Romania a fost "bombardata" in ultimele saptamani cu vesti bune, iar trendul pare sa continue si in urmatoarea perioada. Avem crestere economica in primele sase luni ale anului, scaderi de preturi si o proiectie a ratei inflatiei in scadere. In acest context favorabil, cursul valutar ar trebuie sa "simta" impactul vestilor bune.
In primele sase luni ale anului, Romania a inregistrat o crestere economica cu 1,7%, atat pe serie bruta, cat si pe serie ajustata sezonier, comparativ cu primul semestru din 2012, arata datele Institutului National de Statistica (INS), publicate miercuri.
Un alt factor important care contribuie pozitiv la imbunatirea situatiei Romaniei este rata anuala a inflatiei care a scazut la 4,41%, consemnand cel mai mic nivel din ultimele 12 luni.
O alta veste buna pentru Romania vine din industria alimentara. Preturile alimentelor au inregistrat o scadere cu 1,6 procente in luna iulie fata de luna precedenta.
Totusi, analistii financiari cred ca moneda romaneasca va ramane in continuare stabila in raport cu moneda europeana spre finalul anului insa nu schimba cu mult estimarile privind evolutia cursului valutar: 4,4 - 4,5 lei/euro pana la finalul lui 2013.
"Cresterea leului din ultima perioada se datoreaza in principal faptului ca avem indicatori macroeconomici (crestere economica, defict bugetar, deficit de cont curent, inflatie) care arata bine", a declarat pentru Business24 analistul financiar Dragos Cabat.
Nu acelasi lucru putem... mai mult
Joi, 15 August 2013, ora 13:59
Evolutia cursului valutar in primele sase luni ale anului, coroborata cu perspectivele economice, le-a permis analistilor financiari sa anticipeze un final de an stabil pentru euro si in crestere pentru dolar.
Inca de la inceputul anului, presiunile de depreciere asupra leului au fost destul de puternice, cursul mediu de schimb leu/euro si leu/dolar anuntat de Banca Nationala consemnand variatii diferite.
In primul semestru din 2013, luna iunie a fost luna cu maxima tensiune asupra monedei nationale, avand in vedere cresterea de 0,0972 lei a nivelului mediu al cursului de schimb euro/ron stabilit de BNR de 4,4765 lei, comparativ cu nivelul mediu stabilit in luna ianuarie de 4,3793 lei/euro.
De asemenea, cursul de schimb mediu pentru perechea dolar/leu a inregistrat in luna iunie o crestere de 0,0974 lei/dolar, comparativ cu valoarea medie din prima luna a anului.
De la inceputul anului, nivelul maxim al cursului de schimb euro/ron a fost inregistrat pe 7 iunie, cand referinta anuntata de BNR a fost de 4,5535 lei, in timp ce pentru dolarul american, cel mai ridicat curs de referinta a fost stabilit de Banca Nationala pe 4 aprilie, de 3,4597 lei.
Variatiile cursului de schimb euro/leu in primul semestru
Cursul de schimb leu/euro si-a accelerat scaderea in primele doua decade ale lunii ianuarie, astfel ca la sfarsitul lunii, cursul de schimb a fost de 4,3828 lei.
Cu toate ca ulterior rata de schimb leu/euro a revenit temporar pe un trend usor... mai mult
Vineri, 26 Iulie 2013, ora 16:30
Leul a reusit sa ramana cea mai performanta moneda europeana in primele doua luni ale anului in comparatie euro, care a avut o evolutie slaba in februarie, depreciindu-se fata de principalele monede.
Moneda romaneasca a crescut cu aproximativ 0,5% fata de cea europeana in februarie, variatii suferite in aceasta perioada fiind, in general, reduse. Aceasta crestere, coroborata cu avansul semnificativ din luna ianuarie, reprezinta o apreciere a leului romanesc fata de euro cu 2% in ianuarie si februarie, se arata intr-o analiza a Noble Securities.
"Leul s-a mentinut pe un trend favorabil, iar anuntul JP Morgan privind includerea obligatiunilor Romaniei in indicele bancii pentru bondurile guvernamentale de pe pietele emergente a sustinut increderea investitorilor in moneda nationala inclusiv in ultima perioada", a precizat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala Romania.
Dintre monedele europene, coroana suedeza a reusit sa creasca fata de euro cu aproximativ 1,6% in februarie, in timp ce lira sterlina s-a depreciat cu peste 6%, in urma rezultatelor slabe inregistrate de economia britanica si retrogradarea ratingului Marii Britanii de catre agentia de evaluare Moody's.
Coroana ceha, zlotul polonez si forintul maghiar au inregistrat de asemenea scaderi in comparatie cu moneda europeana de 2,2%, 1,8% si respectiv 1,3%.
Cum a evoluat dolarul
Dolarul american este insa marele castigator al lunii februarie, el crescand in raport cu monedele... mai mult
Miercuri, 06 Martie 2013, ora 15:05