.
Daca un computer super-inteligent va prelua rolul de inventator, va lucra cu o viteza uimitoare, va putea experimenta si analiza cantitati imense de informatii, fara niciun efort.
Aceasta este una dintre probabilitati. Comportamentul acestor masini cu care am putea ajunge sa impartim planeta este imposibil de prezis.
Exista totusi o sumedenie de teorii alternative.... mai mult
Vineri, 11 Februarie 2011, ora 16:00