Fondul de salvare din zona euro, constituit sub numele Mecanismul European de Salvare (MES) este vazut de numerosi analisti drept cheia spre salvarea tarilor de criza datoriilor suverane. Care sunt, insa, punctele slabe ale acestuia si ce alte solutii exista daca acesta va fi respins de magistratii germani?
Curtea Constitutionala din Germania se va exprima, pe 12 septembrie, in privinta compatibilitatii MES, destinat finantarii tarilor membre din zona euro aflate in dificultate, cu Constitutia germana, numeroase voci sustinand ca, prin ratificarea Mecanismului, se renunta la o parte din suveranitatea statului german.
In cazul in care judecatorii curtii germane ratifica Mecanismul, cei 500 de miliarde de euro ai fondului de salvare vor putea fi folositi pentru achizitia de titluri de stat sau pentru imprumuturi conditionate pentru statele cu probleme. Cu toate acestea, capacitatea acestuia de ajutor este limitata, mai ales daca situatia in state mari, precum Spania ori Italia, se inrautateste.
Incercarea lui Mario Draghi, seful BCE, de a convinge oficialii europeni sa confere MES capacitati bancare, a esuat. Daca Mecanismul ar fi avut astfel de calitati, atunci BCE ar fi putut asigura un flux continuu de bani in caz de nevoie, sporind astfel cantitatea de fonduri de care acesta dispune.
Pe de alta parte, Curtea Constitutionala ar putea alege sa nu ratifice MES, caz in care Uniunea Europeana trebuie sa gaseasca o alta solutie pentru rezolvarea crizei. Impactul... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 13:52
Dezamorsarea crizei datoriilor impune statelor UE o mai mare solidaritate insa pierderea de suveranitate pe care o presupune nu se poate face decat in tacere pentru a nu trezi suspiciunile antifederalistilor, relateaza AFP.
Solutia pentru a depasi criza este sa avem "mai multa Europa si nu mai putina", a afirmat vineri cancelarul Angela Merkel la incheierea unui summit Italia-Franta-Germania-Spania la Roma.
"Trebuie sa dam un semnal si sa ne apropiem intr-o uniune politica. Vrem sa lucram la o uniune politica mai importanta", a insistat aceasta.
Presedintele UE Herman Van Rompuy a fost desemnat sa pregateasca un raport cu privire la modalitatile de sporire a integrarii in cadrul UE.
In concluziile sale, pe care le va prezenta liderilor UE in cadrul summitului de la 28 si 29 iunie la Bruxelles, el "este foarte ambitios, cu idei concrete", a declarat pentru AFP un oficial european.
"El isi bazeaza aceasta integrare pe o uniune economica, o uniune bancara, o uniune bugetara si o uniune politica".
Seful guvernului italian Mario Monti, de orientare federalist, sustine de asemenea acesta abordare. "Pentru a iesi in bune conditii din aceasta criza a zonei euro si a economiei europene, avantajul integrarii este necesar", a declarat acesta vineri.
"Cu o Europa federala nu am mai avea aceasta discontinuitate in procesul decizional", sustine ministrul italian al Afacerilor Externe, Enzo Moavero.
Insa federalismul este "un concept foarte sensibil in unele state",... mai mult
Sambata, 23 Iunie 2012, ora 10:05
Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, si-a incheiat sambata vizita in China, in timpul careia a incercat sa convinge Beijingul de capacitatea Europei de a depasi criza datoriilor.
In timpul vizitei sale de trei zile, Merkel a laudat atuurile monedei unice europene si i-a solicitat Chinei sa faca presiuni asupra Iranului si sa condamne Siria in cadrul ONU.
"Euro in calitate de moneda comuna a facut Uniunea Europeana (UE) mai puternica", a dat asigurari cancelarul german, "etaland" in fata gazdelor chineze "marile progrese pe care UE si tarile care au adoptat euro le-au facut in acesti ultimi doi ani".
Angela Merkel, pe care autoritatile chineze au impiedicat-o sa aiba intrevederi cu jurnalisti si cu un cunoscut avocat, si-a incheiat vizita oficiala la Canton, mare metropola din sudul Chinei. Aici, ea a asistat impreuna cu premierul chinez Wen Jiabao la un forum comercial.
"China nu are nici intentia, nici capacitatea de a "cumpara Europa", a declarat acesta din urma.
China detine peste 550 de miliarde de dolari din datoria suverana europeana, potrivit informatiilor vehiculate de experti, dar neconfirmate la nivel oficial. mai mult
Sambata, 04 Februarie 2012, ora 13:02
"Euro a facut Europa mai puternica", a declarat joi cancelarul german, Angela Merkel, in timpul unei vizite oficiale in China.
