Numarul persoanelor fizice cu restante mai mari de 30 de zile la banci si institutii financiare nebancare a crescut cu 0,53% in septembrie, comparativ cu luna precedenta, ajungand la 679.660, reiese din cele mai recente date ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Aceste persoane aveau restante in valoare de peste 7,54 miliarde de lei. Cea mai mare parte a sumei era in lei si euro, respectiv 2,98 miliarde in lei si 3,11 miliarde lei in euro. In functie de categoria de intarziere, cea mai mare valoare corespunde termenului de peste 90 de zile, cu 4,37 miliarde lei.
Valoarea totala a restantelor firmelor si populatiei la banci a scazut cu 7,6%, in septembrie, la aproximativ 12,5 miliarde lei, comparativ cu nivelul inregistrat in aceeasi luna a anului precedent, conform BNR.
Din aceasta suma, 5,64 miliarde lei erau in moneda nationala si 6,9 miliarde lei in valuta.
Valoarea totala a creditelor acordate firmelor si populatiei insuma 236,4 miliarde lei, in crestere cu 7,57% comparativ cu nivelul din septembrie 2016. Cea mai mare parte din valoare era in lei, respectiv peste 143,07 miliarde lei. mai mult
Marti, 07 Noiembrie 2017, ora 19:31
Mecanismul impreviziunii, altfel spus ideea de a cere reechilibrarea unui contract in care o parte ajunge in ruina, in timp ce cealalta parte prospera pe ruinarea sa, este aplicabil tuturor tipurilor de contracte de credit, indiferent de moneda in care s-a facut imprumutul, indiferent de valoarea acestuia.
Impreviziunea se aplica inclusiv celor care au facut credite prin programul Prima Casa, chiar daca acestia s-au vazut discriminati prin Legea darii in plata, care i-a exclus din start.
In contextul Legii nr. 77/2016 privind darea in plata si al proiectului de lege pentru conversia creditelor in franci elvetieni, numerosi romani s-au plans ca sunt discriminati de prevederile acestora.
Legea darii in plata se aplica doar celor care au facut credite imobiliare si s-au imprumutat de maximum 250.000 de euro (echivalentul in lei al acestei sume), iar legea conversiei creditelor, daca ar fi intrat in vigoare in forma votata, asa cum se astepta, se adresa doar celor imprumutati in franci elvetieni.
Practic, la momentul dezbaterilor pe aceste legi, romanii imprumutati in programul Prima Casa, ori cei cu credite in alte monede si care depasesc anumite praguri sau care sunt garantate cu alte tipuri de bunuri s-au vazut exclusi prin aceste initiative.
Mai ales ca Legea nr. 77/2016 prevede expres faptul ca nu se aplica celor cu Prima Casa, iar numarul celor imprumutati prin acest program devine de la un an la altul tot mai mare.
Prin Decizia Curtii Constitutionale a... mai mult
Joi, 16 Martie 2017, ora 15:57
Romanii s-au inghesuit, in prima parte a anului, sa ia credite in lei de la banci. In perioada ianuarie-mai 2016, imprumuturile noi in moneda nationala au crescut cu 50% fata de acelasi interval din 2015.
Aceasta "explozie" a avut loc pe fondul scaderii dobanzilor la lei si al promovarii agresive a creditelor in moneda nationala.
Defalcat, creditele noi contractate de populatie pentru achizitia de locuinte au crescut cu 54% in perioada ianuarie-mai si au atins un volum total de 5 miliarde de lei, in timp ce creditele noi de consum au depasit 7 miliarde de lei, adica un avans de 44% fata de aceeasi perioada din 2015, potrivit datelor BNR citate de Mediafax.
Pentru urmatoarele 3 luni, bancile preconizeaza o continuare a cresterii cererii de credite de consum din partea populatiei. Astfel, pentru majoritatea segmentelor sunt estimate majorari semnificative ale cererii de credite, singura exceptie fiind segmentul imprumuturilor de consum garantate cu ipoteci, se arata intr-un ...citeste mai departe despre "Romanii s-au inghesuit sa-si ia credite in lei: Crestere de 50% in primele 5 luni ale anului" pe Ziare.com mai mult
Luni, 04 Iulie 2016, ora 12:53
In februarie, creditele populatiei in lei le-au depasit pe cele in valuta, ceea ce reprezinta o premiera in ultimii 8 ani si 5 luni.
Mai exact, soldul creditelor acordate de catre banci populatiei si firmelor a scazut in februarie cu 0,4% fata de luna anterioara, pana la 215,25 miliarde lei (48,2 miliarde euro), fiind a treia luna a rand de diminuare a valorii totale a imprumuturilor, in urma reducerii semnificative a creditelor in valuta, arata datele publicate, miercuri, de Banca Nationala a Romaniei (BNR), preluate de News.ro.
In ianuarie, soldul creditelor a scazut cu 0,7% fata de luna precedenta, dupa o reducere cu 0,4% in decembrie 2015. Ultima luna in care soldul creditelor a crescut fata de luna precedenta a fost noiembrie, cand valoarea totala a creditelor acordate populatiei si bancilor a fost de 218,5 miliarde lei (49,1 miliarde euro).
BNR, decizie in legatura cu dobanda cheie - Ce se intampla cu costul creditelor
Scaderea creditarii a fost cauzata integral de ...citeste mai departe despre "Romanii si creditele: Ce s-a intamplat pentru prima data in ultimii 8 ani" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 23 Martie 2016, ora 13:05
Nicio banca nu si-a anuntat intentia de a renunta la Prima casa, a informat miercuri Ministerul Finantelor Publice, pe fondul ingrijorarilor ca institutiile bancare s-ar putea retrage din program din cauza legii darii in plata.
