Investitorii turci invadeaza Romania

Vineri, 12 Noiembrie 2010, ora 00:33
4912 citiri
Investitorii turci invadeaza Romania

"Nimic nu pare sa schimbe determinarea companiilor turcesti, cand vine vorba despre afacerile din Romania si cu parteneri romani. Investitiile continua in ciuda crizei, iar diplomatia turca incurajeaza in continuare firmele din cele doua tari sa exploreze si alte oportunitati pentru ca, acum, tinta noastra comuna, de a avea un comert bilateral de 10 miliarde de dolari, mai poate fi atinsa in urmatorii ani. in plus, Turcia poate deveni o destinatie nu numai turistica pentru intreprinzatorii romani", a declarat pentru CCIR Ayse Sinirlioglu, Ambasadorul Turciei in Romania.

Cat de puternic au resimtit companiile turcesti criza internationala si recesiunea din Romania? Continua Romania sa fie un partener comercial important si, in general, un partener de afaceri de incredere pentru Turcia?

Relatiile economice dintre tarile noastre sunt construite pe un fundament foarte puternic. in ciuda efectelor negative ale crizei economice globale, Romania ramane cel mai important partener comercial al Turciei, din regiune.

Dimensiunea totala a activelor investitorilor turci din Romania, inclusiv a celor care-si au originea in terte tari, este estimata la peste 6 miliarde de dolari SUA.

Circa 6.000 de oameni de afaceri turci activeaza in Romania, majoritatea dintre acestia fiind aici inca din anii ‘90.

Volumul comertului, care a depasit 7,5 miliarde de dolari in 2008, a inregistrat o scadere de 40% in 2009, din cauza constrangerilor financiare si economice globale.

Rezultatele din primele sase luni ale anului 2010, care arata o majorare cu 50%, sunt promitatoare si noi credem ca tinta noastra de 10 miliarde de dolari mai poate fi atinsa in urmatorii ani.

Noi credem ca Romania este o tara cu un potential economic considerabil. increderea noastra in viitorul economiei romanesti este demonstrata de angajamentul imperturbabil al companiilor turcesti fata de investitiile facute in Romania, in ciuda conditiilor economice dificile cu care se confrunta.

Intr-adevar, companiile noastre, cum ar fi Prolemn, Azomures si GarantiBank Romania, au decis sa-si majoreze investitiile si capitalul din Romania.

Noi continuam sa le incurajam sa investeasca in Romania.

„Firmele turcesti, interesate mai ales de energie, constructia de noi aeroporturi si de serviciile de sanatate din Romania”

Care sunt, in opinia Excelentei Voastre, industriile si domeniile principale care reprezinta o atractie pentru investitorii turci, tinand cont de modificarile majore de pe scena socio-economica induse de criza internationala?

Investitiile turcesti din Romania acopera un spectru foarte larg, care include de la sectorul serviciilor, respectiv banking, media - televiziune, web hosting si sectorul de sanatate, pana la afaceri diverse in agricultura si industria prelucratoare, respectiv in productia avicola de carne, industria alimentara, productia de ingrasaminte chimice si de echipamente electrocasnice. in ciuda crizei internationale si a efectelor acesteia in plan local, noi avem convingerea ca exista un vast potential nevalorificat si deschidere spre continuarea colaborarii in sfera economica si comerciala si oportunitati de extindere si diversificare a cooperarii noastre in variate domenii.

Pentru companiile turcesti un interes major il prezinta proiectele importante din infrastructura, sectorul imobiliar, energie, din domeniul industrial si transporturi, in care Romania intentioneaza sa investeasca.

Urmarim indeaproape planurile Romaniei de extindere a potentialului sau de transport aerian prin constructia de noi aeroporturi in orase precum Iasi, Brasov si Cluj.

Companiile turcesti au o vasta experienta in constructia si operarea aeroporturilor.

Pentru noi, acest sector este un teritoriu cu un poten?ial important de cooperare economica.

Pe masura ce Romania va parcurge un proces rapid de imbunatatire a calitatii serviciilor de sanatate, un numar tot mai mare de companii turcesti vor deveni interesate sa investeasca in Romania.

Sectorul de sanatate este pe cale sa devina un alt domeniu important pentru cooperarea noastra bilaterala, avand in vedere ca doua spitale oftalmologice turcesti si-au deschis deja filiale in Romania lunile trecute.

Turismul si agricultura bio sau organica sunt alte sectoare in care consideram ca Romania detine un potential important pentru noi investitii.

Numiti cele mai importante puncte forte ale Romaniei din perspectiva companiilor turcesti si, de asemenea, cateva puncte slabe, care pot sa le descurajeze, sa-si amane sau sa renunte la planurile lor de afaceri in tara noastra.

Romania a fost intotdeauna o destinatie atractiva pentru mediul de afaceri din Turcia, datorita excelentelor relatii politice si economice dintre tarile noastre, pozitiei lor geografice si proximitatii lor.

