Cultura organizationala a Apple este pe cale sa se schimbe. Cel putin asta reiese din informatiile potrivit carora angajatii companiei au la dispozitie doua saptamani pentru a se ocupa de proiecte in afara responsabilitatilor de serviciu.
Relaxeaza Apple cultura organizationala sau a gasit doar o metoda neconventionala de a stimula imaginatia propriilor angajati?
Programul, potrivit Business Insidder, a intrat in vigoare la inceputul acestui an si se numeste Blue Sky, insa doar o parte dintre angajatii Apple beneficiaza de el.
Chiar si asa, decizia managementului Apple reprezinta o relaxare a politicii interne a companiei, recunoscuta pentru o oarecare ridigitate impusa de fondatorul Steve Jobs. In timp ce Business Insider considera ca programul Apple seamana cu cel implementat de la bun inceput de Google pentru angajatii sai, noi nu am fi atat de optimisti.
Citeste mai multe despre Cum incearca Apple sa se "Googleizeze" pe Hit.ro mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 10:20
Una dintre cele mai valoroase companii din lume este Apple, care se mandreste si cu o cultura organizationala pe masura renumelui sau.
Apple a devenit un exemplu pentru toti cei care doresc sa creeze o companie ce inseamna ceva in lume, iar avantajul noilor antreprenori este ca au deja un exemplu demn de urmat.
Scriitorul Jim Stengal, care a plecat de la un studiu desfasurat pe 10 ani asupra mai multor afaceri de succes, ofera secretul unei dezvoltari rapide in cartea sa "Dezvolta-te: Cum idealurile creeaza crestere si profit".
Iata zece principii de creare a culturii organizationale, plecand de la studiul aflat la baza cartii lui Stengal:
1. Comunica-ti visul si pune-l in practica
Misiunile companiei sunt, in general, limitate. Visul si cultura organizationala a companiei tale trebuie sa aiba in gand un bine general si sa vizeze extinderea companiei mai departe de interesele financiare.
Fii clar atunci cand iti exprimi valorile, atat in interiorul companiei, cat si in exterior. Prioritatile personale, valorile si principiile sunt punctul de plecare al culturii organizationale.
2. Creeaza organizatia cu un tel in minte
Asta include munca exacta care trebuie depusa de startup-ul tau, tot ce ai nevoie pentru a-ti crea un avantaj competitiv si o modalitate prin care iti poti pune ideile in practica.
3. Aduna-ti echipa rapid
Pentru startup-uri, asta inseamna sa stii exact cine te va ajuta, dar si in ce domenii ai nevoie de mana de lucru.... mai mult
Marti, 06 Martie 2012, ora 08:05
"Odata cu venirea lui Larry Page la carma companiei, prin proiectele pe care le-a declansat, se vede o tentativa de centralizare a deciziei. Asta s-ar putea sa insemne sfarsitul Google. (…) Nu stim daca peste 30-40 de ani oamenii nu vor fi pusi in rezervatii si vor exista roboti sau androizi care sa conduca lumea", a declarat in cadrul emisiunii Business Adviser, Stelian Panescu, director general Smart Sigma.In opinia lui Stelian Panescu, corporatiile reprezinta cele mai birocratice si mai "unse" masinarii, cu cele mai puternice culturi organizationale.
Totodata, culturile organizationale puternice au reprezentat si punctul slab al organizatiilor birocratice odata cu aparitia tehnologiei pentru ca s-au produs anumite fisuri in modul de functionare.
Specialistul este de parere ca organizatiile se bazeaza pe indoctrinare, iar culturile puternice inseamna gandire de grup. In final, se urmareste o serie de comportamente standard.
"Oamenii devin corporatisti si dincolo de mediul organizational, iar viata personala tinde sa capete aceleasi dimensiuni", a precizat Stelian Panescu.
In opinia sa, mediul corporatist este un mediu rigid, iar corporatiile nu pot functiona decat in mod birocratic.
Generatia Y este o generatie care este invatata cu joaca, iar cercetarile arata ca jocul a fost dintotdeauna un mod de a-i stimula pe oameni.
"In momentul in care corporatiile isi vor da seama ca dandu-le oamenilor sa se joace, ei vor produce mai mult, clar va deveni o regula, sau un... mai mult
Luni, 23 Mai 2011, ora 18:49
Credeti ca tortura este o practica in companiile multinationale? Dar ce ati zice de o suma frumusica de bani primita ca sa renunti la postul pe care abia l-ai obtinut? Acestea se numara printre practicile corporatiste cele mai bizare, insa despre care se pare ca managerii cred ca functioneaza.Despre cultura corporatista se pot spune bune si rele. Daca angajatii multumiti de job pot spune ca sunt mandri sa faca parte din echipa "dinamica, proactiva" si altele asemenea, cei nemultumiti vor spune ca se simt ca niste robotei munciti pana la epuizare de un sef draconic.Indiferent cum este perceputa, cultura organizationala intr-o companie este esentiala pentru mentinerea unui brand, a angajatilor valorosi si implicit a unor performante economice bune. Insa exista cazuri in care practicile din companii devin de-a dreptul bizare.Cum sa primesti bani ca sa-ti parasesti noul jobDaca managementul decide sa ofere unui angajat o compensatie in cazul in care si-a pierdut jobul, este un caz fericit de "despartire". Insa la Zappos, o companie de retail online din Statele Unite, se practica recompensa pentru a-ti parasi jobul abia obtinut.Mai precis, noii angajati trec printr-un stagiu de pregatire de patru saptamani inainte sa fie angajati, timp in care sunt familiarizati cu modalitatea de lucru si cu avantajele de a fi membru al comapniei. Dupa ce muncesc doar o saptamana, angajatilor li se spune ca au optiunea de a-si parasi jobul, primind in schimb 2.000 de dolari, arata... mai mult
Duminica, 21 Noiembrie 2010, ora 00:02