Compania SpaceX a reusit sa lanseze cu succes sambata, 19 decembrie, o racheta Falcon 9, cu un satelit spion destinat Biroului National de Recunoastere al SUA (National Reconnaissance Office) de la baza Cape Canaveral (Florida), in ultima sa misiune pe anul 2020, relateaza EFE.
Asa numita misiune NROL-108 a fost suspendata joi ca urmare a unei defectiuni tehnice.
Lansarea satelitului misterios a avut loc pana la urma sambata, de pe platforma de lansare 93A in cadrul Centrului Spatial Kennedy al NASA.
Dupa opt minute, primul etaj al rachetei Falcon 9 s-a reintors pe suprafata terestra si a aterizat fara probleme in Zona 1 a complexului spatial, in timp ce al doilea etaj si-a continuat misiunea. Compania magnatului Elon Musk a precizat cu aceasta ocazie ca "toate sistemele au functionat bine".
Falcon 9's first stage has landed on Landing Zone 1 pic.twitter.com/mR18Qv3GoC- SpaceX (@SpaceX) December 19, 2020
Prima incercare de a lansa satelitul a avut loc joi dimineata. Lansarea a fost intrerupta insa automat atunci cand senzorii au detectat o presiune ridicata in interiorul rezervoarelor de oxigen lichid din partea superioara a rachetei. Planul initial era sa se incerce lansarea vineri, insa aceasta a fost din nou amanata.
National Reconnaissance Office (NRO) este o agentie din cadrul Departamentului de Aparare, iar proiectele lor sunt tinute secrete de catre SUA. Satelitul spion este acum cunoscut sub numele de cod "Gorilla". Nu se stie insa ce rol are... mai mult
Luni, 21 Decembrie 2020, ora 01:00
Directorul general al Tesla, Elon Musk, si fondatorul Alibaba, Jack Ma, au discutat joi despre Marte si inteligenta artificiala, dar au evitat subiectul tensiunilor comerciale dintre Statele Unite si China, la prima lor aparitie comuna, care i-a dezamagit pe unii investitori.
Discutia, care a fost transmisa online, a facut parte din evenimentele de deschidere a World Artificial Intelligence Conference (WAIC) din Shanghai, relateaza Reuters.
La anuntarea discutiei dintre cei doi magnati, au aparut speculatii ca acestia s-ar putea folosi de eveniment pentru a discuta probleme precum frictiunile comerciale dintre SUA si China, despre care ambii au facut anterior comentarii publice, noua fabrica pe care Tesla a construieste in Shanghai, sau retragerea lui Ma de la conducerea Alibaba.
Cei doi au evitat toate referirile la aceste probleme si au discutat in schimb, timp de peste o jumatate de ora, despre viziunea lor referitoare la modul in care tehnologia, in special inteligenta artificiala, vor modela viitorul.
"Sunt uimit intotdeauna de viziunea ta asupra tehnologiei. Nu sunt o persoana tehnica", a afirmat Ma in primele remarci adresate lui Musk, inainte de a discuta despre faptul ca inteligenta artificiala nu este un pericol.
Ma s-a descris drept un optimist in privinta impactului inteligentei artificiale asupra umanitatii, adaugand ca oamenii care se ingrijoreaza prea mult in aceasta privinta "au o inteligenta de colegiu". "Oamenii ca noi, care au scoala... mai mult
Vineri, 30 August 2019, ora 09:24
Proiectul Neuralink, ce dezvolta o interfata care leaga creierul de computer, ar putea fi testat pentru prima data pe oameni incepand de anul viitor, a anuntat marti seful sau, Elon Musk.
"Putem realiza o interfata creier-masina completa", a declarat Musk, marti seara, in cadrul unui eveniment organizat la Academia de Stiinte din California unde miliardarul si membrii echipei Neuralink au sustinut o prezentare a stadiului in care se afla cercetarea lor.
Proiectul poate "realiza un fel de simbioza cu inteligenta artificiala", a precizat Musk.
Antreprenorul futurist, creatorul masinii electrice Tesla si proprietarul SpaceX, sustine ca ceea ce el numeste "dantela neurala", o uniune intre creier si computere, este o masura esentiala impotriva "amenintarii existentiale" a inteligentei artificiale care, in opinia sa, reprezinta un pericol mai mare la adresa omenirii decat "pisicile domestice".
Neuralink a dezvaluit o prima versiune a unui senzor de dimensiuni extrem de reduse ce poate fi implantat in creier printr-o incizie minuscula realizata de un robot conceput special pentru aceasta sarcina de inalta precizie.
"Acestia sunt electrozi minusculi pe care robotul ii implanteaza cu usurinta", a explicat Musk, adaugand ca mii de electrozi ar putea fi conectati in viitor la creier.
