Faptul ca pretul petrolului scade nu e neaparat un lucru bun, iar faptul ca scade pretul la pompa te ajuta pe moment dar nu este un semnal vis-a-vis de revenirea economiei globale si nationale, afirma Virgil Popescu, ministrul Economiei, care precizeaza ca in Romania se lucreaza la capacitatea normala a sondelor.
Popescu mai declara ca va scadea pretul titeiului de import, avand in vedere situatia petrolului american.
"Am vazut si eu ce s-a intamplat astazi in a doua jumatate a zilei, practic, pe piata americana indicele WTI a ajuns chiar la un -35 de dolari, ceea ce e fabulos. Parerea mea este ca petrolistii americani decat sa inchida sonde prefera sa piarda foarte mult la vanzarea petrolului pentru ca o inchidere de sonde si o redeschidere probabil ar avea costuri mult mai mari. Pe piata europeana, pretul este relativ stabil la 25 de dolari", a declarat ministrul luni la Digi24.
El a mai spus ca, in momentul de fata, in Romania se consuma din productia interna foarte mult petrol.
"Putem sa spunem ca avem, ca sa zicem asa, un oarecare noroc in momentul de fata ca rafinaria de la Petromidia este intr-o revizie tehnica de o luna si jumatate si se consuma din productia interna foarte mult petrol. Deci nu am oprit sondele ca sa avem aceasta problema cum au americanii.
De asemenea, acum se poate vedea si de ce acea ordonanta pe care am adoptat-o acum o saptamana cu privire la posibilitatea vanzarii pe piata a carburantilor fara adaosul acela de biocarburant ne... mai mult
Marti, 21 Aprilie 2020, ora 08:27
Urmatorii 10-15 ani vor fi o perioada de dezvoltare stabila pentru industria petroliera, iar preturile vor ramane relativ ridicate, la 60-70 de dolari per baril, a declarat miercuri directorul general al grupului petrolier rus Lukoil, Vagit Alekperov, transmite Reuters.
Cotatia barilului de petrol a crescut cu aproximativ 20% de la inceputul anului, gratie unui acord de reducere a productiei convenit de Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) cu alti mari producatori de petrol care nu sunt membri ai cartelului, precum Rusia.
Intr-un discurs tinut miercuri in camera superioara a Parlamentului rus, Vagit Alekperov a spus ca exista motive sa credem ca pretul petrolului va fi unul relativ ridicat, avand in vedere impactul pe termen lung al colapsului preturilor in 2014, precum si prognozele care arata spre o incetinire a productiei de petrol a SUA.
"Diminuarea investitiilor dupa scaderea pretului in 2014 trebuie sa aiba un efect. Lumea nu i-a simtit consecintele inca. Din cauza inertiei semnificative din industria petroliera si a lungului ciclu de la investitii pana la demararea productiei, estimam ca efectul real al diminuarii investitiilor va fi resimtit abia incepand din 2022", a spus Alekperov.
In 2014, pretul petrolului s-a prabusit din cauza ca statele OPEC au decis sa mentina acelasi nivel al productiei in pofida faptului ca piata mondiala era supra-aprovizionata, ca urmare a cresterii productiei de petrol de sist in SUA si a cresterii modeste a... mai mult
Joi, 28 Februarie 2019, ora 09:50
Guvernatorul bancii centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, nu se arata speriata de perspectiva unei piete a petrolului prabusita pentru mult timp de acum incolo, cat de coruptia institutionalizata din Rusia si lipsa de reforme.
"Ma ingrijoreaza ritmul scazut de implementare a reformelor in economie care ar putea stimula investitiile private", a declarat Nabiullina intr-un interviu Bloomberg, afirmatiile ei punand si mai multa presiune pe umerii lui Vladimir Putin.
Coruptie si nesiguranta
"Intreg setul de masuri menit sa faca Rusia mai atractiva pentru investitiile private este foarte important. Este ingrijoratoare lentoarea cu care se petrec aceste schimbari", apreciaza guvernatorul Bancii Rusiei.
Comentariile Nabiullinei sunt aproape o minge ridicata la fileu pentru presedintele Vladimir Putin, confruntat deja cu o serie de solicitari din partea guvernului Medvedev de a adopta noi masuri menite sa scoata tara din recesiune.
Oficialii Bancii Rusiei au reusit sa reduca impactul prabusirii pietei petrolului din 2014 recurgand la o depreciere a rublei controlata in ultima instanta printr-un joc abil al dobanzii de referinta, dar intreg sistemul economic din tara ramne in continuare afectat de coruptie si ineficienta.
Raportul Transparency International din 2014 privind nivelul coruptiei plaseaza Rusia pe locul 136 din 174 de tari, alaturi de Nigeria si Kirghizstan, mult mai jos de locul 82 ocupat in 2000, anul de inceput al regimului Putin la Moscova.... mai mult
Joi, 15 Octombrie 2015, ora 11:19
2Pentru multi investitori revenirea constanta a preturilor la petrol si minereuri a reprezentat un motiv de bucurie. Marii bancheri avertizeaza insa clientii ca fenomenul risca sa se dovedeasca doar un balon de sapun, neavand niciun element de sustinere in economia reala.
O noua prabusire a preturilor poate avea loc in vara acestui an, iar Barclays, Morgan Stanley si Deutsche Bank au emis rapoarte in care sfatuiesc investitorii sa tranzactioneze prudent pe energie si minereuri, pentru a evita sa pice prada speculatiilor de pe piata produselor derivate, arata ziarul The Telegraph.
