Pentru a susține practicile flexibile de lucru necesare normalității post pandemice, companiile de pretutindeni apelează la utilizarea tehnologiei digitale. Deși giganții tehnologici, precum Twitter și Facebook, au declarat public că anumite categorii de angajați vor lucra de acasă definitiv, majoritatea angajatorilor tind să acționeze diferit. Deoarece peste 60% dintre companii intenționează să sprijine un loc de muncă hibrid, ce va consta în zile de lucru de la birou și de acasă, apar noi riscuri cibernetice.
Mandatat de agențiile guvernamentale federale americane printr-un nou ordin executiv prezidențial, modelul de securitate informatică Zero Trust oferă o modalitate din ce în ce mai populară de a minimiza riscul cibernetic, atât pentru infrastructuri cloud, cât și pentru un sistem hibrid de lucru remote cu scopul de a împiedica atacurile persistente de tip malware.
Locul de muncă hibrid și provocările protejării acestuia
O presiune foarte mare de a proteja simultan o multitudine de IP-uri, sistemele critice business față de întreruperea serviciilor, dar și datele sensibile ale clienților împotriva furtului, cade pe umerii specialiștilor în securitatea IT. Numărul breșelor de date continuă să crească chiar și în ciuda creșterii investițiilor în securitate. Costul acestora se ridică astăzi la o medie de aproape 3,9 milioane de dolari SUA pe incident, organizațiile mari având nevoie, de obicei, de sute de... mai mult
Marti, 14 Septembrie 2021, ora 18:21
Înmatriculările de autoturisme cu motoare parţial hibride au crescut de aproape 4 ori în prima jumătate a anului, la 8.016 unități, comparativ cu perioada similară a anului trecut, când aveam 2.212 de astfel de maşini înmatriculate, arată datele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).
Astfel că, autoturismele cu motoare parţial hibride (mild-hybrid electric vehicle – MHEV) au avut un avans de 3,6 ori în perioada 1 ianuarie - 30 iunie fata de aceeaşi perioadă a anului 2020. Mai mult, comparativ cu numărul de maşini cu motoare parţial hibride înmatriculate în prima jumătate a anului 2019, când erau 552 de unităţi înmatriculate, creşterea din primul semestru al anului curent este de 14,5 ori mai mare.
Automobilele cu motoare parţial hibride au beneficiul închiderii temporare a motorului cu combustie şi înlocuirea lui cu unul electric în momentele în care mașina stă în trafic, frânează sau înaintează din inerție.
Specialistul AutoReport.ro, jurnalistul Gabriel Mistodie explică pentru Ziare.com cele trei motive care au dus la adoptarea atât de rapidă a acestei noi tehnologii de către clienții români.
o mașină echipată cu astfel de sistem oferă putere mai mare la un motor pe combustie cu capacitate cilindrică mai mică;consumul unor astfel de vehicule este mai mic comparabil cu mașini clasice cu putere similară, dar și taxele de deținere a unui astfel de vehicul pot fi... mai mult
Vineri, 30 Iulie 2021, ora 20:09
Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) a lansat miercuri, 25 martie, Programul "Rabla Plus", prin care cei care doresc sa achizitioneze un autovehicul electric sau electric hibrid plug-in pot sa se adreseze dealer-ilor validati. Una dintre noutatile acestui an este ca se pot achizitiona si motociclete cu propulsie electrica.
"Incercam chiar si in aceste momente grele sa ne respectam promisiunile si sa stimulam transportul cu emisii zero sau aproape de zero. Bugetul pentru anul acesta creste de la 95 milioane lei la 140 milioane lei, pentru ca ne dorim cat mai multe autovehicule electrice in traficul urban din tara.
Oferim si anul acesta cel mai mare ecotichet din Europa pentru achizitionarea unui autovehicul full electric, in valoare de 45.000 lei (aproximativ 10.000 euro) si 20.000 lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou electric hibrid plug-in (aproximativ 4.500 euro) pentru autovehiculele hibrid plug-in, dar nu mai mult de 50% din pretul de comercializare", se arata in comunicatul AFM.
Accesarea Programului "Rabla Plus" nu este conditionata de casarea si radierea unui autovehicul uzat, insa prima de casare de 6.500 lei oferita in cadrul Programului Rabla Clasic se poate cumula cu unul dintre ecotichetele prevazute de Programul Rabla Plus.
Rabla Plus vine cu o noutate anul acesta pentru cei care vor sa-si cumpere o motocicleta cu propulsie electrica.
Valoarea ecotichetului este de 3.500 de lei, la care se adauga prima de casare de 3.500 lei, in... mai mult
Joi, 26 Martie 2020, ora 00:00
In conformitate cu planurile de a reduce si mai mult emisiile de CO2 si de a imbunatati consumul de combustibil in gama sa, Suzuki Romania anunta introducerea, incepand cu luna martie 2020, a trei noi versiuni hibride cu sistem de 48V Self-Charging, care vor include si unitatea pe benzina K14D Boosterjet.
