In conditiile in care Romania si Bulgaria au implinit, la 1 ianuarie 2017, 10 ani de cand sunt state membre ale UE, Comisia Europeana a vrut sa afle "cum percep acest lucru cetatenii celor doua tari". Un sondaj a aratat ca romanii raman extrem de increzatori in UE, insa nu si in aderarea la zona euro sau la Schengen.
Seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Cristea, a prezentat luni un sondaj de opinie realizat in luna noiembrie in Romania si Bulgaria.
"Este un sondaj de opinie pe care l-am realizat impreuna cu reprezentanta din Bulgaria, pentru ca cele doua tari, Romania si Bulgaria, au implinit, la 1 ianuarie 2017, 10 ani de cand sunt state membre ale UE. Si am vrut sa vedem cum percep acest lucru cetatenii celor doua tari", a declarat Cristea, luni, la o conferinta de presa.
Seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania a precizat ca, in ceea ce priveste increderea in Uniunea Europeana, aceasta ramane una din institutiile in care cetatenii romani au cea mai mare incredere: 57%.
In Bulgaria, doar 36% este procentul privind increderea in UE. "In tara vecina, rezultatele sunt destul de diferite, dar ne-am uitat si la formularile in limbile nationale si s-ar putea ca parte din diferenta atat de mare, sa vina din formulare", a explicat seful Reprezentantei Comisiei Europene.
"Daca intram in detaliul cifrelor, observam semnalul cel mai pozitiv, faptul ca 54% dintre romani considera ca vocea lor este auzita in UE. Este prima data cand avem o... mai mult
Luni, 27 Noiembrie 2017, ora 16:19
Criza din zona euro se muta din zona economica in cea politica, iar acest lucru se arata extrem de periculos si capabil sa rupa legaturile din interiorul Uniunii Europene, avertizeaza lordul Mervyn King, fost guvernator al Bancii Angliei.
Ziarul britanic The Telegraph a prezentat fragmente dintr-un volum proaspat lansat de fostul sef al Bancii Angliei, in care acesta avertizeaza ca pasii facuti pentru realizarea unei uniuni fiscale in interiorul zonei euro nu vor linisti tensiunile existente in grupul celor 19 state membre.
Spre o criza politica
In presiunile exercitate de elitele financiare ale Europei si Americii de Nord asupra zonei euro, Mervyn King intrevede pericolul unei crize economice si politice, alimentata si de sirul nesfarsit de programe bailout si de austeritate.
Actualul proces de consolidare a nucleului Uniunii Europene poate semana discordie intre statele din zona euro, pe masura ce acestea sunt obligate sa cedeze suveranitatea lor si sa se supuna dictatelor venite de la Bruxelles, crede fostul guvernator al Bancii Angliei.
"Va conduce nu doar la o criza economica, ci si la una politica. Uniunea monetara a creat un conflict intre o elita centralizata pe de o parte si fortele democratiei si ale nationalismului, de cealalta parte. Este o evolutie extraordinar de periculoasa", considera lordul King.
O povara prea mare
Fostul guvernator al Bancii Angliei considera ca, pentru tarile aflate in pozitia Greciei, o eventuala "retrogradare" din... mai mult
Luni, 29 Februarie 2016, ora 11:40
3 decembrie este data la care ochii investitorilor sunt atintiti asupra Bancii Centrale Europene, institutia putand anunta o serie de noi stimuli injectati in economia zonei euro.
Presedintele BCE, Mario Draghi, este asteptat sa recurga la masuri complementare in politica monetara curenta, dupa ce Eurostat a facut publice datele privind inflatia din zona euro pe luna noiembrie, cifrele situandu-se sub nivelul asteptat de oficiali, relateaza International Business Times.
Cai diferite
O extindere a programului de relaxare cantitativa ar evidentia diferentele existente intre politica monetara a BCE fata de situatia din Statele Unite, unde Rezerva Federala este asteptata sa recurga curand la o crestere a dobanzii de referinta.
In ultimele saptamani, aceasta abordare diferita, dublata de comentariile usor nesigure ale lui Mario Draghi, a dus la o scadere semnificativa a monedei europene, pana la minimul ultimelor 7 luni, de 1,0566 USD/euro.
"Nu se intrevede un consens in piata pe ceea ce Mario Draghi ar trebui sa anunte in acest moment", remarca Carsten Brzeski, economist sef al ING.
BCE are la dispozitie doua cai prin care poate injecta capital in economia din zona euro.
Poate recurge la extinderea programului de reaxare cantitativa de 1 100 miliarde euro, programat sa se deruleze pana in septembrie anul viitor, ori poate sa reduca dobanda la depozitele bancare, situata in prezent la -0,2%.
Un euro mai slab
Previziunile mai multor analisti pornesc de... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2015, ora 10:54
Criza prelungita din zona euro are in spate doi factori care pot explica evolutia tumultoasa a inclestarii dintre creditorii europeni si oficialitatile elene.
