Brexit-ul este un proces ireversibil, intram in necunoscut, dupa cum spunea un ministru britanic, se joaca sah tridimensional legat la ochi, afirma de la Londra jurnalistul Petru Clej, fost redactor sef al BBC Romania.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Petru Clej a vorbit despre costul Brexit-ului: "E greu de crezut ca UK va scapa gratis, asa cum vor euroscepticii duri. Mai ales daca doreste sa fie cat mai aproape de Uniunea vamala, deci de piata unica, va trebui sa plateasca niste sume pentru acest acces. Nu pleci din UE fara o nota de plata semnificativa."
Petru Clej ne-a vorbit si despre situatia romanilor din Marea Britanie: "In mod normal, toti cei care erau aici la 29 martie au sanse de a ramane in continuare, deci de a le fi prelungite drepturile actuale. Vor fi probabil vize si permise de lucru in functie de necesitatile economiei britanice". Dar dimensiunea schimbarilor va incepe sa se vada din toamna.
Procesul inceput prin invocarea art 50 din Tratatul UE de catre premierul Theresa May este unul cu adevarat ireversibil?
Teoretic, orice e posibil, dar practic, ceea ce a inceput pe 29 martie este un proces ireversibil. Dupa ce se pune in miscare un asemenea proces, in care e implicata intreaga UE, in care 27 de tari negociaza cu o tara, daca, sa zicem, Marea Britanie se razgandeste, care ar fi interesul UE sa intoarca procesul? Sa creeze un precedent? Daca o alta tara va fi nemultumita sa invoce si ea art 50 si apoi sa se razgandeasca?... mai mult
Joi, 30 Martie 2017, ora 10:41
Gazda presedintelui chinez Xi Jinping din aceste zile, premierul britanic David Cameron, afirma sus si tare ca Marea Britanie nu are niciun motiv de a se caciuli in fata Beijingului.
Cu toate acestea, in ultimul an, Cameron a afisat o atitudine mai mult decat binevoitoare in fata Beijingului, iar fastul cu care liderul chinez este primit zilele acestea la Londra starneste ingrijorare in randul partenerilor de la Washington, remarca revista Market Watch.
Un prieten special
"Nu vad niciun motiv pentru care sa nu intretinem o relatie foarte speciala, in care sa fim un partener puternic al Chinei, pe masura ce economia chineza se dezvolta, iar China se afirma ca o putere mondiala", a declarat premierul britanic saptamana trecuta.
Dar apropierea Regatului Unit de Beijing este privita in mod critic de catre partenerii traditionali ai Marii Britanii, in special de catre Statele Unite.
In martie, un oficial american declara ca participarea britanicilor in proiectul Bancii Internationale de Investitii a Asiei (AIIB), demonstreaza faptul ca Londra se acomodeaza constant cu tendintele de sefie manifestate de Beijing la nivel global.
Dar Londra are si interese directe in a cultiva o relatie cat mai stransa cu liderii din China, sapte puncte fierbinti aflandu-se pe agenda discutiilor dintre cei doi lideri.
Intre Brexit si Beijing
In primul rand, amenintarea iesirii din Uniunea Europeana a Marii Britanii pune sub semnul intrebarii si relatiile comerciale si... mai mult
Marti, 20 Octombrie 2015, ora 16:23
Unul dintre cei mai mari producatori de energie din Europa, E.On, a fost obligat la plata unei amenzi de 10 milioane de euro, in Marea Britanie, dupa ce autoritatile au constatat ca incarca in mod repetat facturile cu servicii inexistente sau ilegale.
Plata amenzii de a fost dictata de regulatorul din piata de energie britanica, Ofgem, dupa ce compania a fost implicata in mai multe incidente de genul acesta, anunta postul britanic BBC.
Autoritatile au descoperit ca mai multi clienti E.On au platit sume prea mari pentru conectare la reteaua administrata de compania germana, iar altii si-au vazut factura incarcata cu taxe de debransare ilegale.
Conducerea sucursalei britanice a gigantului energetic german a cerut scuze in mod public clientilor sai, recunoscand ca nu este singurul incident de acest gen survenit in relatia sa cu clientii din Regatul Unit.
In noiembrie 2012, E.On a platit o alta amenda de 1,7 milioane de lire sterline (2,3 milioane de euro) pentru aceeasi fapta, desi compania sustine ca incidentul de acum trei ani s-a petrecut in alt context.
"Este de-a dreptul inacceptabil ca E.On sa nu asigure protectia acestor consumatori, iar abaterile repetate motiveaza stabilirea acestei amenzi uriase", a declarat Sarah Harrison, reprezentantul Ofgem.
Zeci de mii de pagubiti
Numarul facturilor umflate remise de E.On in ultimul incident se ridica la 48.000, printre pagubiti numarandu-se atat persoane fizice, cat si companii din Marea Britanie.
Multi... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2015, ora 17:40
2Compania franceza Total a devenit primul mare grup petrolier care investeste in dezvoltarea sectorului gazelor de sist din Marea Britanie, alocand 50 milioane de dolari pentru proiecte de explorare in estul Angliei, transmite Financial Times.
Total va plati 1,6 milioane de dolari pentru a prelua 40% din drepturile comerciale la doua licente de explorare in zona Gainsborough, un bazin geologic din Lincolnshire, in estul Angliei, unde se crede ca ar exista zacaminte semnificative de gaze.
Investitia Total reprezinta un vot de incredere in dezvoltarea sectorului gazelor de sist in Marea Britanie, privita cu ambitie de guvern, care spera sa imite succesele reusite de Statele Unite in ultimii ani.
Guvernul subliniaza castigurile economice uriase inregistrate de SUA datorita exploatarii gazelor de sist. Preturile la gaze naturale din Statele Unite sunt de patru ori mai mici decat in Europa, datorita cresterii semnificative a productiei interne odata cu accesarea zacamintelor de sist. Astfel, SUA a devenit exportator net de energie, consumatorii casnici si industriali platesc mai putin, iar industria trece printr-o perioada de revigorare alimentata cu gaze ieftine.
Se estimeaza ca Marea Britanie ar putea avea rezerve de peste 36.000 miliarde metri cubi de gaze in depozite de sist. Materializarea a numai 10% din acest volum estimat ar reprezenta echivalentul necesarul de gaze al Marii Britanii pentru 51 de ani.
Astfel, Total va aloca 45 milioane de dolari pentru... mai mult
Luni, 13 Ianuarie 2014, ora 07:42