Uzina lui Istvan Simon din vestul Ungariei produce peste un milion de componente din plastic pe zi insa in halele de productie se aude doar zgomotul masinilor deoarece muncitorii au disparut aproape complet, transmite Reuters.
O transformare similara are loc in liniile de productie din statele membre UE din Europa de Est, pe masura ce cresterea notei de plata cu salariile submineaza reputatia regiunii drept baza de productie cu mana de lucru ieftina. Uzinele din Ungaria, Cehia si Polonia ajung in situatia in care nu mai au alta alegere decat sa investeasca in automatizarea proceselor de productia daca vor sa ramana competitive.
Sectorul manufacturier din regiune a inflorit odata cu extinderea spre Est a Uniunii Europene incepand din 2004 iar companii precum constructorii auto Audi si Daimler au inaugurat linii de productie si lanturi de furnizori locali. Insa in ultimii ani cresterea economica solida a provocat un deficit de mana de lucru si salarii mai mari.
"Vedem cum muncitorii umani sunt inlocuiti cu masini si inteligenta artificiala. Nu doar in sectorul auto dar si in industria otelului si utilajelor", a apreciat liderul sindical ungar Zoltan Laszlo.
Cifrele privind locurile de munca sunt reprezinta unul din semnalele care arata ca industria din regiunea Europei de Est se afla intr-un punct de cotitura. Desi economia ungara a crescut cu aproape 5% anul trecut iar investitiile in sectorul manufacturier au inregistrat cel mai puternic avans din ultimii trei... mai mult
Luni, 09 Martie 2020, ora 14:10
De la palatele renovate din Bucuresti si Budapesta la giuvaierele de pe coasta Marii Baltice, hotelierii care cauta profituri mai ridicate in Europa de Est se aventureaza in afara hub-urilor saturate din regiune, se arata intr-o analiza realizata de Bloomberg.
In conditiile in care randamentele din Praga si din districtul financiar al Varsoviei scad aproape de nivelul inregistrat in marile orase din Germania, capitalele Romaniei, Ungariei si Serbiei, precum si cateva orase din Polonia, devin din ce in ce mai atractive pentru investitorii si dezvoltatorii imobiliari, sustin directorii de hoteluri.
"Bucurestiul este ceea ce era Varsovia in urma cu 10-15 ani", a apreciat Adam Konieczny, director de dezvoltare pentru Europa al grupului francez Louvre Hotels, la o conferinta din domeniul hotelier desfasurata recent la Budapesta.
Goldman Sachs Group s-a aflat anul trecut printre vanzatorii unui portofoliu de zece hoteluri, inclusiv unitati de patru stele din Budapesta si Praga, catre conglomeratul indian InterGlobe. In ultimii cinci ani s-au inregistrat pe principalele sase piete din regiune tranzactii in domeniul hotelier de 4,2 miliarde de dolari (4,6 miliarde de dolari), o treime din ele in 2019, conform datelor CMS si Cushman & Wakefield.
Macarele imense se vad in capitala Romaniei, unde proiectele includ doua hoteluri Ibis realizate de grupul Orbis SA, listat la Varsovia. Apex Alliance, un operator independent cu sediul in Lituania, a finalizat recent un hotel... mai mult
Miercuri, 05 Februarie 2020, ora 16:05
De-a lungul Europei de Est, din Praga si pana in Bucuresti, are loc o crestere exploziva a lanturilor de cafenele precum Starbucks Corp. si McCafe, piata est-europeana de cafea inregistrand anul trecut o crestere de 5,3% pana la 7,45 miliarde de dolari, comparativ cu un avans de 1,8% in Europa Occidentala, potrivit datelor Euromonitor International, informeaza Bloomberg.
Cresterea numarului de cafenele si a cererii a transformat Europa de Est intr-o zona luminoasa, pe fondul unei cererii globale modeste pentru cafea si al stagnarii pietelor in vestul Europei. Cresterea economiilor si salariilor a stimulat cheltuielile de consum, creand oportunitati pentru lanturile de cafea precum Green Caffe Nero si rivalii sai internationali.
Starbucks va adauga 40 de noi cafele in sase state din Europa de Est, o crestere de aproximativ 25%, potrivit AmRest Holdings SE, care opereaza cafenele cu marca Starbucks din regiune.
Cehia si Ungaria sunt piete puternice pentru lantul Starbucks iar compania americana tocmai a intrat pe piata din Slovacia, a declarat presedintele pentru Europa Centrala la AmRest, Adam Mularuk. "Gradul de saturare al cafenelelor per cap de locuitor este mult mai mic in Europa de Est decat in Vest. In consecinta, dinamica va fi mult mai solida", a spus Mularuk.
