Ordonanta 114, supranumita Ordonanta Teodorovici, nu va fi abrogata si nici macar modificata, a anuntat consilierul pe probleme de economie al Guvernului, Darius Valcov, care nu a ratat ocazia pentru a lansa noi atacuri la adresa BNR.
Aceasta OUG s-a vrut o "corectie" pentru banci si firmele "care se lacomesc", sustine Valcov.
"Ordonanta 114 a facut o corectie. ROBOR probabil va ajunge in curand unde trebuie sa fie, sub 2%. Am luat in considerare tentativele de presiune ale bancilor, dar nu imi dau seama daca si BNR are o coada bagata, din nestiinta sau rea-vointa.
Sa vedem concret. Cand intra mai putin euro in tara, valoarea lui creste. Noi suntem in situatie inversa. Investitiile straine au fost mai mari, au intrat in tara mai multi euro. Au intrat 4,4 miliarde de euro fonduri europene. Iesirile au fost mai putine ca in 2017. Deficitul comercial nu are nicio diferenta in aceste luni fata de altele, media a fost aceeasi. De nicaieri vine. Ce poate Guvernul sa garanteze este ca e o problema de scurta reglata. Anul acesta se va regla", a declarat Valcov, duminica seara, intr-o emisiune la Antena3.
Cu aceasta ocazie, consilierul premierului a atacat din nou Banca Nationala, de data aceasta acuzand-o pentru recordurile negative inregistrate in aceasta luna de cursul euro.
"BNR este responsabila de fluctuatia cursului si e datoria ei. Romanii nu au fost stresati cand luau imprumuturi cu 7% dobanda si la depozite aveau 1%? Romanii nu au fost nervosi pe lacomia... mai mult
Luni, 28 Ianuarie 2019, ora 08:35
Pe fondul cresterii explozive a cursului euro/leu in ultima perioada, cu efecte majore asupra preturilor si a ratelor la banci ale romanilor, PSD a inceput o campanie prin care da vina pe BNR pentru aceasta situatie.
"Solicitam BNR sa isi faca datoria!" este mesajul postat vineri pe contul de Facebook al PSD.
Ideea sugerata prin mesaj este ca BNR are rezerve valutare cu care poate sa intervina si sa stopeze cresterea euro si PSD se alatura romanilor care au de platit rate la credite si cere BNR sa "apere" moneda nationala.
"In 2016, Guvernatorul BNR Mugur Isarescu spunea ca > . Astazi, BNR dispune de rezerve de peste 36,8 miliarde, adica mai mult decat dublu banilor cash care se misca in Romania. Are deci suficiente resurse sa apere moneda nationala. Alaturi de milioanele de romani care au de platit rate la banci, solicitam BNR sa isi faca datoria!", este mesajul integral postat pe pagina de Facebook a PSD, mesaj care este insotit si de un video.
Postarea de vineri vine la mai putin de o zi de la primul atac al PSD la adresa BNR pe aceeasi tema.
Joi, tot intr-o postare pe Facebook, PSD sustinea: "Cursul valutar nu poate si nici nu trebuie sa fie stabilit prin hotarare de Guvern. Nu ar mai fi o piata libera. Singura institutie abilitata sa administreze > cursul Leu-Euro este Banca Nationala care dispune in prezent de rezerve de 36,8 miliarde euro ce ii permit sa tina sub control variatiile de curs".
In ultima saptamana, cursul de schimb a batut... mai mult
Vineri, 25 Ianuarie 2019, ora 12:23
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, ca exista motive de ingrijorare privind economia tarii, in contextul in care euro a atins astazi un nou maxim istoric si creste necontenit de mai bine de o saptamana.
"Sigur ca sunt motive de ingrijorare. Am spus si am mai spus-o, nu imi face placere, dar PSD nu se pricepe la economie, iar rezultatul se vede in cursul de schimb, dar si in alte date care arata ca lucrurile nu merg asa cum trebuie, asa cum vor romanii", a raspuns seful statului, intrebat fiind de efectele pe care le are cursul euro asupra economiei tarii.
Cursul euro a crescut, din nou, marti, dupa ce luni atinsese un nou maxim istoric depasind pragul psihologic de 4,7 lei. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a cotat un euro la 4,7142, cu 0,13% mai ca luni.
Citeste si: Euro creste necontenit. De mai mult de o saptamana doboara maxim dupa maxim
Amintim ca Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat, luni, ca piata valutara este influentata inclusiv de declaratiile politice, pe langa cauzele de durata, economice, care duc la cresterea cursului de schimb al monedei nationale.
Iata aici mai multe detalii - Vasilescu (BNR), despre recordurile doborate de euro: Piata valutara este influentata si de declaratiile politice
Vasilescu s-a referit la declaratiile senatorului ALDE Daniel Zamfir care a anuntat ca ii va chema, pe 29 ianuarie, la audieri in Comisia Economica a Senatului pe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si pe Bogdan... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2019, ora 13:52
Leul se va deprecia in continuare, pe parcursul anului viitor, iar un soc extern puternic va lasa moneda noastra nationala mai vulnerabila decat celelalte din regiune.
