Statele membre UE au cazut de acord asupra unui compromis cu Parlamentul European si Comisia Europeana pentru reglementarea gazoductului Nord Stream 2, construit in prezent intre Rusia si Germania, au declarat miercuri pentru DPA surse din cadrul delegatiei germane.
Potrivit surselor, operatorul gazoductului se poate astepta la reglementari suplimentare dar proiectul derulat de un consortiu condus de grupul rus de stat Gazprom nu este in pericol.
Saptamana trecuta, Rusia a atras atentia asupra unor noi obstacole in constructia gazoductului Nord Stream 2, dupa ce Germania si Franta au ajuns la un compromis cu celelalte state membre UE cu privire la revizuirea reglementarilor in domeniul transportului gazelor naturale, revizuire care vizeaza in special proiectul gazoductului Nord Stream 2.
Potrivit compromisului, directiva europeana cu privire la gazele naturale va fi revizuita pentru a permite Comisiei Europene sa exercita o supervizare mai mare asupra conductelor de gaze naturale, inclusiv asupra proiectului Nord Stream 2.
Aceasta inseamna ca Uniunea Europeana va putea sa impuna regulile care guverneaza piata sa interna a gazelor naturale si conductelor care provin din tarile non-UE. De asemenea, statele membre vor fi obligate sa ceara permisiunea UE atunci cand negociaza modificarea acordurilor de gaze naturale cu tarile non-UE, in eventualitatea in care regulile UE ar fi afectate.
Grupul rus Gazprom livreaza gaze naturale Germaniei printr-o serie de... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2019, ora 09:55
Bulgaria va merge mai departe cu implementarea planurilor de constructie a unui nou conector de gaze cu Turcia, prin care vor fi transportate catre Europa gaze rusesti livrate prin gazoductul TurkStream, ocolind Ucraina.
Parlamentarii bulgari au votat favorabil decizia ce permite companiei de stat Bulgartransgaz sa lanseze licitatii pentru constructia conectorului de gaze care va avea o lungime de 484 de kilometri, proiect estimat la circa 1,4 miliarde de euro, informeaza vineri agentia Reuters.
Gazoductul TurkStream va lega Rusia de Turcia pe sub Marea Neagra, unul dintre obiectivele urmarite de Moscova prin acest proiect fiind ca exporturile rusesti de gaze catre Europa sa nu mai treaca prin Ucraina. TurkStream va avea doua conducte, fiecare cu o capacitate anuala de transport de 15,75 miliarde de metri cubi.
Anuntul votului din parlamentul de la Sofia vine in contextul tensiunilor crescand dintre Rusia si Ucraina, iar Bulgaria se teme ca acest conflict ar putea din nou sa-i zadarniceasca planurile de a deveni o tara de tranzit pentru transportul gazelor rusesti catre tarile UE.
''Ce va urma de acum inainte se va face cu respectarea stricta a regulilor si procedurilor Uniunii Europene, pentru a evita eventuale greseli care in trecut au condus la anularea proiectului South Stream'' in anul 2014, a subliniat ministrul bulgar al energiei, Temenuzhka Petkova.
Parlamentul bulgar a votat de asemenea favorabil ca societatea Bulgartransgaz sa creeze o bursa de... mai mult
Sambata, 01 Decembrie 2018, ora 09:30
Uniunea Europeana spera sa isi reduca dependenta de importurile de gaze din Rusia cu ajutorul asa-numitului Coridor Sudic, o posibila alaturare a Iranului la proiect dupa ridicarea santiunilor impuse de tarile din Vest fiind asteptata sa contribuie semnificativ la cresterea livrarilor catre Europa.
Coridorul Sudic, o initiativa a Comisiei Europene pentru importul gazelor naturale din Azerbaijan si tarile invecinate, inclusiv Iran, catre sudul Europei, va deveni operational cel mai probabil in 2019 si va avea o capacitate initiala de 10 miliarde metri cubi pe an.
Livrarile de gaze naturale din Iran, tara care pare a fi aproape de a ajunge la un acord cu Occidentul pentru ridicarea sanctiunilor economice impuse din cauza programului nuclear al Teheranului, ar creste capacitatea proiectului la 40 miliarde metri cubi pe an, a declarat un oficial UE pentru AFP.
