Toate masinile comercializate in Uniunea European vor fi echipate cu un sistem ce permite apelarea serviciilor de urgenta in caz de accident.
Hotararea a fost luata de Parlamentul European si va intra in vigoare incepand cu luna martie a anului 2018.
De la acea data, toate masinile noi vor avea din fabrica sistemul numit eCall, care va putea fi actionat de sofer prin ...citeste mai departe despre "Parlamentul European a decis: Cu ce tehnologie vor fi echipate obligatoriu toate masinile" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Martie 2015, ora 16:07
Obligativitatea introducerii sistemului eCall in toate autovehiculele, incepand din 2015, a fost votata miercuri, la Strasbourg, de plenul Parlamentului European.
Deputatii au votat astfel proiectele de raport conexate intr-un raport comun privind instalarea unui sistem eCall la bordul vehiculelor, respectiv privind implementarea sistemului eCall interoperabil la nivelul UE.
Potrivit noilor reguli, sistemele de apel de urgenta care alerteaza automat serviciile de salvare in caz de accident vor fi instalate in toate noile modele de masini si camionete pana in octombrie 2015, in conditiile in care, potrivit datelor institutiilor europene, in 2012, 28.000 de oameni au murit in accidente de masina in UE, iar 1,5 milioane au fost raniti.
Un autovehicul implicat intr-un accident grav va apela automat serviciile de urgenta, iar apelul poate fi declansat si manual. Sistemul va transmite date despre locul si ora accidentului.
Raportorul Olga Sehnalova (S&D) a pledat marti seara in plen pentru necesitatea de a face din sistemul eCall unul obligatoriu, argumentand ca Parlamentul European a sustinut introducerea acestui sistem de mult timp, dar au existat amanari in sistemul voluntar.
"Obiectivele sistemului se refera la reducerea fatalitatilor si astfel serviciile de asistenta vor putea ajunge mai rapid la victime. Am solicitat ca sistemul eCall sa devina un serviciu public, sa fie un numar telefonic care sa fie gratuit pentru toti utilizatorii, indiferent de marca... mai mult
Miercuri, 26 Februarie 2014, ora 17:44
Romania este pregatita sa implementeze serviciu de urgenta paneuropean din vehicule eCall, apreciaza Comisia Europeana, sistem prin care pot fi transmise automat catre dispeceratul 112 informatii legate de localizarea masinii implicate intr-un accident rutier, tipul autovehiculului, directia de mers sau numarul de pasageri.
"Romania, prin Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), este prima tara din Europa care si-a modernizat infrastructura Sistemului 112, la nivel national, cu capabilitati eCall, dispozitivul care apeleaza automat numarul unic de urgenta. Comisia Europeana a felicitat in mod oficial Romania si STS pentru performantele atinse, aratand ca tara noastra este pregatita pentru operarea sistemului eCall", precizeaza STS, in contextul desfasurarii la Bucuresti a celei de-a doua Conferinte internationale privind implementarea acestui proiect.
Potrivit unui comunicat al STS, cu ajutorul serviciului de urgenta eCall, autoritatile vor interveni cu mai mare rapiditate, inclusiv in situatia in care pasagerii nu mai au capacitatea de a vorbi.
Sistemul permite totodata si apelarea manuala de la bordul vehiculului.
"In cazul unui accident auto, sistemul eCall instalat pe masina va apela automat dispeceratul 112, odata cu transmiterea de informatii relevante privind locul evenimentului si date tehnice ale vehiculelor implicate", completeaza STS.
Serviciul de urgenta eCall va fi obligatoriu in Europa incepand cu 1 octombrie 2015.
"Dezvoltarea... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 10:50
Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) a semnat cu Ford Romania un Protocol de cooperare in domeniul activitatilor Sistemului National Unic pentru Apeluri de Urgenta.
Potrivit unui comunicat de presa transmis, luni, documentul a fost semnat de catre directorul STS, general inginer Marcel Opris, si directorul general Ford Romania, Henrik Nenzen.