"Anticipam un curs EUR/RON in intervalul 4.6500- 4.7000 pentru prima parte a anului 2019 si 4.7000 - 4.7500 in a doua parte, pe fondul unei deprecieri graduale, controlate de banca centrala pentru a evita reinflamarea presiunilor inflationiste.
Probabil, intr-un viitor apropiat, ce tine si de evolutia ratei inflatiei, BNR isi va ajusta in sus intervalul actual de confort (4.6200-4.6700), probabil intial spre 4.6500-4.7000, apoi gradual mai sus.
In cazul unui soc extern, de exemplu un Brexit dezordonat (ceea nu nu reprezinta scenariul nostru de baza), vulnerabilitatile mentionate anterior expun moneda romaneasca la un risc de depreciere mai ridicat fata de alte monede din regiune", a explicat Ciprian Dascalu, Chief Economist, Macroeconomic Research, ING Bank Romania, pentru Ziare.com.
Prognoza autoritatilor
Guvernul, prin intermediul Comisiei Nationale de Prognoza, este mai optimist decat bancherii in ceea ce priveste cursul euro-leu pentru anul 2019. Potrivit proiectiei de toamna, valoarea medie estimata este de 4,65 de lei/euro.
Isarescu: BNR nu face prognoze pe curs
In octombrie 2018, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a reamintit ca BNR nu face prognoze de curs, adaugand ca lipsa de estimari din partea institutiei da credibilitate cursului de schimb.
"Este clar ca, de o... mai mult
Miercuri, 02 Ianuarie 2019, ora 00:00
Leul se va deprecia treptat in urmatoarele trimestre, cu 1,6%, pana la 4,62 unitati pentru un euro in decembrie 2017, influentat de factori interni precum cresterea deficitului de cont curent si incertitudinile fiscale, dar cea mai mare influenta o vor avea evolutiile externe, potrivit unei analize a Erste Group.
"Inasprirea politicii monetare in Statele Unite, impreuna cu riscurile politice din Europa si un posibil ton mai ferm din partea Bancii Centrale Europene (BCE) ar putea dezavantaja leul in 2017", potrivit bancii austriece.
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a spus recent ca nu vede spatiu pentru aprecierea leului, sugerand in acest fel ca ar putea fi tolerata o depreciere a acestuia.
"Acestea fiind spuse, BNR ar putea sa impiedice o crestere puternica a cursului euro/leu, care este oricum mai putin probabila, avand in vedere perceptia pietei ca volatilitatea acestuia este una scazuta in randul monedelor din Europa Centrala si de Est", considera analistii Erste.
Un alt argument impotriva deprecierii puternice a leului este finantarea stabila a deficitului de cont curent, investitiile straine directe si fondurile europene venite sub forma transferurilor de capital catre administratia publica acoperind peste 100% din deficitul extern.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, vineri, un curs de referinta de 4,5505 lei/euro, in usoara crestere fata de nivelul din sedinta precedenta si aproape de nivelul maxim din iunie 2013... mai mult
Luni, 13 Martie 2017, ora 11:09
Presedintele interimar Crin Antonescu a declarat, luni, ca s-a intalnit cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu in prima zi de interimat pentru a intelege "foarte bine" raportul dintre criza politica si cursul de schimb si ce trebuie declarat pentru a influenta benefic evolutiile economice.
"Am avut de altfel in prima zi a acestui scurt mandat interimar o intalnire, printre altii, si cu guvernatorul BNR. Nu am avut-o, asa, ca sa fac pe presedintele. Am avut-o pur si simplu - pentru ca eram in mijlocul unei crize politice - sa inteleg foarte bine, pe de o parte, care e raportul intre aceste intamplari politice din Romania si cursul valutar. Si doi: ce trebuie sa evitam, chiar si la nivel de declaratii, sau ce trebuie sa declaram noi, cei care avem anumite pozitii in stat, pentru a influenta benefic toate aceste evolutii", a spus Antonescu, la Digi 24.
Cursul de referinta anuntat luni de BNR era de 4,6009 lei/euro, un nou maxim istoric inregistrat de moneda unica, in crestere cu 0,35% fata de sedinta precedenta, cand euro a fost cotat la 4,5848 lei.
Curs valutar: Euro a sarit de pragul de 4,6 lei.
Analistii cred ca pana la sfarsitul saptamanii, pe fondul crizei politice, cursul valutar ar putea ajunge la 4,65 lei pe euro.