Noul sistem hibrid va fi introdus pe modelele Vitara, SX4 S-Cross si Swift Sport, si promite emisii de CO2 cu 20% mai mici, mai mult cuplu motor si un consum (calculat la standardele WLTP) cu 15% mai bun. Aceste modele vor inlocui versiunile actuale care folosesc motorul 1.4 Boosterjet (K14C) cu transmisie manuala.
Cu principii de functionare similare cu sistemul de 12V Hybrid SHVS (Smart Hybrid Vehicle by Suzuki) - cu care Suzuki a deschis calea hibridizarii in 2016 si care s-a regasit pe modelele Ignis si Swift cu transmisie manuala - noul ansamblu propulsor hibrid de 48V isi pastreaza calitatea de a fi usor, toate componentelor sale cantarind mai putin de 15 kilograme.
Noul - si mai puternicul - sistem hibrid Suzuki SHVS este alcatuit dintr-un acumulator litiu-ion de 48V, un demaror-generator integrat (cunoscut ca ISG) si un convertizor 48V-12V (DC/DC) pentru a alimenta componentele care necesita o tensiune mai mica: luminile, sistemul audio sau cel de climatizare.
ISG functioneaza atat ca generator cat si ca demaror, este conectat la motor printr-o curea si asista unitatea termica la demaraje, pentru mai mult cuplu motor: 235 Nm disponibili de la 2.000... mai mult
Vineri, 14 Februarie 2020, ora 09:00
Piata masinilor electrice si hibride din Romania creste incet, dar sigur, cel mai mare impediment fiind pretul, in ciuda ajutorului substantial acordat de stat.
Potrivit unui studiu realizat recent de Ipsos, 42% dintre romanii chestionati au sustinut ca, cel mai probabil, viitoarea lor masina va fi una electrica.
Principalele motive pentru care sunt interesati de astfel de automobile sunt reducerea emisiilor poluante si reducerea costurilor cu carburantii.
Pe de alta parte, cei care nu doresc sa cumpere o masina electrica au identificat trei cauze principale pentru aceasta decizie. Cea mai importanta ramane pretul prea mare al masinilor electrice, lucru mentionat de 75% dintre participantii la studiu, in ciuda faptului ca Romania ofera cel mai mare bonus pentru achizitionarea de astfel de vehicule dintre tarile incluse in studiu (echivalentul a aproape 10.000 de euro).
De asemenea, 41% dintre romani considera ca autonomia masinilor electrice este prea mica, in timp ce 48% sustin ca infrastructura de statii de incarcare este redusa.
La studiul Ipsos au participat 3.877 de persoane din Romania, Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia si Turcia.
Piata masinilor electrice si hibride din Romania
Potrivit datelor publicate de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile, romanii au achizitionat in perioada ianuarie-noiembrie 2019 un... mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2020, ora 00:00
Constructorul auto american Ford lanseaza, marti, la Craiova, productia noului Puma, primul vehicul hibrid construit in Romania, o investitie de 200 de milioane de euro.
"Ford marcheaza astazi inceputul productiei de serie a noului Ford Puma la uzina de ultima generatie din Craiova, pentru a raspunde cererii clientilor din segmentul cu cea mai rapida crestere din industria auto.
Oferit cu tehnologia avansata de propulsie electrica EcoBoost Hybrid de 48 de volti, noul crossover compact inspirat din gama SUV-urilor este primul vehicul hibrid fabricat in Romania.
Ford Puma a fost dezvaluit la sfarsitul lunii iunie a acestui an si se alatura gamei extinse de SUV-uri si de crossovere Ford din Europa, inclusiv Fiesta Active, Focus Active, EcoSport, Kuga, Edge si noul Explorer Plug-In Hybrid", anunta compania intr-un comunicat.
Pentru a sustine productia noului model Puma, Ford a demarat anul trecut un amplu proces de angajare a aproximativ 1.700 de oameni si a investit aproximativ 200 de milioane de euro in uzina sa din Craiova. Investitia totala a Ford la Craiova se ridica la aproximativ 1,5 miliarde de euro de la preluarea uzinei in 2008.
"Noua Puma reprezinta urmatorul capitol din filosofia de design a Ford centrata pe om, care va consolida marca Ford in Europa in ceea ce priveste calitatea, multitudinea de tehnologii si placerea de a conduce. Nu am nicio indoiala ca Puma va avea un succes urias in toata Europa", a declarat Stuart Rowley, presedintele Ford... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2019, ora 10:41
Romanii au cumparat 3.541 de autoturisme ecologice in primele sapte luni ale anului, cu 60% mai multe decat in urma cu un an, in aceeasi perioada, reiese din datele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme (APIA), consultate de AGERPRES.
