Spre sfarsitul anului trecut, a fost in Romania, in ceea ce s-ar putea numi o vizita de lucru, vicepresedintele marelui concern german BMW, Franz Linner, responsabil de achizitii, productie si tehnologie.
S-a zvonit ca vizita urmarea obtinerea unor informatii clarificatoare de la fata locului in legatura cu posibile investitii in Romania, bineinteles nu in alta parte decat in zona transilvaneana. La sfarsitul vizitei, dl Linner a fost net: nu este vorba de nici o investitie in Romania! Si dl Linner i-a bagat pur si simplu in ceata pe aceia - eternii propovaduitori ai mantuirii Romaniei prin capitalul strain - care se tanguie nevoie mare ca tara pierde investitii pentru ca n-are infrastructura si un climat suficient de stimulativ pentru atragerea de investitii din strainatate. Din aceste cauze, Romania, se spune, ar fi pierdut localizarea unei fabrici Mercedes in favoarea Ungariei si, tot din aceste cauze, ar fi fost si decizia negativa a BMW, desi intentii destul de serioase se pare ca erau.
Ce a spus insa dl Linner?! Ca salariile in Romania sunt mici si ca productivitatea este insa si mai mica. Domnia sa a dat exemplul Cehiei. Aici salariile sunt duble fata de Romania, dar tara respectiva produce de patru ori mai multe automobile decat Romania. Foarte sincer, dl Linner s-a aratat a nu se fi clarificat de unde vine o asemenea stare de lucruri, probabil in ideea ca tendinta pe plan international este ca productia sa se deplaseze astfel incat sa intalneasca avantajul... mai mult
Joi, 03 Ianuarie 2013, ora 15:20
Acum, cand USL a ramas la guvernare si dupa alegerile parlamentare, in mod firesc, se ridica intrebarea ce va face aceasta guvernare in economie, intrebare cu atat mai justificata cu cat de la o posta se constata ca lucrurile in domeniu merg prost, daca nu chiar prost de tot.
Un singur lucru este cert: nu se va schimba nimic in economie fata de acum, daca programul care va opera in continuare va fi tot cel FMI.
Explicatia este clara si simpla. Dincolo de exigente macroeconomice care nu trebuie ignorate, programul FMI nu poate fi un reper pentru Romania, oricine ar fi la guvernare, deoarece este unul de lichidare a brumei de economie romaneasca prin privatizarile si liberalizarile terminatoare, chiar infricosatoare, pe care le prevede.
Iar programul USL, nerespingand explicit si fara echivoc aceasta parte de esenta a programului FMI, devine un pur exercitiu de propaganda politica si de aburit naivii. Impresia prevalenta despre acest program este ca se refera la o alta tara. Un bolnav nu poate fi tratat corespunzator, daca, inainte de toate, nu i se pune o diagnoza corecta.
In masura in care nu se recunoaste statutul de colonie al Romaniei, cu toate avatarurile corespondente - si nu se prevad minime actiuni de iesire, chiar daca posibil doar pe termen lung, din acest corset rusinos si sufocant - terapiile preconizate, oricat de minunate ar fi, se refera la altceva decat este necesar, se pierde timp si boala se agraveaza.
Desi nici in materie de terapii in... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 10:49
In vara anului 2011 publicam in ziarul "Romania Libera" o analiza intitulata cu talc "Ridicolul an providential 2013".
Analiza nu-si propunea cine stie ce obiective, ci doar o inventariere a ceea ce, la vremea respectiva, se stia ca va fi pus de viata si guvernanti pe capul anului 2013, mai precis tot ceea ce nu putea fi in mod obiectiv decontat in respectivul an 2011. Iata inventarul: "Toate salariile taiate in 2010 si recastigate in instante au fost, prin lege, repuse la plata din 2013.
Nu este exclus ca, tot prin 2013, sa ajunga a fi recuperate si celelalte procente din salariile taiate in 2010... Dar toate acestea sunt nimic pentru ceea ce ar urma sa cada pe capul anului 2013! Tot ceea ce este mai "invaziv" din cel de-al doilea acord cu FMI este reportat pentru 2013. Liberalizarea preturilor la gaze si electricitate, care ar putea mari cu 70-80% factura la caldura si lumina, ar urma sa se faca incepand din 2013.
Exporturile de gaze din putinul romanesc existent - ceea ce va obliga la importuri de gaze de doua ori mai scumpe - ar urma sa fie demarate din 2013. Tot in 2013, bugetul va trebui sa se consolideze la un deficit de numai 3% din PIB, deci cheltuielile vor trebui limitate draconic spre a nu mai depasi cumva veniturile decat cu cota respectiva. Si asta in conditiile in care, tot in 2013, intra la plata rambursarea imprumutului-mamut de aproape 20 de miliarde de euro plus dobanzi de la FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala".
