Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BVB - Cotatiile actiunilor au scazut cu 0,37 la suta, pe fondul unor tranzactii de peste 11 milioane euro

BVB - Cotatiile actiunilor au scazut cu 0,37 la suta, pe fondul unor tranzactii de peste 11 milioane euro
Cotatiile actiunilor listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au scazut in medie cu 0,37 la suta in sesiunea de vineri, in timp ce actiunile societatilor de investitii financiare (SIF) au inregistrat o apreciere medie de 0,43 procente.

Indicele compozit BET-C, care arata evolutia pe ansamblu a actiunilor listate la BVB, a coborat cu 19,58 puncte, ajungand la 5.239,21 puncte, in timp ce indicele BET, ce reflecta evolutia celor mai lichide 10 actiuni listate, a inregistrat o diminuare de 82,79 puncte (0,99 la suta), ajungand la 8.317,7 puncte.

Valoarea tranzactiilor cu actiuni si obligatiuni a totalizat 37,71 milioane lei, respectiv 11,15 milioane euro sau 14,44 milioane dolari. Indicele BET-FI s-a apreciat cu 263,04 puncte, pana la 61.230,09 puncte.

Actiunile SIF5 Oltenia au fost vineri cele mai lichide titluri de pe piata BVB, cu tranzactii de 6,99 milioane lei, la un pret de inchidere de 3,43 lei/actiune. Pe locul al doilea s-au situat titlurile SIF2 Moldova, cu tranzactii de 6,81 milioane lei, la un pret de inchidere de 3,13 lei/actiune.

Au urmat actiunile BRD, cu o valoare totala a tranzactiilor de 3,1 milioane lei, la un pret de inchidere de 20,4 lei/actiune, si Rompetrol Rafinare, cu tranzactii de 2,82 milioane lei, pretul de inchidere fiind de 0,0942 lei/actiune.

Cele mai mari aprecieri le-au inregistrat actiunile companiei Siretul Pascani - 4,82 la suta, urmate de titlurile Electrocontact - 2,75 la suta.

Dintre companiile tranzactionate, dar nelistate, cel mai mult au crescut titlurile Rafinaria Astra - 33,33 la suta, urmate de Upsom Ocna Mures - 30 la suta si Dorobantul Ploiesti - 6,06 la suta, in timp ce actiunile Separom Arad s-au depreciat cu 50 la suta

<B>Actiunile Oltchim au scazut cu aproape 15 la suta, suferind cea mai mare depreciere dintre titlurile listate la Bursa</b>

Cotatiile actiunilor Oltchim Ramnicu Valcea au scazut vineri la Bursa de Valori Bucuresti /BVB/ cu 14,83 la suta, suferind cea mai mare depreciere dintre titlurile listate.

Au avut loc 256 de tranzactii cu actiuni Oltchim, in valoare totala de 577.619 lei, pretul de inchidere fiind de 0,4020 lei/actiune.

Actiunile Oltchim au fost suspendate de la tranzactionare vineri, timp de cateva ore, pentru informarea investitorilor despre faptul ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va redeveni creditor la societatea Oltchim SA Ramnicu-Valcea in termen de sase luni, potrivit unei legi privind aprobarea ordonantei referitoarea la privatizarea combinatului chimic, adoptata de Parlament si publicata pe 18 ianuarie in Monitorul Oficial.

Potrivit actului normativ mentionat, AVAS redevine creditor pentru creanta convertita in actiuni in 2003, in urma unei hotarari a Adunartii Generale Extraordinare a Actionarilor societatii.

Ulterior acestei operatiuni, Ministerul Economiei si Comertului va majora capitalul social al Oltchim prin conversia in actiuni a intregii creante detinute de AVAS.

Dupa reconversie, AVAS va transfera catre MEC, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), toate actiunile dobandite la Oltchim in termen de doua luni de la dobandire, pentru a fi vandute in cadrul procesului de privatizare.

Masurile de natura ajutorului de stat vor fi notificate Consiliului Concurentei de catre initiator/furnizor, iar ajutorul de stat va fi erfectiv acordat numai dupa autorizarea sa de catre autoritatea de concurenta.

Oltchim este una dintre cele mai mari companii de produse chimice din Romania si din sud-estul Europei, infiintata in anul 1966 sub denumirea de Combinatul Chimic Ramnicu Valcea. Statul este actionar majoritar la Oltchim, prin Ministerul Economiei si Comertului (MEC), cu 95,73 la suta din capitalul societatii, si creditor principal, prin AVAS, cu o creanta de 50,7 milioane dolari.

Guvernul a decis, in luna iunie a anului trecut, ca datoriile Oltchim catre AVAS sa fie fi valorificate prin executarea silita a unor active independente de activitatea principala a companiei, respectiv Fabrica de conserve Raureni, Complexul de porci - Suinprod Babeni si Complexul de pasari - Avicola Babeni.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1082 ori