Contabilitate in-house vs. externalizare. Tu ce alegi?

Joi, 03 Iulie 2014, ora 12:14
5557 citiri
Contabilitate in-house vs. externalizare. Tu ce alegi?

Externalizarea serviciilor de contabilitate aduce cu sine o sumedenie de beneficii, insa esti pregatit sa faci acest pas? Poate ca relatia ta cu contabilul s-a consolidat de-a lungul anilor si nu-ti este tocmai usor sa renunt pe el pentru a deveni "un client" al unei firme.

Inainte de a lua o astfel de decizie trebuie sa arunci un ochi peste piata de servicii de contabilitate, peste avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni si, nu in ultimul rand, peste tendintele din aceasta piata.

Viitorul servciului de contabilitate sta in tehnologia "paperless", la care firmele de specialitate s-ar putea adapta mai usor, explica Adrian Soltan, Accounting Manager Accace, pentru Business24.

Specialistul realizeaza si profilul contabilului modern: "este acel consultant flexibil ce foloseste un ERP modern, online, foloseste instrumente de time management, dispune de o atitudine proactiva, identifica si ofera solutii clientilor, partilor implicate, dispune de creativitate si viziune de ansamblu asupra unei afaceri alaturi de cei care iau decizii la nivel de management".

Cum arata piata de servicii de contabilitate din Romania in 2014?

Piata de servicii de contabilitate din Romania este in continua expansiune si devine din ce in ce mai competitiva pentru toti cei implicati, atat cei care presteaza cat si cei care solicita aceste tipuri de servicii.

Unde exista competitie exista si cresterea calitatii serviciilor de contabilitate. Au aparut si vor aparea companii cu o cultura organizationala mult mai variata care vor furniza servicii de contabilitate de inalta calitate.

Firmele de externalizare servicii de contabilitate sunt printre acele companii care trebuie sa se adaptaze cel mai desla cerintele pietei, tinand cont de schimbarile legislative aparute de-a lungul timpului. Deci, se poate considera o "scena" destul de activa si plina de provocari pentru toti cei implicati.

Spuneati ca in Romania firmele prefera sa angajeze propriul contabil decat sa externalizeze serviciul. De ce credeti ca se intampla acest lucru, in conditiile in care, in strainatate, 80% din companii externalizeaza contabilitatea catre companii specializate?

Intr-adevar, mai exista companii care inca dispun de departamente de contabilitate in-house. Vorbim de firmele deja existente pe piata. Din pacate, gradul de eficientizare si de adaptare sunt reduse din cauza lipsei de investitii si a reducerilor semnificative de cheltuieli operationale pe aceasta parte.

Sunt ferm convins ca firmele si oamenii care dezvolta afaceri au inceput sa reactioneze prin cautarea unor solutii cum ar fi cele legate de costuri (reducerea cheltuielilor operationale, realocarea cheltuielilor pentru cercetare-dezvoltare a afacerii), focus pe dezvoltarea afacerii propriu-zise si altele.

Alte trei lucruri am mai constatat pe piata: cresterea galopanta a ritmului de dezvoltare a pietei, gradul ridicat de competitie si lipsa de personal calificat sunt printre punctele nevralgice pentru firmele care doresc sa reziste si sa ocupe o pozitie pe piata.

Pentru antreprenorii care sunt in faza de start-up, serviciile de contabilitate externalizate reprezinta asistenta necesara si suportul de care e nevoie in faza de dezvoltare business datorita costurilor ce implica eficienta, productivitate, concentrare pe activitati care aduc valoare afacerii precum si nevoia de asistenta si expertiza din partea unor echipe de consultanti pe contabilitate, taxe si payroll.

Care sunt avantajele externalizarii serviciilor de contabilitate?

Sunt multe avantaje referitor la externalizarea serviciilor de contabilitate.

Din punct de vedere strategic, remarcam: impartirea riscurilor intre partile implicate, cresterea eficientei pe partea de control in perioadele turbulente, usurinta de a creste rapid, de a reorganiza o afacere, globalizare.

Din punct de vedere operational, remarcam: imbunatatirea continua a calitatii serviciilor, nevoia de a inlocui tehnologia necesara, simplificarea proceselor de management, transparenta standardelor de servicii, inlocuirea proceselor ineficiente in timp optim, standardizarea proceselor si a sistemelor.

Din punct de vedere al resurselor umane, putem considera avantaje reducerea de personal, schimbul de cultura, accesul la training-uri si dezvoltare de competente care nu sunt disponibile in-house, sansele mari de dezvoltare si imbunatatire pe partea de profesionalism.

Spuneati ca externalizarea acestor servicii ajuta la scaderea costurilor pentru firma. Ne puteti exemplifica, mai concret, diferenta de costuri intre contabilitatea in-house si contabilitatea ca serviciu externalizat?