Chiar si numai... mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 12:59
Analiza poate necesara a ofertelor electorale in plan economic ale principalelor forte politice angajate in scrutinul parlamentar din 9 decembrie a devenit, chiar de la lansarea ofertelor, doar un simplu exercitiu intelectual.
Nu prea foloseste la ceva analiza, in masura in care, chiar de la lansarea programelor, principalele forte politice - atat USL cat si cele din tabara presedintelui Basescu - au anuntat, alaturi de guvernatorul BNR, ca au convenit sa fie incheiat un nou acord cu FMI, care ar urma sa fie al treilea consecutiv de la declansarea crizei.
In masura incheierii unui nou acord cu FMI, programul economic ce va fi aplicat va fi - dupa cum a dovedit experienta insasi - un program FMI si nu un program al fortei politice de la guvernare, ceea ce face, pe de o parte, cu totul neimportant cine va fi la guvernare, iar, pe de alta parte, arunca in pierdere de timp analiza ofertelor electorale in plan economic daca acestea tot nu se vor aplica, indiferent cine va fi la carma.
Nu discutam acum si aici programele FMI. Ne rezumam doar la a sublinia ca aplicarea lor emasculeaza pur si simplu programele fortelor politice, indiferent daca acestea sunt realiste ori nerealiste, fezabile sau nefezabile, si asta pentru faptul ca nici nu se va incerca implementarea lor. Poti spune chiar mai mult: ca, din acest punct de vedere, nici nu se stie exact de ce se mai desfasoara alegerile!
Ca simplu exercitiu intelectual, o analiza a ofertelor electorale poate fi totusi... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 11:55
Uriase energii politice, scriitoricesti si editoriale precum si, evident, multe resurse financiare au fost cheltuite pentru a evidentia prejudiciile aduse economiei de turbulentele politice generate de initierea si organizarea referendumului de demitere a presedintelui in functie.
S-a vorbit de prejudicii de miliarde de euro, cu toate ca nimeni nu a resimtit un asemenea impact. Nici nu putea fi vorba de vreun cine stie ce impact economic in masura in care instabilitatea politica se resimte in plan economic cu osebire in tarile de tip bursier, unde totul este intermediat de incredere, a carei afectare se rasfrange intr-un fel sau altul asupra economiei.
Or, in Romania bursa nici nu prea exista si oricum aceasta, doar cu numele existenta, nu este un barometru al economiei, caci nu contribuie cu absolut nimic la finantarea ei. Ca atare, aplicarea unei grile de tip bursier pentru cuantificari de impact in investitii, in consum, in PIB etc nu putea duce decat la o aglomerare de consecinte pe hartie si nu in viata reala.
Exista insa un impact economic al referendumului politic din 29 iulie pe care nu l-a masurat nimeni si de care nici nu vorbeste nimeni. Si acesta este dramatic, mai ales privind pe termen lung.
In urma referendumului, fortele politice situate de o parte sau de alta s-au angajat intr-o cursa - pe vremuri, in perioada comunismului, se numea o intrecere socialista - pentru a face pe plac comisarilor de la Bruxelles. Bine spus comisari, caci ii intrec... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 14:09
Cei care continua sa se imbete cu apa rece, considerand Romania o "tara europeana", si care umbla dupa cai verzi pe pereti, incapatanandu-se a se face a nu vedea realitatea ca Romania este de fapt o colonie, au primit zilele trecute o grea lovitura, de natura poate a-i trezi in sfarsit.
Marea Britanie, membru marcant al UE, a vorbit cu subiect si predicat de "revizuirea" reglementarilor comunitare in ce priveste circulatia persoanelor si de reintroducerea, macar temporara, a controlului la granite. Deci, ca sa nu continuam sa deliram, ar fi vorba de reinstituirea regimului de vize!
Invocand distorsiunile produse de un nou val de imigranti, odata cu liberalizarea pietei fortei de munca pentru ultimii dintre aderentii la UE, Marea Britanie anunta masuri, iar presa britanica spune "pe surse" ca "vizati" ar fi indeosebi romanii si bulgarii. Cu alte cuvinte, ceea ce a fost trambitat ca reprezentand "marea cucerire a secolului", respectiv libera circulatie a cetatenilor asa-zisi "europeni", ar urma sa fie revocat pentru romani si bulgari, acestia redevenind si oficial-institutional ceea ce n-au incetat sa fie pe plan practic, anume europeni de rangul doi sau, mai bine spus, de mana a paispea!
Poate nu intamplator, revocarile incep din Marea Britanie, care beneficiaza de un fabulos trecut colonial, avand o experienta in domeniu pe cat de indelungata si vasta pe atat de dramatica, aproape tragica. Desi, este strict neadecvat de a vorbi doar de trecut in domeniu cand... mai mult
Joi, 25 Octombrie 2012, ora 12:35
"Un singur scenariu ar ameninta un acord cu FMI si acela ar fi cresterea poverii asupra gospodariilor in loc de taxarea bancilor! ". Sa nu credeti cumva ca citatul apartine vreuneia din autoritatile de la Bucuresti, din guvern sau din banca centrala.
