Fermierii europeni, in special cei francezi, vor fi cei mai afectati, daca Rusia reuseste sa intre pe piata din Algeria, tara care ocupa locul patru in topul celor mai mari importatori mondiali de grau, scrie Bloomberg.
In prezent, Franta este cel mai mare furnizor de grau al Algeriei, care cumpara cantitati mari de grau de peste hotare pentru a-si hrani populatia. Insa in ultima vreme au aparut speculatii potrivit carora relatiile comerciale dintre Franta si Algeria ar putea fi subminate de Rusia care poate sa ofere grau la preturi mai mici.
Recent, Rusia si Algeria au avut o serie de discutii preliminare in vederea extinderii relatiilor comerciale. Saptamana trecuta, o delegatie de oficiali algerieni a vizitat Rusia, inclusiv sediul Oficiului de stat pentru calitatea cerealelor. Potrivit Autoritatii Federale Sanitar Veterinare din Rusia (Rosselkhoznadzor), in viitorul apropiat va fi efectuata o livrare de proba de grau rusesc. Pana acum graul rusesc nu a putut intra pe piata din Algeria din cauza unor probleme de calitate.
"Daca Algeria decide sa isi deschida usa pentru graul rusesc de panificatie, acesta ar fi un cutremur care s-ar resimti pe piata mondiala. Ar fi un cosmar pentru exporturile franceze", a apreciat Gabriel Omnes, analist la firma de consultanta Strategie Grains.
In ultimii ani, fermierii europeni au avut dificultati in a concura cu graul ieftin rusesc, cedand treptat teren pe principalele lor piete de export. In sezonul care s-a incheiat in... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2018, ora 15:57
Egiptul, cel mai mare importator mondial de grau, a cumparat joi o cantitate de 240.000 de tone de grau din Rusia si Romania, la o licitatie organizata de Autoritatea Generala pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabila pentru achizitiile strategice de grau in numele statului egiptean.
GASC a cumparat 180.000 de tone de grau din Rusia si 60.000 de tone de grau din Romania, continuand dominatia graului de la Marea Neagra, care a reprezentat si la precedentele licitatii cea mai mare parte din cantitatea achizitionata de autoritatile de la Cairo, transmite Reuters.
Livrarile vor fi efectuate in perioada 11 - 20 septembrie.
Pretul mediu platit de GASC este de 253 de dolari pe tona FOB (Free on Board - pretul la frontiera tarii exportatoare, care include valoarea marfii, toate cheltuielile de transport pana la punctul de imbarcare, precum si toate taxele pentru ca marfa sa fie incarcata la bord - n. r.), in crestere fata de pretul mediu de 217 dolari pe tona, platit la precedenta licitatie pentru 60.000 de tone de grau din Rusia.
Confuzia privind politica Egiptului in domeniul cornului secarei (o ciuperca care paraziteaza diferite cereale - n. r.) a provocat anul trecut turbulente pe pietele globale de grau, incheiate doar in urma deciziei Guvernului egiptean de a renunta la cerinta privind un continut zero de cornul secarei la importurile de grau, dupa trei licitatii care au trebuit sa fie anulate din cauza refuzului traderilor de a respecta un... mai mult
Vineri, 03 August 2018, ora 15:30
Exporturile alimentare ale Rusiei au crescut cu 25% anul trecut, la nivelul record de 19 miliarde de dolari, arata datele publicate de Centrul rus de export.
Este cel mai semnificativ avans din 2012 si vine pe fondul majorarii livrarilor de grau, peste congelat si zahar, transmite Bloomberg.
Cel mai mare exportator de grau din lume si-a majorat din ce in ce mai mult cota de piata in ultimii ani, vanzandu-si recolta la preturi atractive, iar anul acesta nivelul exporturilor ar urma sa se situeze din nou la un nivel record.
Aproximativ jumatate din statele lumii cumpara grau din Rusia, tara care incearca sa-si reduca dependenta de importurile agricole si care a impus embargouri la unele produse alimentare occidentale, ca raspuns la sanctiuni.
Pretul mai ridicat la grau a ajutat de asemenea Rusia sa obtina mai multi bani din exporturi anul trecut, a afirmat directorul firmei de consultanta SovEcon, Andrei Sizov.
Graul rusesc a fost exportat in special in Egipt, care importa cantitati imense de grane pentru a-i hrani pe cei 95 de milioane de locuitori. In 2017, Egiptul a depasit China, devenind cel mai mare cumparator de produse alimentare rusesti, pentru prima data din 2012.
Anul trecut, importurile alimentare ale Egiptului din Rusia au crescut cu 44%, la 1,74 miliarde de dolari, in timp ce importurile Chinei s-au situat la 1,72 miliarde de dolari.
Gratie solului fertil si investitiilor in agricultura, productia de grau a Rusiei a crescut exploziv in... mai mult
Luni, 26 Februarie 2018, ora 16:14
Egiptul a refuzat Romaniei o cantitate de 63.000 de tone de grau pe motiv ca e contaminat de ciuperca numita "Cornul secarei".
Controlul a avut loc in portul Constanta, unde s-a depistat ca cerealele nu sunt bune pentru consum, transmite Reuters.
Este pentru prima data cand Egiptul respinge marfa direct de la sursa. Pana acum, incarcaturile erau verificate cand ajungeau la destinatie.
