Modificari la legile Justitiei: Ministrul va propune procurorii sefi la DNA si Parchet, presedintele e scos din schema. Magistratii care gresesc platesc

Miercuri, 23 August 2017, ora 12:20
1135 citiri
Modificari la legile Justitiei: Ministrul va propune procurorii sefi la DNA si Parchet, presedintele e scos din schema. Magistratii care gresesc platesc
Foto: Ministerul Justitiei (Arhiva)

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a prezentat, miercuri, proiectul de lege asumat de Guvern prin care vor fi modificate legile Justitiei, anuntand o serie de schimbari importante pentru procurori si judecatori.

Conferinta de presa a fost programata pentru ora 11:00, fiind anuntata de mai mult timp, insa ministrul a refuzat sa raspunda la intrebari, invocand ca scuza faptul ca la ora 13 incepe sedinta de guvern.

Printre cele mai importante propuneri facute de Tudorel Toader se numara faptul ca procurorii sefi vor fi numiti la propunerea ministrului Justitiei prin decizie a sectiei pentru procurori a CSM. De asemenea, mandatul procurorilor sefi va fi de 4 ani, dupa intrarea legii in vigoare.

Foarte important este si faptul ca procurorii si judecatorii care comit erori din neglijenta sau rea-credinta vor plati de acum inainte, in solidaritate cu statul.

De asemenea, dupa adoptarea legii de catre Parlament, procurorul ierarhic superior va putea verifica si infirma o solutie adoptata de procurorul de caz nu doar pe motiv de legalitate, ci si de netemeinicie.

Ziare.com a transmis principalele declaratii in format LIVE text:

- In acest proiect de lege vorbim despre legile justitiei: 303, 304, 317, toate din 2004.

- Nu vorbim astazi nici despre gratiere, nici despre amnistie, nici despre abuzul sau neglijenta in serviciu, nici despre foaia de parcurs privind CEDO. Doar legile Justitiei.

- Coincidenta sau nu, astazi se implinesc exact 6 luni de cand sunt ministru al Justitiei. Nu mi-am propus sa fac un bilant.

- Este foarte important modul in care dvs veti reflecta prin canalele media principalele propuneri de modificare la cele 3 legi. E important modul in care vor fi dezbatute, intelese si transpuse in legislatia finala modificarile pe care le propunem.

- Imi exprim speranta ca Guvernul va adopta proiectul, dupa care Parlamentul il va adopta prin procedura normala, nu e vorba de OUG.

- De ce legile Justitie acum? Pentru ca fac parte din programul de guvernare si exista si legi speciale care coordoneaza activitatea DNA si DIICOT.

- Aceste 3 legi au fost adoptate in 2004, au trecut 13 ani, intre timp Romania a devenit stat membru al UE si legislatia a fost in buna masura modificata si adaptata directivelor europene.

- Saptamana trecuta a trecut prin guvern modificarea Codului penal cu privire la transpunerea directivelor privind confiscarea extinsa si prezumtia de nevinovatie.

- As face o precizare referitoare la un disc ...citeste mai departe despre "Modificari la legile Justitiei: Ministrul va propune procurorii sefi la DNA si Parchet, presedintele e scos din schema. Magistratii care gresesc platesc" pe Ziare.com

#Tudorel Toader modificare legi justitie , #Stiri Administratie