Pentru moment, obiectivul este acela ca o persoana sa poata controla un telefon inteligent doar cu ajutorul gandurilor, insa tehnologia s-ar putea extinde in cele din urma la alte... mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2019, ora 14:48
Racheta Falcon 9 de la SpaceX a pus pe orbita doi sateliti de inernet din cadrul proiectului Starlink, alaturi de o nava spaniola de observatie a Pamantului.
Falcon 9 trebuia sa decoleze initial pe 17 februarie, dar misiunea a fost amanata pentru 22 februarie, din motive tehnice si de vreme. Lansarea s-a desfasurat pe 22 februarie la ora 16.17 (ora Romaniei).
Citeste si: SpaceX lanseaza primii doi sateliti din cei 12.000, cu care vrea sa dea Internet in orice colt al lumii
In racheta au fost doi sateliti prototip, Microsat 2a si 2b. Amandoi masoara 1,1 m x 0,7 m x 0,7 m si cantaresc cate 400 de kilograme fiecare. Alimentarea lor depinde de cate o pereche de panouri solare cu lungimea de 8 metri. Alaturi de ei s-a aflat satelitul de observatie radar numit Paz, cu greutate de 1360 de kilograme.
Afla ce vrea sa faca unul dintre miliardarii planetei cu flota de sateliti. ...citeste mai departe despre "Vrea sa dea Internet intregii planete. Ultima isprava a lui Elon Musk e demna de istorie" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 24 Februarie 2018, ora 10:35
Elon Musk are noi planuri in legatura cu SpaceX, compania are ocazia sa faca un progres important in urmatoarele luni.
Racheta Falcon 9, de la SpaceX, decoleaza si aterizeaza deja in mod regulat, fara incidente, astfel ca nu mai e la fel de impresionant sa vedem videoclipuri cu aceasta. Asta nu inseamna ca SpaceX nu mai are nimic de oferit, ba din contra.
Atentia noastra se va intoarce curand catre Falcon Heavy, despre care Musk spune ca "va fi cea mai puternica racheta operationala din lume". Aceasta va avea in total trei boostere, fiecare cu cate noua motoare, astfel ca va avea de doua ori puterea rachetei de pe locul doi si va avea o forta echivalenta cu cea a 18 avioane Boeing 747.
Anul acesta, SpaceX mentiona noiembrie ca posibilitate, insa si luna aceasta a sosit iar lansarea a fost amanata din cauza unor probleme legate de disponibilitatea unui loc de lansare. Acum, au aparut noi vesti legate de lansarea lui Falcon Heavy.
Vezi aici mai multe despre cea mai mare racheta din istorie, creata de SpaceX ...citeste mai departe despre "Cea mai mare racheta din istorie ar putea decola chiar anul acesta. Ce planuri are Elon Musk" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 Noiembrie 2017, ora 15:11
Fondatorul Tesla, Elon Musk, sustine ca ar trebui sa ne temem de inteligenta artificiala (AI), care prezinta mai multe riscuri chiar decat Coreea de Nord. Sa nu uitam ca Phenianul tot testeaza rachete in ultima vreme si chiar a amenintat ca ataca o insula americana, punand pe jar o lume intreaga.
"Daca nu esti ingrijorat legat de siguranta inteligentei artificiale, ar trebui sa fii. Prezinta un risc mai mare decat Coreea de Nord", a scris antreprenorul miliardar pe Twitter vineri.
Musk, care este si fondator al SpaceX, nu este impotriva inteligentei artificiale. De altfel, Tesla foloseste AI pentru sistemul sau Autopilot care le permite automobilelor sa se conduca singure. Musk, insa, este de parere ca AI ar trebui folosita cu mare grija. El pledeaza pentru introducerea unei reglementari preventive in acest domeniu, arata Business Insider.
Acesta a mai scris pe Twitter ca e nevoie de o astfel de reglementare si pentru inteligenta artificiala, din moment ce asa ceva exista pentru absolut orice: "masini, avioane, mancare, medicamente". "Si inteligenta artificiala ar trebui reglementata", a mai scris el vineri pe Twitter.
La jumatatea lunii iulie, Elon Musk a spus ca "inteligenta artificiala este cea mai mare amenintare pentru civilizatia noastra", in timpul unei conferinte, in fata guvernatorilor din SUA. Cu alta ocazie, el a afirmat ca inteligenta artificiala e mai periculoasa decat bombele nucleare.
Recent, el a intrat chiar in polemica publica cu fondatorul... mai mult
Sambata, 12 August 2017, ora 18:18
Elon Musk, fondatorul Tesla si Space X, cel care vrea sa trimita o racheta pe Marte, planeta pe care sustine ca o vom coloniza, nu a ajuns la capatul tolbei cu idei. Deja lucreaza la un sistem de tuneluri care sa rezolve problema ambuteiajelor de la suprafata.