Sefa cabinetului de la Berlin s-a referit, intr-un discurs pe teme de politica monetara tinut la Academia chineza de stiinte sociale, la "marile progrese inregistrate de Uniunea Europeana in ultimii doi ani", transmite AFP.
"Competitia internationala a devenit mult mai dura in ultimii ani, iar Europa trebuie sa se adapteze", a continuat Angela Merkel, adaugand ca este "convinsa ca (Europa) se afla pe calea cea buna" cu reformele intreprinse.
"In general, economia germana a profitat de pe urma monedei euro", a continuat Merkel, a carei vizita de trei zile in China, alaturi de o delegatie a patronatului german, urmeaza sa permita strangerea legaturilor dintre prima economie europeana si cea de-a doua la nivel mondial.
Beijingul a urmarit cu ingrijorare criza datoriei din Europa, dand asigurari in repetate randuri ca are incredere in capacitatea tarilor europene de a-si rezolva criza datoriilor suverane si ca este dispusa sa sustina eforturile internationale in favoarea zonei euro.
China a fost indirect solicitata de catre liderii europeni sa ajute tarile din zona euro contribuind la fond de salvare, dar Beijingul nu si-a asumat pana in prezent niciun angajament explicit in acest sens. mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 08:56
Presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, a pledat joi, in cadrul unui discurs tinut in localitatea belgiana Louvain, pentru ca statele sa nu fie singura instanta de decizie in cadrul zonei euro, o critica voalata la adresa tandemului Merkel-Sarkozy.
"Nu putem avea o moneda comuna, o politica monetara comuna, lasand restul in seama statelor in cauza. Cu toate acestea, este ceea ce am experimentat. Avem nevoie de coerenta in politici si institutii la nivel european", a declarat Van Rompuy in discursul sau pus on-line pe contul sau Twitter cu evidentierea punctelor pe care le-a considerat cele mai importante.
Desi de obicei sustine luarea decizilor de catre cuplul franco-german, presedintele UE face de acesta data o declaratie care sustine contrariul. O caricatura publicata joi in cotidianul belgian Le Soir il infatiseaza de altfel in pozitia unui canis tinut in lesa de Nicolas Sarkozy si Angela Merkel.
Rompuy a mentionat ca solutiile pentru criza datoriilor suverane nu stau in metodele conventionale cu care sunt obisnuite statele.
"Nu putem trata o criza multumindu-ne sa aplicam metodele obisnuite. Trebuie sa fim capabili sa folosim metode neconventionale, care nu se afla in manualele de economie. Ce a facut BCE trebuie facut pentru a salva chiar zona euro. Ceea ce conteaza este obiectivul. Mijloacele nu sunt un scop in sine", a adaugat el.
Herman Van Rompuy cere solidaritate intre statele europene si o constientizare a ce inseaman pierderea... mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 08:02
Criza datoriilor suverane a aruncat Europa in cea mai dificila perioada de dupa Al Doilea Razboi Mondial, a declarat, luni, cancelarul german Angela Merkel, potrivit CNBC.
Merkel a declarat, intr-un discurs la o reuniune a propriului partid, ca se teme ca daca euro se va prabusi intreaga Europa va esua si a promis sa faca tot posbilul sa impiedice o astfel de situatie.
Europa trebuie sa-si creeze noi structuri pentru o integrare mai puternica a statelor membre, a adaugat Merkel.
Sunt necesare sanctiuni care sa se activeze automat in cazul tarilor care incalca Pactul de Stabilitate si Crestere. Seful guvernului german a reluat apelul pentru introducerea unei taxeasupra tranzactiilor bancare si interzicerea vanzarii de actiuni in lipsa, daca nu la nivel global cel putin in zona euro. In cazul unei vanzari in lipsa, un broker imprumuta pentru o anumita perioada actiuni de la proprietarul acestora. Brokerul vinde actiunile si mizeaza, pentru a obtine profit, pe o scadere a cotatiei pana la momentul cand va trebui sa cumpere pentru a inapoia titlurile.
Cancelarul a incercat sa-si pregateasca formatiunea politica, Uniunea Crestin Democrata, pentru urmatoarele luni de lupta impotriva crizei si pentru eforturile de a promova o integrare politica si fiscala mai puternica a Europei, noteaza CNBC.
"Aceste evenimente pot fi foarte importante pentru asigurarea de sprijin in interiorul partidului. Am vazut cateva guverne doborate de criza. Este clar ca Merkel trebuie sa... mai mult
Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 16:04
Pe masura ce criza datoriilor suverane din Europa continua sa se intensifice, scenariul adoptarii euro obligatiunilor devine din ce in ce mai plauzibil.Expertii avertizeaza ca euro obligatiunile nu vor rezolva toate problemele financiare din Europa, mai ales ca acestea au nevoie de sprijinului liderilor cheie din zona euro, potrivit CNN Money.