Cresterea cererii in regiunea Europei de Est influenteaza si cresterea din Uniunea Europeana, cea mai mare piata mondiala de cafea. Anul trecut, consumul de cafea verde, boabele care nu au fost... mai mult
Joi, 14 Decembrie 2017, ora 14:51
Zona de est a Uniunii Europene si vecinii sai trebuie sa se pregateasca sa reziste in fata socurilor economice venite din partea Ucrainei, Rusiei si Greciei, avertizeaza reprezentantii Bancii Economice de Reconstructie si Dezvoltare.
BERD a organizat o serie de intruniri pentru a discuta modalitatile prin care regiunea din estul Europei poate face fata crizelor economice ce ameninta sa se dezlantuie in zona, a anuntat presedintele bancii, Suma Chakrabarti. Pericolele i-au facut pe reprezentantii institutiei sa revizuiasca si perspectiva economica, anunta Bloomberg.
Crestere economica dezechilibrata
Presedintele BERD considera ca pentru moment nu putem vorbi de o crestere economica constanta pe intreaga regiune.
"Ramane o problema evaziva atunci cand ne referim la intreaga regiune. Multe tari din zona BERD inca sufera de pe urma crizei financiare, iar peste aceasta s-au adaugat si probleme ridicate de tensiunile geopolitice", precizeaza Chakrabarti.
Din punctul de vedere al analistilor bancii, in zona de est a Europei dezechilibrele inregistrate intre economiile tarilor din regiune sunt mai mult decat evidente.
Tarile din Europa centrala si de sud-este se bucura de o reluare o consumului, chiar daca nivelul creditelor neperformante este in contnuare crescut.
In acelasi timp, tensiunile dintre Rusia si Ucraina au bagat economiile celor doua tari in recesiune, amenintand sa pericliteze cresterea economica in alte tari.
Sub influenta rublei
BERD a... mai mult
Joi, 14 Mai 2015, ora 14:15
Tarile Europei de Est pot reveni la nivelul de crestere economica si de atragere a investitiilor de dinaintea crizei financiare doar daca-si reduc gradul de indatorare, sustin expertii Fondului Monetar International.
Desi consumatorii, companiile si bancile din regiune au depus serioase eforturi pentru a evita o crestre a nivelului de indatorare, prea putin tari din estul si sud-estul Europei au reusit sa reduca nivelul de indatorare din sectorul privat intr-o masura satisfacatoare, citeaza reporterii Bloomberg din raportul FMI.
Inglodati in datorii
"Pentru a relua investitiile si a asigura o revenire economica robusta, politica economica trebuie sa vizeze sustinerea cererii interne si echilibrarea bilanturilor in sectorul privat", considera reperezentantii Fondului.
Investitiile straine directe si creditele bancare au asigurat o crestere economica de 5 procente in Europa de Est cu un an inainte de declansarea crizei financiare din 2008.
Incepand cu 2009 insa, numarul creditelor neperformante a devenit tot mai mare, afectand rentabilitatea afacerilor din regiune.
Inasprirea conditiilor de creditare si un numar ridicat de credite ipotecare contractate in euro si in franci elvetieni au afectat si mai mult economia statelor din Europa de Est.
Expertii FMI considera ca lichidarea creditelor neperformante, relaxarea pietei muncii si imbunatatirea mediului de afaceri sunt masurile care se impun pentru cateva state din zona, cum ar fi Bulgaria, Croatia si... mai mult
Luni, 11 Mai 2015, ora 11:30
In articolul "Marea diversiune bancara" de saptamana trecuta, am pus in relatie numeroasele si aparent fara legatura evenimente recente din sistemul bancar din Romania - de la retragerile din retail ale unor banci cu nume sonore pana la scandalurile unor fraude bancare - cu schimbarea dramatica a strategiei bancare occidentale fata de Europa de Est.
Si spuneam ca noile cerinte puse de catre aceasta schimbare in fata bancilor occidentale cu prezente pe pietele estice fac pur si simplu tandari mitul contributiei bancare vestice la dezvoltarea Estului.
O rememorare chiar si succinta a strategiei initiale din anii 2000 a Vestului pentru expansiunea in Europa de Est intregeste tabloul, fiind de natura sa puna in lumina schimbarile de strategie intervenite in contextul crizei si aplicate articulat din actualul deceniu.
Strategia pentru Europa de Est
Dupa ce a obtinut Europa de Est la impartirea transatlantica a sferelor de influenta exact la sfarsitul anilor '90, Europa de Vest, in frunte cu Uniunea Europeana, a pornit la cucerirea restului Europei in ceea ce s-a numit "extinderea spre Est". Nu s-a folosit strategia clasica: investitii, creare de locuri de munca si piata in Est pentru produsele din Vest si astfel conditionare pe termen lung a Estului, avand in vedere diferentele nete de dimensiune de la pornire.