"Este posibil sa se mai deprecieze moneda nationala, dar nu cred ca in mod major, insa aceste riscuri de depreciere vin si din partea factorilor externi. Dupa cum vedem, sentimentul fata de zona euro s-a deteriorat si continua sa se deterioreze,... mai mult
Marti, 24 Iulie 2012, ora 08:40
Cursul de schimb este aproape o obsesie pentru romani, iar mass media isi face datoria atunci cand scoate in fata aceste mesaje, dar cel putin acestea trebuie sa fie corecte, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, precizeaza Mediafax."Dorim sa schimbam, in sensul in care consideram important, de aici de la BNR, dezbaterea publica. Temele raman aceleasi. Nu am niciun fel de indoiala ca rata de schimb este aproape o obsesie pentru romani. Media isi face datoria. Cel putin mesajele sa fie corecte", a spus Isarescu, in cadrul colocviului cu tema "Instrumente de plata", organizat de BNR.
Isarescu a declarat marti ca BNR a cumparat euro de pe piata valutara in primul trimestru si a vandut valuta in lunile urmatoare, operatiuni prin care a urmarit inclusiv gestionarea lichiditatii din piata interbancara.
Guvernatorul bancii centrale a tinut sa precizeze ca BNR nu a cheltuit 11 miliarde de euro in prin vanzarea de valuta in piata in ultimii ani, asa cum rezulta din unele analize, mentionand ca nivelul actual al cursului nu este unul artificial.
"Cursul nu este artificial. Ca sa nu lungesc mai mult vorba, putea sa fie mai volatil, mai fluctuant. De ce cursurile libere se numesc cursuri flotante si nu fluctuante?
Cursul flotant nu trebuie sa fie un curs foarte variabil. Daca introduceti datele Ministerului Finantelor veti vedea ca actualul curs nu este artificial. Probabil am evitat fluctuatii mari de curs pentru ca a transmis mesaje in toate partile", a afirmat Isarescu. mai mult
Miercuri, 06 Octombrie 2010, ora 11:54
Banca Nationala a Romaniei a cumparat euro de pe piata valutara in primul trimestru si a vandut valuta in lunile urmatoare, operatiuni prin care a urmarit inclusiv gestionarea lichiditatii din piata interbancara, a declarat, marti, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, potrivit Mediafax."Anul acesta, nu va spun sumele, am cumparat in februarie martie, am vandut in lunile urmatoare. Ce-am urmarit? Inclusiv controlul lichiditatii", a spus Isarescu la conferinta Romanian Financial Forum organizata de MEDIAFAX impreuna cu Banca Nationala a Romaniei.
Guvernatorul bancii centrale a tinut sa precizeze ca BNR nu a cheltuit 11 miliarde de euro in prin vanzarea de valuta in piata in ultimii ani, asa cum rezulta din unele analize, mentionand ca nivelul actual al cursului nu este unul artificial.
"Cursul nu este artificial. Ca sa nu lungesc mai mult vorba, putea sa fie mai volatil, mai fluctuant. De ce cursurile libere se numesc cursuri flotante si nu fluctuante? Cursul flotant nu trebuie sa fie un curs foarte variabil. Daca introduceti datele Ministerului Finantelor veti vedea ca actualul curs nu este artificial. Probabil am evitat fluctuatii mari de curs pentru ca a transmis mesaje in toate partile", a afirmat Isarescu.
Guvernatorul BNR a explicat ca Ministerul Finantelor Publice a avut in ultimii doi ani in conturile de valuta 8 miliarde de euro, iar daca sunt introduse toate fondurile structurale si imprumuturile de la banci, sumele sunt mai mari.
"Ministerul Finantelor a... mai mult
Marti, 05 Octombrie 2010, ora 17:16
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu a declarat luni ca spera la o stabilizare a cursului valutar si a pietei valutare la un nivel optim pentru inflatie si ca in ultimul timp se observa o revenire a fireasca a cursului, precizeaza NewsIn."Observam de asemenea si este un lucru incurajator, bun din punct de vedere al stablitatii preturilor, ca in ceea ce priveste cursul leului avem o revenire fireasca a lui.
Si speram noi in acesata perioada sa se stabilizeze nu numai piata valutara si cursul valutar la niveluri mai bine pentru inflatie, dar sa reusim sa stabilizam si sa aducem increderea si pe piata monetara in ceea ce priveste nivelul de dobanda", a declarat Mugur Isarescu.Guvernatorul a spus ca in perioada urmatoare BNR va urmari cu vigilenta evolutiile inflatiei.
"Noi vom urmari cu vigilenta, de remarcat acest cuvant care arata din partea bancii nationale o preocupare deosebita, o anumita incordare, este obiectivul nostru principal sa asiguram stabilitatea preturilor, vom urmari modul in care actioneaza actorii in piata marfurilor", a spus Isarescu.De asemenea, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa a declarat ca vede o revenire a nivelului cursului valutar.
"Vad ca in mare parte operatorii din piata valutara au perceput ca o dezvoltare pe termen scurt aceasta volatilitate si revenim la niveluri de curs mai putin in deplasare fata de ce stiam inainte.
Din nou, nu vreau sa discut despre nivelul de curs mai mult decat aceasta referinta pentru ca noi... mai mult
Luni, 05 Iulie 2010, ora 15:04