In primul rand, slabiciunea euro, moneda unica europeana dovedindu-se greu sustenabila pentru economiile mici din zona euro, in lipsa unei politici fiscale comune.
In al doilea rand, moneda europeana a fost, inca de la inceput, mai mult un proiect politic decat unul economic, viziunea aceasta fiind impartasita si de fostii lideri Francois Mitterand si Helmuth Kohl, reflecta o analiza Market Watch.
Rivalitate veche
In ciuda viziunii unioniste impartasite de liderii politicii de acum un sfert de veac, vechile rivalitati de pe continentul european sunt departe de a se fi stins.
Simplificand, Franta si Germania raman doua vechi rivale politice si economice, a caror redresare rapida dupa Al Doilea Razboi Mondial a accentuat si mai mult disputa dintre ele.
In mod particular, oficialii francezi au contestat intotdeauna ambitiile bancii centrale a Germaniei, Bundesbank, de a da tonul in Europa de vest.
In acelasi timp, politicienii nemti au detestat mereu rolul de vioara principala detinut de Paris in relatiile diplomatice si politice din Europa si din lume.
Pentru o clipa, proiectul zonei euro a parut sa impace ambitiile politico-economice ale celor doua natiuni, Germania parand sa castige un avantaj in fata Frantei si viceversa.
A fost un scenariu tulburator, dupa cum remarca economistul Martin... mai mult
Marti, 14 Iulie 2015, ora 13:15
Rata inflatiei in zona euro ar putea intra in teritoriul negativ in lunile urmatoare, insa va fi vorba doar un fenomen temporar, a declarat vice-presedintele Bancii Central Europene (BCE), Vitor Constancio, intr-un interviu acordat revistei germane WirtschaftsWoche, transmite Reuters.
In luna noiembrie, rata anuala a inflatiei in zona euro a incetinit la 0,3% pe fondul scaderii preturilor la energie, mult sub tinta de inflatie a BCE fixata la sub 2%.
'Expertii nostri preconizau o inflatie de 0,7% in 2015, insa de cand aceasta prognoza a fost realizata (la inceputul lunii decembrie n.r.) pretul petrolului a continuat sa scada cu 15%.
In prezent, ne asteptam la o rata de inflatie negativa in lunile urmatoare si acest lucru va trebui urmarit cu atentie de BCE', a declarat Vitor Constancio. Acesta a adaugat insa ca mai multe luni de inflatie negativa nu inseamna neaparat deflatie. 'Pentru asta ar fi nevoie de o perioada mai lunga de timp. Daca este doar un fenomen temporar nu vad niciun pericol', a precizat Constancio.
Deflatia, o scadere cronica a preturilor, afecteaza intreaga economie deoarece consumatorii evita sa faca achizitii in asteptarea unor noi reduceri de preturi, ceea ce afecteaza cererea si forteaza companiile sa-si reduca cheltuielile si angajarile, creand astfel un efect in spirala.
Pentru a relansa activitatea economica si inflatia, BCE a inceput luna trecuta sa cumpere obligatiuni garantate cu active (ABS), care impreuna cu noile credite pe... mai mult
Luni, 22 Decembrie 2014, ora 08:46
Dezbaterea asupra economiei globale si asupra cadrului pentru cresterea economica este o prioritate pe agenda summitului G20, care are loc la 18 si 19 iunie in statiunea Los Cabos din Mexic. In culisele reuniunii se spune ca vor fi "multe discutii neoficiale axate pe criza europeana", scrie ziarul Les Echos in editia de luni.
Liderii Germaniei, Italiei, Frantei si Marii Britanii, precum si Uniunea Europeana, s-au angajat vinerea trecuta sa "asigure stabilitatea economica si sa sprijine cresterea", cu ocazia unei videoconferinte organizata in vederea summitului G20.
La Los Cabos, au un aliat cu greutate este Barack Obama. Candidat pentru un al doilea mandat, presedintele american se axeaza si el pe necesitatea relansarii cresterii creatoare de locuri de munca. Administratia americana nu este in favoarea austeritatii bugetare excesive si le cere totusi europenilor sa actioneze mai repede ca sa se evite propagarea crizei in lumea intreaga.
In acest context, Angela Merkel risca sa fie izolata la masa negocierilor. Vineri, in fata Bundestagului, cancelarul german spunea ca aceasta criza a datoriei europene si rolul Germaniei in rezolvarea ei vor fi "subiectul central" al summitului G20. "Toate privirile sunt indreptate spre Germania, dar noi stim, de asemenea, ca puterea Germaniei nu este infinita", a spus aceasta.
Majorarea resurselor FMI si comertul international, printre subiectele dezbatute la summitul G20
La summitul G20, ar trebui sa se precizeze cine va... mai mult
Luni, 18 Iunie 2012, ora 13:59
Economistii au pareri diferite privind subiectul iesirii Greciei din zona euro.