Probabil s-a considerat aceasta strategie ca dand rezultate pe termen prea lung. S-a adoptat o alta strategie, de tip short-termist, cea financiara! Au... mai mult
Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 15:45
In unele state din Europa de Est, rata de economisire este similara celei din Africa, ceea ce face ca economiile sa depinda de finantarea externa. Din cauza crizei, acest tip de finantare va fi din ce in ce mai greu de obtinut, a avertizat, vineri, Lucian Anghel, economist-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR).
Declaratia a fost facuta in cadrul celei de-a 26-a editie a Conferintei Asociatiei Bancare pentru Europa Centrala si de Est (BACEE), anunta Agerpres.
Depasirea acestei probleme presupune ca statele din Europa Centrala si de Est (CEE) sa se concentreze pe economisirea pe termen lung, adoptand politici in acest sens, a explicat Lucian Anghel, care este si presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Acesta a adaugat ca in Comunitatea Economica Europeana (CEE) continua procesul de deleveraging (dezintermediere), dar nu intr-un ritm dramatic, dupa ce adoptarea "Initiativei Viena" a redus presiunile asupra sistemelor bancare din regiune.
"Initiativa Viena" a fost creata la inceputul anului 2009 de bancile centrale si guvernele din Europa Centrala si de Est, autoritatile UE, alaturi de FMI, Banca Mondiala, BERD, Banca Europeana pentru Investitii, pentru a preveni eventuale retrageri masive de capital de pe pietele est-europene, dupa criza globala provocata de falimentul Lehman Brothers.
Investitiile straine directe in statele din Europa Centrala si de Est au reprezentat pana acum o sursa de crestere pentru economiile acestor tari, insa valoarea lor a... mai mult
Sambata, 20 Octombrie 2012, ora 11:58
Europa de Est a depasit cele mai dure efecte ale crizei datoriilor de stat din zona euro, este de parare directorul general al Erste Group Bank, Andreas Treichl.
Erste Bank Group activeaza si in Romania prin intermediul Bancii Comerciale Romane.
"Nu ma astept sa se inrautateasca situatia, insa este destul de rau in acest moment. In principal deoarece cresterea creditului este relativ slaba pentru moment, lucru de inteles in sensul ca sentimentul general care a afectat Europa a afectat si Europa Centrala si de Est", a afirmat Treichl intr-un interviu acordat Bloomberg la Alpbach, in Austria.
El a adaugat ca marjele si randamentele care pot fi obtinute in Europa Centrala si de Est sunt semnificativ mai bune decat in Europa de Vest.
"Randamentul total al bancilor de pe acele piete este mult mai bun decat acasa", a continuat seful Erste.
Europa de Est poate "spera la crestere", a adaugat el.
El a descris intrarea grupului rus Sberbank in regiune drept "un semn bun", deoarece arata ca rusii "cred in viitorul regiunii". Sberbank a preluat operatiunile internationale ale Volksbank, cu exceptia celor din Romania, care au ramas in portofoliul grupului austriac. mai mult
Vineri, 31 August 2012, ora 16:39
Fondul Monetar International si-a revizuit prognozele de crestere pentru economiile din Europa emergenta pana la 1,9% in acest an si la 2,9% anul urmator.
In prognozele publicate in luna ianuarie, FMI estima ca economiile din Europa Centrala si de Est vor inregistra o crestere de 1,1% in 2012 si un avans de 2,4% in 2013, transmite AFP.
Polonia va fi in acest an campioana cresterii economice in Europa emergenta, gratie unei cresteri a Produsului Intern Brut de 2,6%, in scadere totusi dupa un avans de 4,3% in 2011, urmata de o crestere de 3,2%, prevazuta pentru 2013.
Romania si Bulgaria vor inregistra ritmuri de crestere mai modeste de 1,5% respectiv 0,8% in acest an, urmand ca in 2013 sa inregistreze o crestere de 3% respectiv 1,5%.
"Perspectivele de crestere pe termen scurt in Europa emergenta sunt strans legate de evolutia situatiei in zona euro", potrivit raportului FMI. "In pofida progreselor realizate in cursul ultimelor luni in gestionarea crizei din zona euro, o noua escaladare a crizei ramane posibila atata vreme cat problemele adiacente nu vor fi reglate", se mai arata in raportul FMI.
In 2011, Europa emergenta a inregistrat o crestere de 5,3%, fata de o crestere de 1,4% in Europa occidentala.
De asemenea, in raportul sau semestrial cu privire la economia mondiala, World Economic Outlook, FMI si-a imbunatatit estimarile de crestere atat pentru 2012, pana la 3,5% fata de 3,3% conform estimarilor din luna ianuarie, cat si pentru 2013, pana la... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2012, ora 17:17