Posibilitatea contestarii deciziilor definitive pronuntate de completurile de 5 judecatori abroga partial abuzul in serviciu, potrivit DNA. Modificarea infractiunii de dare de mita, reducerea termenelor de prescriptie si formularea neclara a unor articole sunt hibele Ordonantei de modificare a legislatiei penale, arata Directia Nationala Anticoruptie.
DNA a explicat intr-un comunicat de presa care sunt cele mai periculoase 5 propuneri de modificare a legislatiei penale care se fac prin OUG promovata de ministrul Justitiei, Tudorel Toader.
Potrivit DNA, daca aceste modificari ar intra in vigoare, "ar afecta in mod substantial activitatea de urmarire penala si implicit capacitatea de a trage la raspundere penala a celor care au savarsit fapte penale."
Citeste si: Ce contine OUG lui Toader pentru completurile de 5: Dragnea scapa de condamnarea definitiva din primul dosar
Aceste propuneri au fost formulate de Ministerul Justitiei, fiind transmise participantilor la o discutie la care a luat parte si un reprezentant al DNA, la data de 22 martie 2019.
Sunt schimbate prevederi ale legislatiei penale din Codul Penal, Codul de procedura penala, Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie si un proiect de act normativ privind contestatia in anulare.
Prezentam in continuare opinia DNA in cazul proiectului de OUG.
Propunerile de modificare cele mai ingrijoratoare:
1. Posibilitatea contestarii deciziilor definitive... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2019, ora 17:30
Activitatea DNA ar putea fi paralizata ca urmare a uneia dintre prevederile Ordonantei de Urgenta prin care au fost modificate Legile Justitiei. Este vorba de un articol aparent banal, procurorul DNA trebuie sa fi dat un examen in fata Sectiei pentru procurori din CSM, lucru pe care nu l-a facut niciunul, deoarece prevederea abia a intrat in vigoare.
"Articolul VIII: Procurorii care, la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, isi desfasoara activitatea in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si Directiei Nationale Anticoruptie, precum si in cadrul celorlalte parchete, raman in functie in cadrul acestora, numai daca indeplinesc conditiile prevazute de Legea nr. 303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si Legea nr. 304/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare", este unul dintre articolele din ordonanta care a fost publicata in Monitorul Oficial.
Acest articol trebuie corelat cu alta prevedere din ordonanta intrata in vigoare, aceea de a fi sustinut un concurs in fata Sectiei de procurori din cadrul CSM. Lucru pe care nu l-a facut niciunul dintre procurorii care activeaza la DNA, deoarece nu prevedea nicio procedura asa ceva pana acum.
Practic, pentru a lucra la DNA este nevoie de un concurs. Acest lucru nu apare la DIICOT, unde este nevoie doar de interviu. "Nu-si permiteau sa blocheze... mai mult
Marti, 16 Octombrie 2018, ora 18:24