Conform analizei reprezentantilor producatorilor si importatorilor de autoturisme din Romania, ponderea autoturismelor ecologice noi in totalul vanzarilor, la nivel national, s-a situat, in perioada de referinta, la 3,6%, comparativ cu 2,5% cat se inregistra in intervalul ianuarie - iulie 2018.
Totodata, din totalul vanzarilor de masini ecologice, inregistrat in primele sapte luni ale anului in curs, cele mai multe (2.670 de unitati) sunt autoturisme hibrid, in crestere cu 55,3% fata de aceeasi perioada din anul 2018, in timp ce 714 unitati se incadreaza in categoria electrice (+134,1%), iar 157 de unitati faceau parte din categoria plug-in (-16,5%).
Statistica APIA releva faptul ca, doar la nivelul lunii iulie 2019, au fost comercializate 562 de autoturisme "verzi", in scadere cu 19%, in comparatie cu luna anterioara, cand s-au vandut 694 de unitati.
Potrivit datelor APIA, in topul celor mai comercializate autoturisme electrice 100%, in primele sapte luni ale anului, primul loc a fost ocupat de Nissan - cu 218 unitati (fata de patru exemplare inregistrate in anul precedent), urmat de Renault - cu 194 de unitati (+208,4%), Volkswagen (98 de exemplare, +21%), smart (86 de unitati, +17,8%), BMW (81 de unitati,... mai mult
Duminica, 01 Septembrie 2019, ora 12:27
Divizia Truck & Bus a Mercedes-Benz Romania a semnat contractul pentru cele 130 de autobuze Mercedes-Benz Citaro Hybrid, comandate de catre Primaria Municipiului Bucuresti, ce urmeaza sa fie livrate in cursul anului 2020.
"Achizitia celor 130 de autobuze Mercedes-Benz Citaro Hybrid deschide un nou capitol al mobilitatii urbane in Bucuresti", se arata intr-un comunicat al producatorului.
Citaro Hybrid, un vehicul polivalent, rentabil si ecologic, a fost dezvoltat special pentru nevoile transportului public din aglomeratiile urbane, fiind combinatia perfecta intre rentabilitate si sustenabilitate.
"75% dintre emisiile de carbon sunt produse la nivelul aglomeratiilor urbane. Salutam asadar decizia administratiilor din Romania de a actiona cu privire la acest aspect si de a integra vehicule sustenabile in reteaua de transport in comun. Ne bucuram ca, prin cele 130 de autobuze, putem contribui la protejarea mediului incojurator, punand bazele unui nou tip de mobilitate in Romania. Citaro Hybrid este, cu siguranta, o investitie sigura pe termen lung pentru operatorii de transport", a declarat Valeriu Zaharia, Managing Director Truck & Bus Mercedes-Benz Romania.
Rentabilitate, siguranta si confort - atributele Citaro Hybrid
Prin solutia tehnica de ultima generatie, autobuzul urban Mercedes-Benz Citaro Hybrid inglobeaza avantajele unui autovehicul ecologic cu fiabilitatea si performantele unui autovehicul cu propulsie conventionala.
Performantele motorului diesel... mai mult
Luni, 26 August 2019, ora 15:52
Gabriela Firea anunta ca bucurestenii vor putea circula cu autobuze hibrid, produse de Mercedes Benz.
Primaria Capitalei a lansat, in luna martie, o licitatie prin intermediul careia voia sa cumpere 130 de autobuze cu propulsie hibrida (adica unele care sa functioneze si cu combustibil fosil, dar si cu motor electric).
Singura societate care s-a incris la licitatie a fost Mercedez Benz Romania.
In consecinta, licitatia a mers destul de repede. Potrivit datelor postate pe Sicap, PMB se astepta sa finalizeze evaluarea ofertelor (respectiv a singurei oferte, in acest caz - n.red), abia in luna noiembrie.
Cu toate astea, evaluarea s-a terminat mai devreme, iar astazi primarul general Gabriela Firea a anuntat si castigatorul. Acesta este, evident, singurul participant la licitatie: Mercedez Benz Romania.
Licitatia a durat mai putin pentru ca Mercedes Benz nu a avut concurent
Potrivit Gabrielei Firea, constructorul german de masini va livra un prim autobuz hibrid in luna mai din 2020, pentru omologare. Ulterior, in fiecare din urmatoarele 6 luni, Mercedes va livra cate 20 de autobuze. In cele din urma, in ianuarie 2021, vor sosi in Capitala si ultimele 9 autobuze Mercedes.
Fiecare dintre masinile hibride va avea "o capacitate de pana la 100 de pasageri (27 asezati si 65 in picioare) " a anuntat Gabriela Firea.
Cele 130 de autobuze vor costa 195.268.331 lei, fara TVA. Banii reprezinta fonduri europene nerambursabile, accestate de PMB in baza unui... mai mult
Luni, 12 August 2019, ora 13:53