Analistii sunt de parere ca Europa si Iranul au interese comune in privinta gazelor naturale, dar intrarea Iranului in ...citeste mai departe despre "UE spera sa-si reduca dependenta de gazele rusesti - iata ce carte vrea sa joace" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 19 Aprilie 2015, ora 18:52
Ambasadorul rus la Budapesta a declarat ca Ungaria s-ar putea transforma intr-un centru regional de distributie a gazelor rusesti.
In acest moment, Ungaria are o capacitate de stocare a gazelor de 6 miliarde de metri cubi de combustibil, iar multe dintre depozite nu sunt folosite in intregime, informeaza TVR.
Ungaria si-a resetat politica externa si joaca la doua capete - analisti romani
Premierul ungar, atac la lideri din UE: Incearca sa izoleze Rusia
Si Romania a negociat cu Rusia in urma cu cativa ani pentru a gazdui in depozite gaz rusesc, inca capacitatea de depozitare a Romaniei este la jumatate fata de cea a Ungariei.
Negocierile au fost purtate pe vremea fostului ministru al Economiei Ion Ariton si vizau obtinerea unor preturi mult mai bune la combustibilul rusesc.
Fostul ministru Ariton a discutat atunci cu Gazprom despre depozitul de la Roman-Margineni, care are ...citeste mai departe despre "Budapesta strange relatiile cu Moscova: Devine Ungaria centru regional de distributie de gaze rusesti?" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 28 Martie 2015, ora 15:13
Autoritatile ucrainene intentioneaza sa opreasca achizitia de gaze rusesti incepand cu 1 aprilie, a anuntat luni ministrul Energiei din Ucraina, Volodimir Demcisin.
"In acest moment, nu avem nevoie sa cumparam gaz rusesc. Pur si simplu nu il vom mai cumpara", a spus Demcisin, potrivit agentiei Reuters.
UE va avea gaze de la Moscova inca o luna. Ucraina si Rusia - acord de livrare valabil doar in martie
Sambata, acesta a precizat ca Ucraina este increzatoare ca Rusia va fi nevoita sa coboare pretul cerut Kievului pentru gaz, importurile tot mai mari din Uniunea Europeana reducand substantial dependenta Ucrainei de livrarea de ...citeste mai departe despre "Ucraina renunta la gazele rusesti" pe Ziare.com mai mult
Luni, 23 Martie 2015, ora 18:11
Ungaria vrea sa negocieze cu Grecia, Macedonia si Serbia crearea infrastructurii pentru aprovizionarea cu gaze turcesti prin intermediul Turciei, care, potrivit ministrului de Externe Peter Szijjarto, va avea un rol strategic dupa ce Moscova a abandonat proiectul South Stream.
Szijjarto s declarat, dupa discutii la Ankara cu premierul turc Ahmet Davutoglu, ministrul de Externe Mevlut Cavusoglu si ministrul Energiei Taner Yildiz, ca autoritatile Rusiei si Turciei discuta despre transportul gazelor destinate initial conductei South Stream, relateaza portfolio.hu.
In decembrie, presedintele rus Vladimir Putin a anuntat in mod neasteptat ca Rusia renunta la proiectul South Stream, in valoare de 40 de miliarde de dolari, prin care urma sa fie aprovizionat cu gaze sudul Europei, ocolind Ucraina, din cauza obiectiilor autoritatilor UE. In schimb, Putin a spus ca Rusia prefera Turcia ca pertanera, pentru o ruta alternativa de gaze.
Ungaria importa majoritatea necesarului de gaze din Rusia prin Ucraina.
"Sarcina noastra este sa pregatim investitii in urma carora gazele livrate de Rusia in Turcia sa ajunga in Europa Centrala", a aratat Szijjarto, adaugand ca Rusia negociaza cu Turcia livrarea a 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.
Totodata, se discuta constructia unui centru regional de distributie a gazelor, in apropiere de frontierea turco-elena.
Oficialul ungar a spus ca de indata ce Turcia si Rusia vor lua o decizie referitoare la infiintarea rutei de... mai mult
Miercuri, 28 Ianuarie 2015, ora 10:02
Directorul grupului rus Gazprom, Alexei Miller, l-a informat miercuri pe Comisarul european pentru Energie, Maros Sefcovic, ca noua pozitie de negociere a Moscovei este ca tranzitul gazelor rusesti spre UE via Ucraina va fi redirectionat prin Turcia si in consecinta Europa ar trebui sa se grabeasca sa construiasca noi capacitati de transport pentru a putea primi gaze naturale de la un hub amplasat la granita dintre Turcia si Grecia, transmite Interfax.