Primele 100 de masini Ford de tipul B Max care au iesit pe poarta fabricii sunt echipate cu un modul care sa apeleze automat serviciul de urgenta 112 in cazul unui accident. Ford a implementat, pe vehiculele fabricate, un sistem de conectivitate prin voce si de informare care permite initierea unui apel direct catre 112 prin intermediul telefonului ocupantului vehiculului, conectat la sistemul din masina prin Bluetooth, furnizand si coordonatele GPS ale vehiculului.
Centrele de preluare a apelurilor de urgenta receptioneaza apelurile de tip eCall si datele asociate: localizarea, tipul autovehiculului, directia de mers, numarul de pasageri. Apelul de urgenta poate contine comunicarea vocala dintre accidentat si operatoarea 112, concomitent cu transmiterea automata a unor date asociate.
Potrivit comunicatului, prin introducerea unui sistem de apelare automata la 112, in cazul unor accidente grave, se vor salva sute de vieti.
Romania, prin STS, este singura tara care pune in aplicare proiectul Comisiei Europene inainte de data recomandata, ianuarie 2015, cu aprobarea vicepresedintelui Comisiei Europene, Neelie... mai mult
Luni, 23 Iulie 2012, ora 15:02
Ministrul comunicatiilor si societatii informationale, Gabriel Sandu, va semna marti la Bruxelles Memorandumul de Intelegere privind implementarea sistemului eCall la bordul vehiculelor, potrivit unui comunicat emis luni de minister, preluat de NewsIn.Sistemul eCall urmareste reducerea numarului victimelor din accidentele rutiere, avand in vedere ca tara noastra se regaseste pe primele locuri din UE ca numar de accidente rutiere mortale.
La aceeasi data, vor mai semna Memorandumul Malta, Polonia, Belgia, Danemarca si Luxemburg. "Semnarea Memorandumului reprezinta o recunoastere de catre Guvernul roman a nevoii de consolidare a cooperarii la nivel national si european intre toti cei implicati, fie ca sunt autoritati publice, constructori de automobile sau operatori de telefonie mobila, pentru a accelera introducerea unui sistem care poate salva vieti omenesti", afirma ministrul Gabriel Sandu.
eCall este un sistem automat de apeluri de urgenta, utilizat in cazul accidentelor rutiere prin intermediul numarului european unic pentru situatii de urgenta -112. In cazul unui accident grav, autoturismele echipate cu eCall din orice tara europeana apeleaza automat 112 pentru a contacta cel mai apropiat centru de interventie.
Prin intermediul apelului sunt furnizate informatii de baza despre accident, inclusiv zona exacta a acestuia, chiar daca niciun pasager nu este capabil sa comunice.
Disponibilitatea informatiilor referitoare la locatie reduce timpul necesar interventiei... mai mult
Luni, 03 Mai 2010, ora 16:56
Reprezentantii Asociatiei GSM, ce reuneste 800 de operatori de telefonie mobila din lume si peste 200 de firme din telecomunicatii, au semnat memorandumul UE de intelegere pentru implementarea eCall la bordul masinilor din intreaga Europa, a anuntat, miercuri, Comisia Europeana (CE), informeaza NesIn."eCall apeleaza automat numarul european unic pentru apeluri de urgenta - 112, atunci cand un automobil este implicat intr-un accident grav si trimite celui mai apropiat serviciu de urgenta informatii privind locul accidentului, chiar si atunci cand pasagerii nu stiu sau nu pot sa precizeze unde se afla", a precizat CE intr-un comunicat.Implementarea eCall necesita o stransa colaborare intre autoritatile publice, constructorii de automobile si operatorii de telefonie mobila, iar odata generalizat, sistemul ar putea salva anual pana la 2.500 de vieti omenesti in UE si ar putea diminua gravitatea ranirilor cu 10-15%.Activa in 219 tari, Asociatia GSM reuneste aproape 800 de operatori de telefonie mobila din lume si mai mult de 200 de societati, inclusiv producatori de telefoane mobile, companii de software, furnizori de echipamente, operatori de internet si organizatii de mass-media si de divertisment.Pentru implementarea completa a eCall, sectoarele constructiei de automobile si telecomunicatiilor, precum si administratiile nationale din toate statele Uniunii Europene trebuie sa asigure dotarea serviciilor lor de urgenta, in special cea a centrelor de apel, cu echipamentul... mai mult
Miercuri, 09 Septembrie 2009, ora 18:02