Situatia e grava. "E o catastrofa, avem cu totii probleme. Inteleg ca mai e ceva in neregula cu un transport din Rusia si cu altul din Romania", a explicat un trader. Altul a mentionat ca refuzul incarcaturilor va provoca o lovitura financiara pentru Egipt, caci aceasta tara nu va fi capabila sa mai importe volume mari de cereale si sa satisfaca ...citeste mai departe despre "Egiptul a refuzat 63.000 de tone de grau din Romania din cauza unei ciuperci: E o catastrofa!" pe Ziare.com mai mult
Joi, 08 Septembrie 2016, ora 12:13
Autoritatea Generala pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt a anuntat ca a cumparat 180.000 de tone de grau din Rusia si Romania pentru a produce paine la preturi subventionate.
GASC este responsabila pentru achizitiile strategice de grau in numele statului egiptean, cel mai mare importator mondial de grau, informeaza Reuters.
Ministrul egiptean al Aprovizionarii, Khaled Hanafi, a precizat ca Egiptul a cumparat 120.000 de tone de grau din Rusia si 60.000 de tone de grau din Romania la un pret mediu de 207,34 dolari pe tona.
Graul urmeaza sa fie livrat Egiptului in perioada 11 - 20 noiembrie.
Romania a mai exportat 120.000 de tone de ...citeste mai departe despre "Egiptul a cumparat 60.000 de tone de grau din Romania" pe Ziare.com mai mult
Luni, 12 Octombrie 2015, ora 10:30
Romania a mai exportat 120.000 de tone de grau in Egipt, la finalul acestei saptamani, a anuntat Autoritatea Generala pentru Aprovizionare (GASC) din tara araba.
Pretul mediu a fost de 200,72 dolari pe tona, informeaza agentia Reuters, citata de Egypt Independent.
Traderul Bunge a vandut egiptenilor 60.000 de tone de grau, iar aceeasi cantitate a fost comercializata si de Nidera.
In total, valoarea celor doua tranzactii a depasit putin suma de 24 milioane de dolari.
Pe de alta parte, Egiptul a cumparat alte 60.000 de tone de ...citeste mai departe despre "Romania a mai exportat 120.000 de tone de grau - cat valoreaza tranzactia" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 14 Iunie 2015, ora 15:12
Autoritatea Generala pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt a anuntat miercuri ca a cumparat 300.000 de tone de grau din Romania si Franta, cu livrare in perioada 1-10 martie.
Egiptul a cumparat 120.000 de tone de grau din Romania, de la firma Ameropa, alte 60.000 de tone de grau tot din Romania, dar de la firma Nidera, precum si 60.000 de tone de grau din Franta, de la firma Soufflet si alte 60.000 de tone de grau din Franta, de la Lecureur, a declarat vice-presedintele GASC, Mamdouh Abdel Fattah, citat de Reuters.
Potrivit acestuia, pretul mediu a fost de 236,25 dolari pe tona, pret care include si transportul, potrivit Agerpres. mai mult
Miercuri, 04 Februarie 2015, ora 13:15
Uniunea Europeana este pe cale sa stabileasca un nou record in ceea ce priveste exporturile de grau, pentru al doilea sezon la rand, in conditiile in care cursul de schimb favorabil si problemele economice din Rusia ofera statelor membre UE sansa de a-si vinde la export cea mai mare recolta de grau din istorie.
Volumul licentelor de export pentru grau moale eliberate pana acum pentru sezonul iulie 2014/iunie 2015 este deja peste nivelul inregistrat in sezonul 2013/2014, iar prognozele Comisiei Europene privind exporturile pentru intregul an arata ca acestea vor depasi usor recordul de 30 de milioane de tone inregistrat in ultimul sezon, transmite Reuters, citat de Agerpres.
Chiar daca datele UE privind licentele de export sunt doar indicative, in sensul ca pot fi inregistrate intr-o tara pentru a exporta cereale din alta tara membra, ele ilustreaza totusi tendinta pentru 2014/2015. De exemplu, in cazul Poloniei pana acum au fost eliberate licente de export pentru 700.000 de tone de grau, fata de 230.500 de tone anul trecut.
"UE a exportat foarte mult deoarece preturile au fost extrem de competitive. In mod clar moneda euro a stimulat aceasta competitivitate la export", a declarat Sebastien Techer de la firma de consultanta Agritel. Tendinta de apreciere inregistrata de dolarul american de la inceputul sezonului precum si scaderea concurentei din Rusia a pastrat graul din UE atractiv in pofida recentei reveniri a preturilor la grau pe piata internationala.... mai mult
Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 18:30
Romania va exporta 120.000 de tone de grau in Egipt, la inceputul lunii decembrie, urmand sa primeasca pentru cereale aproape 42 de milioane de dolari.
Egiptul, cel mai mare importator mondial de grau, a cumparat 300.000 de tone de grau din Romania si din Franta, cerealele urmand sa fie livrate in perioada 1-10 decembrie, a anuntat principalul cumparator guvernamental egiptean, miercuri, potrivit agentiei Reuters, citata de Egypt Independent.
Astfel, 60.000 de tone de grau au fost cumparate de la firma Toepfer - firma germana internationala cu circa 40 de filiale in intreaga lume. Celelalte 60.000 de tone de cereale au fost achizitionate de la firma Ameropa - firma elvetiana cu afaceri in 26 de tari din intreaga lume, care detine firma Comcereal Constanta.
Citeste mai multe despre Romania exporta 120.000 de tone de grau in Egipt. Vezi cati bani primeste pe Ziare.com mai mult
Joi, 27 Septembrie 2012, ora 19:07