Aceasta pozitie minunata si anticolonialista a fost consemnata in Ungaria vecina si apartine dlui Antal Rogan, liderul partidului de guvernamant FIDESZ, care detine un control de tip "constitutional", adica peste doua treimi, in parlamentul de la Budapesta.
Victor Orban, premierul ungar din partea FIDESZ se lupta de la venirea la carma cu FMI pentru convenirea unui program cu asistenta internationala, necesar spre a se face fata unei datorii publice extrem de ridicate, cea mai mare a unei tari din centrul si estul Europei, pe o baza complet neuzuala fata de standardele FMI si asa-zis "europene".
Iata chiar formularea dlui Orban: "Un aspect important al politicii Ungariei se refera la faptul ca noi implicam institutiile financiare (bancile) si marile companii in impartirea poverii crizei financiare pentru ca aceasta sa nu cada doar pe umerii populatiei".
Inutil de semnalat ce critici si replici a iscat o asemenea pozitie in tabara FMI-Comisia de la Bruxelles. Si ca aceasta tabara conditioneaza un nou acord cu Ungaria de renuntarea de catre Budapesta la taxarile suplimentare temporare, de criza, ale bancilor si companiilor vest-europene care au pus stapanire pe Ungaria ca si pe Romania.
Si tot inutil de... mai mult
Joi, 11 Octombrie 2012, ora 12:49
Argumentele in favoarea privatizarii (inclusiv in zona resurselor minerale) sunt, in viziunea unora dintre autoritatile de la Bucuresti, de o asemenea natura si inlantuire cauzala, incat nu pot decat sa te lase cu gura cascata.
Nu doar ca administrarea privata ar fi mai eficienta si ar aduce mai multa performanta si cu asta punct! Ci, mai degraba, ca ar fi ceruta de faptul ca, dupa cum s-a dovedit, orice structura de stat este asaltata in Romania de clienti politici si activitatea ei este afectata de spagi si alte manifestari de coruptie, risipa si furt, care o secatuiesc, o fac neprofitabila si ii arunca poverile asupra bugetului de stat si populatiei.
Argumente halucinante pentru privatizare
Paroxismul pe linia acestei argumentari pare sa fi fost atins de domnul Mihai Razvan Ungureanu care a prezentat privatizarea (intre timp esuata) a exploatarii cuprului de la Rosia Poeni ca o modalitate de a degaja bugetul public in favoarea cresterii salariilor si pensiilor! Paroxism, nu atat pentru ca intreprinderea supusa privatizarii aducea profit, in timp ce marele cumparator strain era de fapt o biata firma de apartament care nici macar bani de garantie pentru mediu nu avea, ci mai ales pentru ca in domeniul resurselor naturale n-ar trebui sa fie luate in considerare la incheierea contractului de concesiune doar activele companiei scoase la vanzare, ci, inainte de toate, valoarea zacamintelor, care, potrivit legii, nu se vand, insa a caror exploatare este pasata... mai mult
Joi, 10 Mai 2012, ora 07:59
De cativa ani, de cand BNR si-a propus tintirea inflatiei, d-l Isarescu se straduieste sistematic sa gaseasca sau chiar sa inventeze daca nu gaseste - in atentia celor mai slabi cu duhul, daca la cei carora le functioneaza sinapsele nu prea tine - indicii care sa arate ca nimic din inflatia din Romania nu are origine monetara. Adica, nimic din ceea ce a mai ramas ca inflatie in ciuda curateniei dezinflationiste facute de domnia sa nu mai provine de la domnia sa, respectiv de la politicile BNR, ci de la altcineva sau de la altceva!
Nu intamplator, cum iese cresterea preturilor din graficul domniei sale - ceea ce s-a intamplat mereu si mereu -, au fost facute de vina preturile fie la oua, fie la patrunjel si, ce sa mai vorbim, de cele la cartofi!
In materie de explicatii ale iesirilor inflatiei in decor, preturile la cartofi au fost puse la bataie cu mult mai asiduu decat excursurile savante despre diferentierile dintre inflatia monetara si inflatia structurala, dintre inflatia conjuncturala si inflatia de fond si alte asemenena fufunite de bubunite! De cand cu criza, cautarile s-au diversificat catre gasirea de elemente care sa probeze vinovatia statului in tot ceea ce priveste economia.
Ca se potriveste sau nu cu situatia reala ori in ce masura au legatura aceste vinovatii cu specificul dezechilibrelor din economie nu conteaza!
Nu conteaza pentru ca sunt atinse doua obiective.
Primul: este la moda in lume sa fie sparte oalele in capul statelor dupa principiul... mai mult
Luni, 27 Iunie 2011, ora 00:53