Simplificarea procedurilor birocratice ar fi de mare ajutor pentru a atrage mai multe investitii din Turcia in Romania.

Care sunt conditiile cheie de care poate depinde succesul unei companii romanesti pe piata turca? Ce recomandari faceti investitorilor/oamenilor de afaceri romani interesati sa-si extinda afacerile in Turcia?

Investitiile romanesti sunt, de asemenea, binevenite in Turcia, in volum cat mai mare. in aceasta privinta energia, transporturile si hidroenergia sunt trei domenii prioritare carora le acordam o atentie speciala in cooperarea cu Romania, pentru ca in aceste sectoare Romania a acumulat o expertiza considerabila.

In plus, oamenii de afaceri turci si romani pot realiza investitii comune.

Guvernul turc intentioneaza sa aloce circa 120 miliarde dolari SUA pana in 2020 pentru infrastructura energetica a Turciei.

Cat despre industria petroliera, o firma romaneasca opereaza deja impreuna cu Turkish Petroleum Corporation in cadrul unui proiect de explorare a Marii Negre unde, de asemenea, putem intensifica actiunile de cooperare intre companiile din tarile noastre.

Cat priveste transportul multi-modal, putem realiza proiecte in parteneriat si sa imbunatatim astfel capacitatea si interconectivitatea porturilor noastre de la Marea Neagra.

De aceea, energia regenerabila, ca si constructia si mentenanta centralelor hidroelectrice, unde Romania a atins un nivel de expertiza recunoscut pe plan international, sunt alte sectoare cu potential, in care oamenii de afaceri romani pot investi in Turcia.

Intreprinderilor mici si mijlocii din Romania le-as recomanda sa-si aleaga un partener local puternic, daca doresc sa intre si sa valorifice oportunitatile de pe piata turca.

Numeroasele Camere de Comert si Industrie le pot veni in ajutor companiilor romanesti, pentru a-?i maximiza sansele de succes in proiectele din Turcia.

Considerati cooperarea bilaterala, inclusiv pe terte piete, in sectoare precum energia, constructiile, industria auto, turismul etc. un capitol important pe agenda marilor companii contractante turcesti? Ce alte proiecte importante beneficiaza de sustinerea Guvernului turc?

Cooperarea bilaterala cu Romania, inclusiv pe terte piete, reprezinta in continuare un punct important pe agenda firmelor contractante turcesti.

Companiile turcesti si romanesti pot realiza investitii comune si in tari terte, mai ales in Caucaz, Asia Centrala si Orientul Mijlociu, unde firmele turcesti cunosc conditiile specifice.

Cooperarea in constructia si/sau reabilitarea centralelor hidroelectrice si a celor eoliene poate fi realizata atat in Turcia, Romania cat si in tari terte.

In ceea ce priveste cooperarea in turism, Turcia poate sprijini Romania, asigurand specializarea profesionala in domeniile in care are nevoie, respectiv spa, catering, afaceri hoteliere (hotel business), agentii de turism, incluzand si promovarea in continuare a cooperarii in cadrul organizatiilor internationale de turism, cum ar fi BSEC (Black Sea Coast Tourism Cooperation - Cooperare Turistica pe Coasta Marii Negre) si UNWTO (World Tourism Organization - Organizatia Mondiala a Turismului), unde Turcia este pregatita sa asigure sprijinul necesar.

Ce recomandare faceti Camerelor de Comert din Romania si Turcia pentru a stimula legaturile economice si de afaceri dintre membrii celor doua comunitati de afaceri, in conditiile actuale?

Misiunile comerciale organizate de Camerele de Comert din Romania sau Turcia vor contribui, cu siguranta, la cresterea comertului. in acest cadru, grupuri diferite conduse de Camere de Comert sau de alte institutii din Turcia (respectiv din Trabzon, Manisa, Gaziantep, Bergama) au vizitat sau si-au programat vizite la omologii lor din Romania, inclusiv in luna noiembrie.

In cadrul acestor vizite, au loc discutii bilaterale organizate cu sprijinul Camerelor de Comert din Romania, cum ar fi Camera Nationala, CCI Bucure?ti, CCI Arges si CCI Prahova.

In plus, in cadrul permanentei noastre cooperari cu CCIR si cu diferite institutii din Romania, mentinem viu schimbul de informatii cu institutiile din Turcia privind domeniile de interes pentru comert si participari la expozitii.

Tocmai din preocuparea pentru cresterea volumului actual al comertului, Turcia sprijina activ participantii la diferitele targuri si expozitii organizate in Romania, la nivel individual sau national.

Interviu realizat de Sorina Voica

"Together for your business" este o sectiune sustinuta editorial de Camera de Comert si Industrie a Romaniei

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#afaceri, #ccir, #comert, #firme, #infrastructura, #intreprinzatori, #investitii, #investitori, #proiecte , #stiri Hidroelectrica