Exasperat de timpul petrecut in trafic, miliardarul Musk, tata a cinci copii, e convins ca subteranul e solutia la ambuteiaje, insa inca lucreaza la masina care ar putea sapa aceste tuneluri mai repede, arata BBC.
Utilajul care poate face asta in prezent e foarte lent. E depasit si de un sarpe lenes pe care Musk il are, Gary. Tinta antreprenorului e sa obtina o masina care sa se miste mai repede decat Gary, a spus el.
De proiect se ocupa The Boring Company, o firma condusa de interni si colaboratori part-time.
Pana ce tunelurile vor fi sapate, Musk va fi ocupat cu masinile sale Tesla. Miliardarul a promis o masina complet autonoma pana la sfarsitul anului.
Musk, care gaseste timp sa fie si consilier al lui Trump, a mai anuntat si ca a testat deja un camion semi-autonom electric, pe care il va prezenta in septembrie.
Intrebat ce-l anima sa viseze si sa creeze fara oprire, Musk a raspuns simplu: "Vreau sa ma gandesc la viitor si sa nu fiu trist".
Citeste si:
Vreti sa stiti cum va arata viitorul? Stati cu ochii pe inovatori ca Jeff Bezos si Elon MuskReusita majora pentru Elon Musk si SpaceX: A fost relansata o racheta spatiala recuperata din ocean (Video)Elon Musk vrea sa faca oamenii mai destepti... mai mult
Sambata, 29 Aprilie 2017, ora 16:26
Sunt doi dintre cei mai bogati oameni din lume: unul domina comertul electronic global, celalalt a pornit o revolutie impotriva combustibililor fosili si sunt departe de a-si fi spus ultimul cuvant in domeniul inovatiei.
Dimpotriva, Jeff Bezos, CEO-ul Amazon, si Elon Musk, seful Tesla si SpaceX, ridica stacheta atat de sus incat putem spune ca cei doi concureaza intr-o lume numai a lor, noteaza CNN.
Acest lucru devine din ce in ce mai clar pe masura ce strategiile prin care urmaresc sa cucereasca noi teritorii, fie ca vorbim de cumparaturi, de masini sau de spatiu, prind contur.
Iata cateva dintre cele mai recente evolutii ale planurilor prin care Bezos si Musk vor sa ajunga la urmatorul nivel, aducand implicit viitorul mai aproape:
Compania lui Jeff Bezos a anuntat ca va deschide doua supermarketuri drive-through in Seattle. Este o reafirmare a interesului sau pentru industria alimentara, o piata cu un potential urias care se afla cu precadere in sfera offline-ului si care poate transforma Amazon in prima companie de 1.000 de miliarde de dolari.
Valoarea actiunilor companiei a crescut puternic in ultima vreme, propulsandu-l pe Jeff Bezos pe pozitia a doua in topul celor mai bogati oameni din lume, pozitie detinuta anterior de investitorul Warren Buffett. Averea sefului Amazon depaseste 75 de miliarde de dolari.
Intentiile sale de a revolutiona modul in care oamenii cumpara mancare au fost exprimate si in decembrie anul trecut, cand a lansat un magazin... mai mult
Duminica, 09 Aprilie 2017, ora 06:33
Elon Musk, care a pus bazele Tesla si SpaceX, a infiintat o noua companie, Neuralink, ce are ca scop cresterea performantelor creierului uman, chiar dandu-i inteligenta artificiala.
Performanta creierului uman ar urma sa fie crescuta printr-o asa-numita augmentare tehnologica. In teorie, aceasta ar presupune conectarea la un dispozitiv extern care fie ar creste viteza de procesare, fie ar oferi acces la o cantitate foarte mare de informatii, fie ambele.
Augmentarea tehnologica nu este un concept strain, cel putin iubitorilor de literatura si seriale science-fiction. In episodul 5 din sezonul 7 al serialului StarGate SG-1, numit Revisions, fiecare membru al unei comunitati extraterestre era conectat la o enorma baza de date prin intermediul unui dispozitiv, numit Link, ce se atasa pe tampla acestora.
Noua companie a lui Elon Musk va merge, insa, in pasi mici. Pana sa-si poata realiza scopul, acesta va cerceta in amanunt creierul uman si afectiunile sale, asa cum sunt boala Parkinson, epilepsia sau depresia severa.
Inteligenta artificiala este in continuare un subiect tabu. Fizicianul Stephen Hawking aprecia ca aceasta poate cel mai bun sau cel mai rau lucru care s-a intamplat omenirii. ...citeste mai departe despre "Elon Musk are un nou vis: A infiintat o companie care sa conecteze creierului uman la inteligenta artificiala" pe Ziare.com mai mult
Marti, 28 Martie 2017, ora 10:00