"Mentionam ca FNGCIMM (Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri - n.red.) a emis garantii in numele si contul statului, pentru credite acordate in cadrul programului Prima casa si in luna ianuarie. De asemenea, Ministerul Finantelor Publice nu a fost informat de nicio banca comerciala prezenta in program de intentia sa de a renunta la Prima casa", se arata intr-un comunicat de presa al ministerului.
Totodata, reprezentantii Finantelor au precizat ca plafonul total de garantare aferent programului Prima casa pentru anul 2016 este de aproape 1,7 miliarde de lei.
"Finantatorii participanti in cadrul programului acorda actualmente credite Prima casa, in baza alocarii sumei de 200 milioane de lei provenite din rambursari de rate de capital ...citeste mai departe despre "Renunta bancile la programul Prima casa? Ce spune Ministerul Finantelor" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 Februarie 2016, ora 20:12
Bancile din Romania iau in considerare inasprirea intr-o anumita masura a conditiilor pentru creditele imobiliare.
In ultimele 4 trimestre, prognozele legate de imprumuturi au ramas nemodificate, insa situatia s-ar putea schimba de la inceputul anului.
"In perioada urmatoare (primul trimestru din 2016), institutiile de credit estimeaza pastrarea nemodificata a conditiilor de creditare in cazul companiilor si al imprumuturilor de consum destinate populatiei, in timp ce pentru creditele imobiliare se prognozeaza o inasprire intr-o anumita masura a standardelor", se arata in sondajul Bancii Nationale a Romaniei privind creditarea, remis Ziare.com.
Ghetea, despre legea darii in plata: Sper sa nu fie promulgataBRD: Legea darii in plata va saraci intreaga populatie!
Schimbarea de strategie are loc in contextul legii darii in plata, ce va fi dezbatuta din nou in aceasta sesiune parlamentara, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a retrimis-o la reexaminare in decembrie 2015.
E ...citeste mai departe despre "Veste proasta de la BNR: Va fi mult mai greu sa iei credit pentru casa de la banca" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Februarie 2016, ora 10:55
Banca Comerciala Carpatica (BCC) anunta ca a incheiat o conventie cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) in urma careia clientii bancii pot accesa linii de credit pentru finantarea activitatii curente, potrivit unui comunicat al bancii.
Astfel, acestia beneficiaza de o garantie de stat in proportie de 50%, conform OUG 92/ 2013 referitoare la Programul de garantare a creditelor pentru IMM-uri. Plafonul de garantare pus la dispozitia Bancii Comerciale Carpatica este de 236,6 milioane lei iar volumul de credite noi ce vor putea fi acordate este de 473 milioane lei.
Programul se va desfasura pe parcursul unei perioade de trei ani, pana in 2016, iar garantiile aferente imprumuturilor contractate de IMM-uri vor fi acordate prin intermediul FNGCIMM.
"Suntem bucurosi sa venim in intampinarea clientilor nostri cu un nou produs de creditare, care sa acopere lipsa temporara de lichiditati a acestora, beneficiind in acelasi timp de o garantie de stat de 50% din valoarea finantarii, precum si de o oferta de costuri avantajoase. Banca Comerciala Carpatica isi continua in acest fel demersul sau de a sprijini dezvoltarea IMM-urilor in Romania", a declarat Cosmin Bucur, Chief Comercial Oficer in cadrul BCC.
Clientii care vor avea solicitari in cadrul Programului vor putea obtine linii de credit de pana la 5 milioane lei, dobanda perceputa fiind ROBOR 3 luni + 3,5%, fara costuri de acordare, gestiune sau rambursare... mai mult
Miercuri, 09 Aprilie 2014, ora 16:40
Dupa scaderea exporturilor, majoritatea indreptate catre Uniunea Europeana, aproape singura modalitate de crestere a economiei Romaniei pare sa fie cererea de pe piata interna, conform unui studiu Ernst&Young.
Cresterea consumului nu este insa vazuta ca o solutie salvatoare si de economistii romani, de vreme ce consumul era intretinut de creditele bancare pana acum, care s-au redus drastic in ultimii ani de criza.
Cu toate acestea, orice crestere economica a Romaniei din urmatoarele trimestre se va baza, probabil, pe cererea interna, deoarece peste 70% din exporturile romanesti sunt adresate pietelor din UE, unde criza indica perspective slabe pentru cresterea valorii nominale a acestora pe termen scurt, conform raportului Ernst & Young.
Conform "Eurozone Forecast (EEF) - Summer 2012", cheltuielile de consum, cel mai probabil, se vor restrange pe masura ce populatia va incerca sa descarce din povara datoriilor. Acest lucru va fi contrabalansat de cresterea veniturilor reale pe fondul scaderii inflatiei si al planurilor Guvernului de a creste salariile bugetare.
Rezultatele care reies din studiul EEF pentru Romania indica o crestere a cererii interne de 1,3% in 2012 si de 2,8% in 2013. Mai mult decat atat, EEF arata ca investitiile ar putea reprezenta un stimul important al cresterii in Romania, deoarece tara are nevoie de modernizarea infrastructurii publice.
Consumul ar o pondere prea mare in PIB
Analistul economic Ilie Serbanescu a declarat pentru... mai mult
Luni, 02 Iulie 2012, ora 08:00