Cipru, Grecia si Italia se confrunta cu dezechilibre economice excesive, arata Comisia Europeana (CE) care a publicat miercuri cele 28 de rapoarte de tara din analiza: "Semestrul european - pachetul de iarna: evaluarea progreselor inregistrate de statele membre in ceea ce priveste indeplinirea prioritatilor economice si sociale".
Potrivit documentului, Bulgaria, Germania, Spania, Franta, Croatia, Irlanda, Olanda, Portugalia, Romania si Suedia se confrunta cu dezechilibre economice.
Concluzia vine dupa ce, in luna noiembrie, CE a lansat bilanturi aprofundate pentru 13 state membre, in scopul de a analiza daca acestea se confrunta cu dezechilibre macroeconomice si, in caz afirmativ, de a evalua nivelul de gravitate al respectivelor dezechilibre.
In prezent, Comisia a ajuns la concluzia ca exista dezechilibre sau dezechilibre excesive in toate aceste 13 state membre, insa gravitatea dezechilibrelor s-a diminuat in unele cazuri.
In cadrul unei monitorizari specifice in contextul semestrului european, Comisia va continua sa analizeze evolutiile si masurile de politica luate de toate statele membre care prezinta dezechilibre sau dezechilibre excesive.
Cele 28 de rapoarte de tara publicate miercuri pun accentul pe dimensiunea nationala a semestrului european. Rapoartele furnizeaza o analiza detaliata a provocarilor economice si sociale specifice fiecarei tari. Rapoartele vor sta la baza discutiilor cu statele membre privind optiunile lor de politica nationala, in... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2019, ora 15:06
Romania are cel mai ridicat nivel de dezechilibru macroeconomic din 2012 pana in prezent, iar aceasta pentru ca nu se mai fac reforme, sustine Andrei Radulescu, senior economist la Banca Transilvania.
"Aceasta crestere (economica - n. r.), din nefericire, s-a facut pe o dinamica lenta a investitiilor si s-a facut cu pretul unei intensificari a deficitelor, deficitul intern, finantele publice si deficitul extern, pozitia Romaniei in raport cu restul lumii.
Observati deteriorarea deficitului de cont curent si cumuland cele doua deficite avem cel mai ridicat nivel de dezechilibru macroeconomic din 2012 pana in prezent. De ce? Pentru ca din 2012 pana in prezent nu se mai fac reforme.
De cand s-a terminat ultimul acord cu FMI s-au terminat si reformele si atunci s-au implementat masuri strict cu bataie pe termen scurt si s-a renuntat la masurile de reforma, desi vremurile economice pe care le-am traversat au fost ideale pentru reforme", a spus Andrei Radulescu, la o conferinta de specialitate.
Potrivit acestuia, costul finantarii s-a situat la minime istorice, iar investitiile puteau fi derulate cu rate de dobanda foarte accesibile.
Andrei Radulescu apreciaza ca, din punct de vedere al ritmului de crestere economica, in ciclul post-criza Romania a avut cea mai buna dinamica din toate tarile din regiune, situandu-se pe primele locuri in Uniunea Europeana, insa acest lucru nu se reflecta si in stadiul de dezvoltare.
"Am avut un proces de accelerare economica... mai mult
Joi, 22 Februarie 2018, ora 15:43
Comisia Europeana (CE) a decis sa demareze procedura de dezechilibru macroeconomic pentru Romania, tara identificata inca din luna noiembrie 2014 ca inregistreaza dezechilibre economice, a anuntat saptamana trecuta Comisia Europeana.
Explicatiile pentru "picarea examenului" dat in fata Comisiei sunt prezentate in cele ce urmeaza, cu observatia ca nu am reusit sa obtinem decat o singura nota de trecere din cele opt posibile.
1. Romania nu a facut nici un progres (no progress) in ceea ce priveste recomandarea specifica de tara (prescurtat CSR) nr.1 a CE. Acest fapt exclude din start o evaluare de conformitate cu Pactul de Stabilitate si Crestere (Stability and Growth Pact in lb. engleza).
CSR 1 privea implementarea masurilor convenite prin programul de asistenta financiara incheiat la 6 noiembrie 2013 cu Uniunea Europeana si FMI. Nici o misiune trimisa pentru a verifica stadiul de transpunere in fapte a conditionalitatilor din acord nu a fost finalizata cu ...citeste mai departe despre "Disciplinele la care ne-a declarat corijenti Comisia Europeana" pe Ziare.com mai mult
Luni, 02 Martie 2015, ora 09:08
Comisia Europeana (CE) a avertizat Romania asupra dezechilibrelor macroeconomice, precizand ca e nevoie de "monitorizare si actiuni la nivel politic" pentru tara noastra. Insa ce inseamna, mai exact, acest lucru?
Procedura de dezechilibru macroeconomic (Macroeconomic Imbalance Procedure - MIP) este un mecanism de supraveghere care are ca tinta identificarea potentialelor riscuri inca din stadiul incipient.
Scopul sau este sa previna dezvoltarea unor dezechilibre macroeconomice grave si sa le corecteze pe cele care exista deja.
Comisia Europeana a demarat procedura de dezechilibru macroeconomic pentru Romania
Punctul de pornire il reprezinta un raport anual care contine o analiza in profunzime a situatiei economice si fiscale a fiecarui stat membru, care se face luand in calcul evolutia mai multor indici, printre care se numara situatia investitiilor, datoria, rata somajului si balanta de plati.
In urma analizei, fiecare tara este inclusa intr-una dintre categoriile MIP, ...citeste mai departe despre "Romania, in randul tarilor din UE cu dezechilibre macroeconomice: Onoare vs critici" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 27 Februarie 2015, ora 07:50
Comisia Europeana (CE) a decis sa demareze procedura de dezechilibru macroeconomic pentru Romania si Portugalia, doua din cele 16 tari identificate in luna noiembrie 2014 ca inregistreaza dezechilibre economice, a anuntat, miercuri, Comisia Europeana, intr-un comunicat de presa.
"Romania inregistreaza dezechilibre macroeconomice care necesita monitorizare si actiuni la nivel de politic.
In cursul celor trei programe consecutive cu UE si FMI dezechilibrele externe si interne au fost reduse in mod semnificativ.
Cu toate acestea, riscurile de pe urma situatiei net negativa a investitiilor internationale si o capacitate redusa de export pe termen mediu necesita atentie.
Mai mult, stabilitatea sectorului financiar a fost mentinuta pana acum, dar raman vulnerabilitati externe si interne in sectorul bancar", se arata in comunicatul de presa al Comisiei Europene, transmis de Agerpres.
In total, 16 tari europene au deschisa procedura de dezechilibru macroeconomic, in diferite faze. In urma deciziei de astazi a Comisiei Europene, Romania a fost plasata in faza a doua din cele cele sase ale procedurii de dezechilibru macroeconomic.
"Acesta este un set important si echilibrat de decizii care reflecta in totalitate situatia economica actuala.
Comisia demonstreaza atat importanta reformelor structurale cat si respectul regulilor fiscale.
Majoritatea statelor membre fac eforturile necesare. Altele trebuie sa accelereze si sa intensifice eforturile de reforma, dar... mai mult
Joi, 26 Februarie 2015, ora 10:35