Reducerea TVA la carne si produse din carne, diminuarea birocratiei si sustinerea industriei alimentare pentru promovarea produselor romanesti la export au fost printre subiectele dezbatute si analizate "cu patos", timp de doua zile, de catre autoritati si mediul de afaceri din Romania, in cadrul unui seminar dedicat in totalitate acestui sector care ruleaza anual afaceri de 3,5 miliarde de euro.
Discutiile s-au axat si pe modele de business aplicate de producatorii de profil din Romania, dar si pe integrarea productiei, in vederea cresterii profitabilitatii operatorilor economici, fiind de altfel premiate 15 companii care desfasoara o activitate in sectorul de producere si procesare a carnii, care s-au evidentiat pe piata interna prin integrarea productiei si ca model de business.
Anul 2015 se prefigureaza a fi un reper important pentru producatorii si procesatorii romani de carne, mai ales ca proiectele agricole integrate vor primi un punctaj mai mare si vor avea prioritate la finantare in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020.
Ce sustin reprezentantii autoritatilor
Reprezentantii autoritatilor sustin orientarea producatorilor romani din sectorul agroalimentar catre integrarea productiei, mai ales ca Ministerul Agriculturii a introdus in noul PNDR acest concept, iar beneficiarii care fac eforturi in vederea trecerii catre productia pentru piata si infiintarea de centre de procesare vor avea numai de castigat.
'Producatorii romani... mai mult
Vineri, 21 Noiembrie 2014, ora 09:15
Industria avicola romaneasca se afla "in suferinta" din punct de vedere financiar, multe societati fiind la ora actuala in insolventa, iar singurele solutii pentru redresarea sectorului ar fi reducerea evaziunii fiscale si a TVA, a declarat presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), Ilie Van.
"Industria avicola nu si-a revenit dupa scandalul de anul trecut, iar din punct de vedere financiar este in suferinta. Ne confruntam la ora actuala cu multe insolvente, cu probleme legate de evaziune fiscala, cu concurenta neloiala si cu o piata neagra pe care o estimam la 40%. Deocamdata suntem in asteptarea unor masuri despre care se discuta toata ziua, dar care ar salva industria avicola romaneasca, si ma refer, in primul rand, la reducerea TVA", a subliniat presedintele UNCPR.
Acesta a precizat ca la ora actuala carnea de pasare se vinde "la un pret de nimic", neschimbat de peste trei ani de zile, fiind chiar mai ieftina decat ciupercile.
"Acum carnea de pui este mai ieftina decat ciupercile. Avem pe rafturile magazinelor preturi de 11 lei/kg, de 10,5 lei/kg si chiar de 9 lei/kg, cu tot cu TVA, in unele magazine care fac promotii. Este un pret de nimic. El pleaca de la poarta fermei la 6,80 lei/kg pe carcasa, care este materia prima pentru industrie. Anul trecut a fost de 7,5 lei/kg, la inceputul anului de 7 lei/kg, iar acum este de 6,8 lei/kg. De peste trei ani de zile avem acelasi pret la carnea de pasare. Cred ca pentru producatori ar fi... mai mult
Joi, 10 Aprilie 2014, ora 16:21
Romania nu va fi afectata de sistarea subventiilor europene acordate pentru exportul de carne de pasare in tarile terte deoarece industria avicola romaneasca exporta cel mai mult in spatiul comunitar, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, Achim Irimescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.
"Sectorul avicol romanesc exporta foarte putin in tarile terte, iar de aceste subventii, mai exact de aceste restituiri la export, profita doar cateva state europene care duc cantitati insemnate in afara spatiului comunitar, mai putin Romania, care si-a orientat exporturile de carne de pasare spre tarile Uniunii Europene. Aceste subventii, care sunt in jur de 200 de euro pe tona de carne de pasare, s-au acordat producatorilor avicoli pentru compensarea diferentei dintre pretul international si pretul european, care este mult mai ridicat", a spus Achim Irimescu.
Sumele platite producatorilor romani, in perioada 1 ianuarie 2011 - 6 noiembrie 2013, pentru exportul de carne de pasare se ridica la 700.000 euro, iar cantitatea exportata in doar cinci tari agreate din afara spatiului comunitar pentru plata acestor subventii a fost de 5.775 tone de carne de pasare.
Irimescu a explicat ca nu pentru toate cantitatile de carne de pasare care pleaca la export in afara spatiului comunitar se primesc subventii europene, ci doar pentru cele agreate, iar pana in prezent au fost Iordania, Liban, Libia, republica Moldova si Irak.
De asemenea, presedintele Uniunii Crescatorilor de... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 15:25