Luna trecuta, Gazprom a decis sa abandoneze proiectul gazoductului South Stream urmand in schimb sa construiasca un gazoduct spre Turcia, potrivit Agerpres.
'Proiectul South Stream este inchis. Conducta Turkish Stream este singura ruta prin care 63 de miliarde de metri cubi de gaze naturale rusesti, care in prezent sunt livrate via Ucraina, pot fi furnizate. Nu exista alte variante. Partenerii nostri europeni au fost informati de acest lucru, iar sarcina lor este acum sa puna la punct infrastructurile necesare de la granita dintre Turcia si Grecia', a spus Alexei Miller. 'Partenerii europeni au la dispozitia doar cativa ani. Este un calendar foarte scurt. Pentru a respecta termenul limita eforturile destinate construirii de noi conducte in tarile UE trebuie sa inceapa imediat, altfel gazul va ajunge pe alte piete', a spus Miller.
Conducta South Stream, ale carei lucrari au fost lansate in decembrie 2012, ar fi urmat sa lege Rusia de Bulgaria, pentru a se indrepta apoi spre Europa Centrala, prin Serbia, Ungaria si... mai mult
Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 10:02
Prabusirea pretului petrolului, care a tras in jos si cotatiile gazului natural, a determinat statele europene sa reduca importurile de resurse din Rusia si sa le foloseasca pe cele inmagazinate in depozitele proprii.
Statul condus de Vladimir Putin ofera 30% din necesarul de gaze al Europei. De cele mai multe ori, livrarile sunt realizate in baza unor contracte incheiate pe o durata intre 6 si 9 luni si vin de obicei "la pachet" cu petrolul, arata Bloomberg.
Iar in conditiile in care cotatia "aurului negru" a ajuns in decembrie la cel mai redus nivel din ultimii 5 ani, tarile europene planuiesc sa mai astepte pana in primul trimestru al anului viitor pentru a importa masiv resurse din Rusia.
Astfel, ele s-au bazat in ultimele saptamani pe gazele existente in depozitele proprii.
In prezent, rezervele din unitatile de stocare din Uniunea Europeana sunt mai mici cu 9,7% fata de cele existente la 1 octombrie. Declinul este mai mare decat cel inregistrat in aceeasi perioada a ...citeste mai departe despre "Europa cumpara mai putine gaze rusesti - Ce plan au tarile de pe Batranul Continent" pe Ziare.com. mai mult
Marti, 16 Decembrie 2014, ora 07:56
Este "exclus" ca populatia Romaniei sa fie afectata de sistarea livrarilor de gaze rusesti spre Ucraina, intrucat exista suficiente gaze inmagazinate in depozitele subterane, iar productia depaseste consumul, a declarat intr-un comunicat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.
"Am avut in aceasta dimineata (luni - n.r.), impreuna cu operatorul de transport gaze naturale, Transgaz Medias, o analiza a situatiei, iar, din datele primite, rezulta ca avem deja stocate peste 1,4 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Mai mult, in ultima luna si, inclusiv, in prezent, productia interna a Romaniei depaseste consumul national, ceea ce ne ajuta foarte mult. Si, sa nu uitam, ca vin luni de vara, in care consumul scade natural", a spus Nicolescu in comunicat.
Posibile perturbari ale tranzitului de gaze catre UE
Grupul rusesc Gazprom, de la care Romania importa indirect gaze naturale, a anuntat luni ca a avertizat Comisia Europeana in legatura cu "posibile perturbari" in aprovizionare, in cazul in care Ucraina, careia Rusia a decis sa inceteze sa-i mai furnizeze gaze neplatite in avans, preleveaza gaze din volumele aflate in tranzit, relateaza AFP.
Potrivit Gazprom, compania ucraineana Naftogaz "este obligata sa garanteze tranzitul" catre Europa.
Aproximativ 15% din gazele naturale consumate de Uniunea Europeana tranziteaza teritoriul ucrainean. Alte dispute intre Moscova si Kiev pe tema gazelor naturale au dus la perturbari ale alimentarii consumatorilor... mai mult
Luni, 16 Iunie 2014, ora 12:40