Samy Chaar, specialist in strategii la banca Lombard Odier, si Charles Wyplosz, profesor de economie internationala la Geneva, la Institutul universitar de studii internationale si dezvoltare, au fost intervievati de ziarul elvetian Le Temps.
In timp ce Samy Chaar spune ca unii economisti se pregatesc pentru iesirea Greciei din zona euro, Charles Wyplosz, considera, dimpotriva, ca ar fi o catastrofa. specialisti.
Samy Chaar afirma ca "intrebarea care se pune nu este daca iesirea Greciei din zona euro va avea loc, ci cand va avea loc". "Costul mentinerii ei in zona euro este exorbitant. Este desigur putin cam devreme, dar s-ar putea ca mai tarziu chiar grecii sa doreasca sa paraseasca Uniunea Monetara. Economia greaca este intr-o depresiune fara precedent, tara se confrunta cu o deflatie considerabila, indatorarea este imensa si rambursarea dobanzilor reprezinta practic o cincime din veniturile fiscale. In acelasi timp, pare putin probabil ca Grecia va putea iesi din aceasta situatie prin crestere. Cea mai buna solutie este parasirea zonei euro, nerambursarea datoriei si deprecierea monedei sale. Dupa socul initial, Grecia se va descurca mai bine decat daca ramane in zona euro. Daca ar fi facut acest lucru acum trei ani, acum economia ei ar fi inregistrat o crestere", spune Chaar.
In schimb, Charles Wyplosz nu este de acord cu aceasta varianta. "Din punct de vedere economic,... mai mult
Vineri, 01 Iunie 2012, ora 14:30
"Intrarea in zona euro este benefica, iar Romania ar fi trebuit demult sa fie membra a zonei euro. Am avut perioada 2005-2008 cand echilibrele au fost pur si simplu amplificate. Cele doua institutii ale statului, Guvernul din perioada respectiva si BNR care detin fraiele politicii monetare si fiscale, nu au reusit sa previna euforia generata de intrarile de capital si de creditarea cu buletinul care au determinat un consum exagerat ce ne-a dus in acest dezechilibru major", a declarat prim vice-presedintele PD-L, Theodor Stolojan.Romania este admirabil de nepregatita sa intre in zona euro, este de parere consilierul BNR, Adrian Vasilescu. Acesta spune insa ca amanarea nu este o solutie.
Pe de alta parte, prim vicepresedintele PDL, Theodor Stolojan, spune ca Romania indeplineste la ora actuala un singur criteriu din cele cinci si anume marimea datoriei publice care trebuie sa fie mai mica de 60% din PIB.
"Avem de indeplinit 4 criterii care nu prea vad cum pot fi indeplinite in conditiile deciziilor care se iau si a pozitiei BNR", a declarat Theodor Stolojan pentru Bloombiz.ro.
In opinia acestuia, diferentele mari in structura de preturi si de venituri se vor estompa in decursul anilor.
Consilierul BNR, Lucian Croitoru, spune ca prin ambitie se poate atinge obiectivul.
"Daca esti ambitios si ti-ai pus aceste sarcini trebuie sa astepti rezultatele. Eu nu cred in ideea nepregatirii. Daca sunt atatia ani si vrei cu adevarat te poti pregati.
Stiti cum era bancul acela cu... mai mult
Joi, 26 Mai 2011, ora 19:17
Comisarul european pentru justitie, Viviane Reding, a acuzat Germania de lipsa de solidaritate in urma reticentelor de care a dat dovada in sustinerea Greciei, afirmand ca situatia din aceasta tara ar putea fi "inceputul unui tsunami" in zona euro, relateaza AFP."Suntem o familie. Daca unul dintre membrii se confrunta cu probleme, trebuie sa il ajutam, pentru ca lipsa unor ajutoare ar putea avea influente asupra tuturor celorlalte tari care nu o mai duc atat de bine, precum Portugalia, Spania, Marea Britanie, Franta, etc.", a declarat Reding intr-un interviu pentru postul de radio Bel-RTL."Grecia poate fi inceputul unui tsunami", a adaugat ea.Reding a facut astfel apel la cancelarul german Angela Merkel, care da dovada de reticenta in ceea ce priveste ajutorarea Greciei si pune conditii dure pentru un eventual acord."Angela, putin curaj. Si tu ai probleme grave acasa, in Germania, pentru ca populismul face ca toti sau cea mai mare parte a germanilor sa fie importiva acestei solidaritati. Spune-le ca noi am fost solidari in momentul reunificarii Germaniei. Am platit cu totii pentru a face acest lucru posibil si nu regretam", a declarat Reding.Liderii tarilor din Uniunea Europeana se vor reuni joi la Bruxelles pentru un summit in care vor incerca sa treaca peste diferentele de opinie referitoare la sustinerea financiara a Grecia.Presedintele Partidului Socialist European (PSE), danezul Poul Nyrup Rasmussen, a criticat de asemenea atitudinea Germaniei si insistentele acesteia... mai mult
Joi, 25 Martie 2010, ora 15:52