Din punct de vedere al costurilor, companiile care ofera serviciile de contabilitate pot fi considerate un atu important pentru antreprenorii care vor sa se lanseze, sau sa continue sa creasca afacerea, datorita eficientei (cum ar fi reducerea cheltuielilor de administratie), costurilor salariale, flexibilitatii, expertizei si asistentei si nu in ultimul rand, focusul pe activitati care pot contribui la valoarea firmei.

Spuneti-ne cate ceva despre viitorul contabilitatii si despre contabilitatea "paperless". Ce include noul sistem?

Profilul contabilului modern este acel consultant flexibil ce foloseste un ERP modern, online, foloseste instrumente de time management, dispune de o atitudine proactiva, identifica si ofera solutii clientilor, partilor implicate, dispune de creativitate si viziune de ansamblu asupra unei afaceri alaturi de cei care iau decizii la nivel de management. Trebuie sa reprezinte un suport pentru client, nu un factor de stres.

Digitalizarea care acapareaza toate domeniile trebuie sa patrunda si in zona de contabilitate si sistemele care optimizeaza activitatea de contabilitate vor fi adoptate de companii deoarece le va ajuta sa creasca eficienta si transparenta procesului din departamentul financiar-contabil.

Considerati ca le va fi mai usor companiilor ce ofera servicii de contabilitate sa se adapteze la acest sistem?

Nivelul de adaptabilitate si flexibilitate dicteaza rata de adoptare a noilor tehnologii, deci nu se poate spune ca vreuna dintre categorii este avantajata. Putem spune cu siguranta ca sistemul pe care noi l-am dezvoltat este foarte usor de folosit atat de catre contabilii nostri, cat si de angajatii clientilor nostrii.

Conteaza modul in care este construita o aplicatie si cat de usor este de folosit de catre utilizatorul final, ca o comparatie ar fi diferenta dintre sistemul de operare de la Apple si cel de la Google, care in esenta au aceleasi functionalitati, dar modul de utilizare difera, astfel incat cel de la Apple e perceput ca fiind mult mai "user-friendly" si perioada de adaptare la el este mult mai scurta.

Noi consideram ca sistemul dezvoltat de noi necesita un timp de adaptare redus si avand in vedere ca este web-based poate fi accesat de oriunde, singura conditie fiind accesul la Internet.

Se practica deja in alte tari?

Da, se practica daja in alte tari din Europa de Vest, dar rata de adoptare cea mai mare este in SUA. Eu, personal, am luat contact cu acest sistem de contabilitate"paperless" acum 4 ani si jumatate.

A trebuit sa invat si sa ma adaptez la un sistem"paperless" considerat nou pentru mine. Trecerea la acest sistem s-a facut treptat deoarece aceasta trecere de la un sistem vechi la unul nou implica dezvoltare, implementare de proceduri interne precum si schimbarea stilului de organizare a timpului pe toate palierele pentru toti cei implicati.

Ce sfaturi aveti pentru managerii si antreprenorii care ne citesc, raportat la decizia "contabilitate: In-house vs. Externalizare"?

Datorita globalizarii si vitezei ridicate de dezvoltare a pietei, managerii si antreprenorii trebuie sa aiba libertatea de a dezvolta afacerea printr-o gestionare cat mai corecta a resurselor siluarea deciziilor de management in timp optim.

Daca as fi in locul lor, as inclina spre externalizarea serviciilor de contabilitate. Consider alegerea perfecta, din cateva considerente.

Externalizarea serviciilor de contabilitate aduce cu sine o mai buna organizare a timpului, un activ ce poate fi folosit pentru operatiunile de zi cu zi (vanzari, marketing) si aducerea de noi clienti.

De asemenea, o externalizare a operatiunilor contabile duce la o economie pentru companiesi la o re-alocare de cheltuieli in beneficiul afacerii. Serviciile externalizate duc la eliminarea costurilor salariale ale angajatilor full si part time. Cand ai servicii externalizate de contabilitate, platesti numai prestarile de servicii de contabilitate.

Aceste servicii implica un grad redus de frauda. Companiile care furnizeaza servicii de contabilitate dispun de sisteme de risk management care detecteaza si previn frauda.

Prin externalizarea operatiilor contabile catre o firma de consultanta, managerii si antreprenorii angajeaza o echipa de experti. Aceasta echipa poate furniza informatii in timp optim pentru luarea unor decizii, anunta orice modificare legislativa atat pe partea de taxe cat si pe partea de contabilitate.

Contabilitatea care nu e facuta in house aduce cu sine flexibilitate si optiuni in luarea unor decizii. Cand se externalizeaza operatiunile de contabilitate, devine simplu pentru antreprenori si manageri sa dezvolte, sa creasca afacerea. Firmele de contabilitate pot oferi liste de optiuni, acorda feedback constructiv si sugestii despre cum sa creasca valoarea companiei pe piata.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#contabilitate in house, #externalizare servicii contabilitate, #contabilitate paperless , #Companii Romania