Dragos Frumosu, despre industria alimentara: Evazionistii lovesc si in producatori, si in cumparatori

Joi, 31 Octombrie 2013, ora 20:05
1796 citiri
Dragos Frumosu, despre industria alimentara: Evazionistii lovesc si in producatori, si in cumparatori
Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA)

Scandalurile alimentare care au zduduit piata in ultimul an ridica serioase probleme in ceea ce priveste siguranta alimentelor pe care le cumparam din magazine sau chiar supermarketuri. Numai in ultimul an am avut lapte infestat cu aflatoxina, tone de carne de pui cu Salmonella si peste cu antibiotice.

Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), este de parere ca romanii nu au de ce sa isi faca griji in ceea ce priveste securitatea alimentara, iar aceste alerte sunt in general create de evazionisti.

"Sunt probleme in industria alimentara in ceea ce priveste evaziunea fiscala si alte probleme create de acesti escroci care fac de ras aceasta industrie. Dar niciodata nu este padure fara uscaturi, in general nu putem spune ca industria alimentara este o zona cu brese negative foarte multe. Acesti indivizi creeaza probleme de imagine producatorilor corecti cat si clientilor care de multe ori nu stiu ce sa cumpere si de unde", a declarat pentru Business24 Dragos Frumosu.

Care au fost scandalurile alimentare din ultimul an in Romania

Laptele cu aflatoxina - La inceputul lunii martie peste 85 de tone de lapte au fost retrase de pe piata pentru ca aveau un continut ridicat de aflatoxina. Controale de proportii au fost "promise" in toate centrele de colectare din tara, iar producatorii au ajuns sa arunce pe camp tone de lapte pentru ca vanzarile au scazut drastic.

Mici din carne de cal - Totusi, la un interval scurt de timp, un alt scandal a atras atentia opiniei publice: carne de mici care continea carne de cal. O societate comerciala din Ploiesti a scos la vanzare 2.000 de caserole de carne tocata ce continea si carne de cal. Produsele erau vandute in hipermarketurile Kaufland si au ajuns in 36 de judete din tara.

Carne de curcan cu antibiotice - Carne de curcan in care existau reziduuri de antibiotic a fost scoasa la export in Germania si nu se stie daca a fost comercializata si pe piata din Romania.

Macrou infestat cu paraziti Inspectorii sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor au retras de la comercializare, la inceputul lunii martie, o cantitate de 80.432 de kg. O parte a ajuns la un depozit din Bihor si de aici in mai multe judete, printre care Hunedoara, Timis, Arad, Salaj, Maramures, Dolj, Cluj. In judetul Hunedoara a ajuns o cantitate de 320 de kilograme de peste, care s-a vandut deja in 12 magazine din Valea Jiului. O parte din aceste cantitati a fost deja vanduta si consumata de clienti.

Carne de cal, la conserva Hypermarketul Cora a retras de la comercializare, la mijlocul lunii martie, o cantitate de 500 de cutii cu carne de vita fabricata de "Ardealul" din cauza suspiciunilor ca ar contine carne de cal.

Compania de import si distributie de marfuri alimentare SC Optimeat SRL este furnizorul carnii de vita folosite in fabricarea celor 30.000 de conserve de carne de vita "Ardealul", retrase de la comercializare din cauza suspiciunii ca ar contine carne de cal.

Carne de pui cu Salmonella - Peste 13 tone de carne de pui infestata cu Salmonella a fost retrasa din hipermarketurile Selgros. Carne ar fi provenit de la Avicola Calarasi, companie aflata in prezent in pragul falimentului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#industria alimentara 2013, #alerte industria alimentara 2013, #scandaluri industria alimentara 2013 , #Industria alimentara