Ministrul interimar al Economiei, Virgil Popescu, sustine ca pana la sfarsitul acestui an trebuie finalizate demersurile legislative privind definirea consumatorului vulnerabil, adica aceia dintre romani care au nevoie de ajutor putand primi fonduri de la bugetul de stat.
"OUG 114 presupune un pret subventionat de 68 de lei la megawatt pentru gaze naturale si un adaos minim impus pentru producatorii de energie electrica, asta inseamna un pret subventionat pentru toata populatia, atat la gaze naturale, cat si la energie electrica.
Asta nu e mod de lucru, e clar ca trebuie sa definim consumatorul vulnerabil, este clar ca acest consumator vulnerabil in Romania trebuie ajutat, si peste tot in Europa se intampla acest lucru", a spus Popescu, vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Santierul Naval Damen Mangalia.
Potrivit acestuia, in cazul tarii noastre, unde veniturile sunt mai mici, prin definirea consumatorului vulnerabil mai multi romani vor putea beneficia de ajutor.
"Ne dorim sa avem un concept si sa facem prin parlamentarii nostri europeni, prin comisarul pe care il avem, sa reusim sa definim consumatorul vulnerabil la nivel european, care sa fie ajutat.
Asta ce inseamna pentru Romania, unde veniturile sunt mai mici? Inseamna ca se ridica pragul de venituri si mai multi romani vor beneficia de ajutor. Dar consumator vulnerabil inseamna inclusiv ajutor pentru energia electrica, nu vorbim de energie termica, inseamna pentru incalzirea cu lemne de... mai mult
Vineri, 14 Februarie 2020, ora 15:53
Bucurestenii platesc preturi mici la energie in comparatie cu locuitorii din majoritatea capitalelor europene. Cu toate acestea, facturile la curent sunt extrem de impovaratoare pentru romani, raportat la castigurile lor.
Cel putin asta reiese din studiul realizat de compania finlandeza de consultanta in energie VaasaETT, in colaborare cu autoritatile de reglementare in energie si utilitati publice din Austria si Ungaria.
Astfel, bucurestenii au platit, in medie, in octombrie 2016, 11,91 eurocenti/KWh. Curent mai ieftin exista doar in Tallin (capitala Estoniei - 10,98 eurocenti/KWh), Sofia (capitala Bulgariei - 10,56 eurocenti/KWh) si Belgrad (capitala Serbiei - 6,79 eurocenti/KWh).
Afla de ce bulgarii au curent mai ieftin ca noi
La polul opus, cele mai mari preturi sunt practicate in Copenhaga (capitala Danemarcei - 31,73 eurocenti/KWh) si Berlin (capitala Germaniei - 30,38 eurocenti/KWh).
In plus, in cazul Bucurestiului, costul efectiv al energiei electrice reprezinta ...citeste mai departe despre "Bucurestenii platesc printre cele mai mari facturi la energie din UE, raportat la venituri" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 05 Noiembrie 2016, ora 16:42