De fapt, rezistenta cea mai acerba vine chiar de la cea mai puternica economie din UE, Germania, care priveste cu suspiciune ideea infiintarii euro obligatiunilor.
“Euro obligatiunile sunt, din punct de vedere politic, impracticabile. Acestea trebuie ratificate in toate cele 17 state membre ale zonei euro, iar fara sprijinului lui Merkel, este literalmente imposibil”, a precizat Michael Hewson, analist CMC Markerts din Londra.
Cancelarul german, Angela Merkel, a reiterat saptamana trecuta ca adoptarea euro obligatiunilor reprezinta o modalitate "absolut gresita" de a dezamorsa criza datoriilor europene.
De asemenea, alte economii din Europa care folosesc moneda euro- Austria, Franta, Finlanda- Luxemburg, Olanda si Finlanda- au respins ideea.
De ce exista o opozitie atat de puternica?
Obligatiunile euro ar combina toate datoriile celor 17 natiuni care folosesc moneda euro si care ar fi responsabile in mod colectiv de plata aceste datorii.
Acest lucru ar insemna ca Germania, care are un nivel scazut al datoriei, de doar 50% din economie, va fi incarcata de datoria Greciei, care insumeaza mai mult de 150% din economie.
In... mai mult
Luni, 19 Septembrie 2011, ora 13:43
Costurile asigurarii datoriilor statelor si companiilor europene au crescut miercuri, dupa ce intalnirea de marti dintre presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si cancelarul german, Angela Merkel, nu a avut rezultatele asteptate de pietele financiare, potrivit cotidianului Wall Street Journal, anunta Mediafax.Cei doi oficiali au declarat ca o coordonare economica mai buna si inasprirea disciplinei fiscale ar ajuta la redobandirea increderii investitorilor, dar au afirmat ca este prea devreme pentru a introduce obligatiuni comune ale zonei euro.Rezultatul intalnirii nu a fost o surpriza, chiar daca o parte a analistilor asteptau o reactie mai puternica a celor doi politicieni la recenta escaladare a crizei datoriilor suverane.
"Orice pas mai aproape de o uniune fiscala este binevenit. Dar ceea ce s-a propus marti a fost doar un pas mic", a spus Tobias Blattner, analist la Daiwa Capital Markets.Pe pietele financiare, dezamagirea a contribuit la cresterea indicatorilor de risc pentru a doua zi consecutiv, dupa volatilitatea ridicata de saptamana trecuta.Indicele SovX Western Europe, folosit de investitori pentru a cumpara sau vinde asigurari impotriva riscului de neplata pentru 15 state, a urcat cu 0,045 puncte procentuale, la 2,79-2,83%, potrivit companiei de servicii financiare Markit.Pentru companii, indicatorul iTraxx Crossover, compus din 40 de companii, majoritatea din categoria nerecomandata investitorilor, a avansat cu 0,21 puncte, la 6,12-6,15%, in timp ce un indice... mai mult
Miercuri, 17 August 2011, ora 15:36
Statele Uniunii Europene (UE) vor pregati, pana in martie, cand este programata o reuniune a liderilor UE, un "pachet cuprinzator" pentru combaterea crizei datoriilor suverane, a declarat, joi, ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, potrivit Mediafax.
Ministrii europeni de Finante vor discuta detaliile acestui program "ambitios" intr-o reuniune programata saptamana urmatoare la Bruxelles, insa acestea nu vor fi definitivate la momentul respectiv, a spus Schaeuble.
"Lucram la un pachet cuprinzator ca sa nu ne gasim in situatia ca la fiecare cateva luni sa incepem noi discutii. O decizie fundamentala va fi luata in martie", a afirmat el.
Germania inclina spre o sustinere mai mare pentru tarile indatorate din zona euro, dupa ce salvarea Greciei si Irlandei, masurile de auteritate bugetara si un acord pentru un mecanism anticriza permanent nu au reusit sa convinga investitorii.
In prezent, sunt luate in considerare ajutarea Portugaliei, dobanzi mai mici la imprumuturi pentru tarile cu probleme si garantii pentru indatorarea excesiva, potrivit unor surse apropiate discutiilor.
Incapacitatea fondului de 440 de miliarde de euro, infiintat pentru ajutarea statelor cu probleme financiare din zona euro, de a-si mobiliza integral resursele este problematica, considera Schaeuble, intrucat se poate crea impresia pe plan international ca in realitate ar putea fi disponibila si numai jumatate din suma. Pentru eliberarea fondurilor in intregime ar fi necesare garantii... mai mult
Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 22:09