Pret nejustificat
Fata de luna ianuarie, pretul petrolului a crescut cu aproximativ 40%, desi peisajul economic din China, Statele Unite si la nivel global este caracterizat de anemia productiei.
"Atentie, cresterea nu va tine mult! Riscul unei prabusiri a pretului in piata materiilor prime este din ce in ce mai mare", avertizeaza analistii Barclays.
Tot ei subliniaza diferentele existente intre pretul materiilor prime tranzactionate la zi si cel inregistrat in tranzactiile din piata futures, unde totul pare zugravit in culori optimiste.
Datele prelucrate de analistii Barclays arata ca rezervele de petrol constituite in Angola si Nigeria depasesc 80 milioane de barili, iar alte cantitati importante sunt stocate in Marea Nordului si Mediterana.
Practic, stocurile globale de petrol cresc cu aproximativ un million de barili pe zi.
In raportul Morgan Stanley se arata ca... mai mult
Marti, 12 Mai 2015, ora 15:18
Noul rege al Arabiei Saudite arata ca are de gand sa pastreze aceeasi politica in privinta pretului petrolului ca predecesorul sau. Pe termen scurt, decizia se poate dovedi corecta, insa din alte motive decat cele invocate de majoritatea observatorilor.
In primul rand, cultura sauditilor il forteaza pe regele Salman sa nu faca pasi prea repezi in schimbarea radicala a politicii impuse de fostul monarh in regat, se arata intr-o analiza Bloomberg. Dar asta nu inseamna ca nu o va face la un moment dat.
Chiar daca in viitorul apropiat nu vom asista la o reducere a cotei de extractie in beneficiul tarilor nemembre OPEC, nu este exclus sa asistam insa la un val de schimbari majore in cadrul guvernului si al strategiilor energetice ale statului din Orientul Mijlociu.
Regele Salman trebuie sa faca o demonstratie de forta
Inlocuitorul regelui Abdullah, Salman bin Abdulaziz, a depus juramantul de monarh vorbind despre "continuitate" si "politici corecte ale predecesorilor".
Noul rege a dat asigurari si in privinta pastrarii in post a ministrului Energiei, Ali Al-Naimi.
In schimb, acesta va trebui sa faca o demonstratie de forta cat mai curand, in conditiile in care succesiunea la tron a fost un subiect care a framantat clasa politica saudita si nu numai timp de ani buni.
Intr-o regiune mai instabila ca niciodata dupa caderea Imperiului Otoman, regele Salman bin Abdulaziz va trebui sa-si intareasca pozitia de lider regional.
Relatiile cu Iranul - nicio... mai mult
Miercuri, 28 Ianuarie 2015, ora 12:00
Pretul petrolului a atins marti maximul ultimelor cinci luni, iar bursele din zona Golfului sunt in scadere puternica, indicele de referinta de la Dubai afisand o corectie de 7%, in asteptarea reactiei Washingtonului si a statelor aliate la situatia din Siria.
Astfel, pretul petrolului Brent, de referinta in Europa, a crescut marti cu un dolar, la 111,8 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din ultimele 5 luni, potrivit The Guardian.
Bursa din Arabia Saudita este in coborare cu 3%, iar cea din Dubai cu 7%, analistii comentand ca declinul este cauzat de tensiunile din Siria, insa reactia investitorilor este exagerata.
Cotatia aurului, considerat o investitie sigura in situatii de criza, a urcat cu 0,5%, la 1.411,3 dolari pe uncie, potrivit Bloomberg.
Indicele bursier global MSCI All Country World Index a coborat marti cu 0,5%, in timp ce yenul japonez s-a apreciat cu 0,6% fata de un cos de valute de referinta, indicand scaderea apetitului investitorilor pentru risc si trasferurile de capital catre active cu un grad ridicat de siguranta.
In Turcia, lira a atins un minim istoric fata de dolar, cursul urcand pentru prima data la 2 lire/dolari, dupa aparitia unor informatii in presa potrivit carora statul ar urma sa se alature unei actiuni impotriva Siriei.
Seful diplomatiei americane, John Kerry, a afirmat luni ca folosirea armelor chimice in apropiere de Damasc la 21 august este "de necontestat". Kerry a declarat ca Siria va da socoteala pentru folosirea de... mai mult
Marti, 27 August 2013, ora 14:40
Strategii de la Deutsche Bank apreciaza ca este posibil sa apara "o furtuna" pe piata cererii si ofertei, care ar provoca "o corectie negativa majora" a pretului petrolului, care a urcat pana la 106,88 de dolari barilul.
Analistii Rocky Fishman, Salil Aggarwal si Lon Parisi de la Duetsche Bank avertizeaza asupra unei posibile prabusiri a pretului petrolului, potrivit Business Insider.
"O corectie majora negativa a pretului petrolului ar putea avea un efect concentrat asupra indicilor S&P din sectoarele industriale si energetice", anunta expertii.
Pretul petrolului West Texas Intermediate a atins un minim de 84,05 dolari barilul pe 7 noiembrie 2012 si a ajuns la 106,88 dolari barilul vineri, 2 august 2013, avand o crestere de 27,2%, in ultimele noua luni.
Citeste mai multe despre Analistii prevad o furtuna pe piata: Pretul petrolului s-ar putea prabusi pe Ziare.com. mai mult
Luni, 05 August 2013, ora 08:35
Pretul petrolului Brent, de referinta in Europa, si-a continuat marti scaderea abrupta, coborand sub pragul de 100 de dolari pe baril pentru prima data din luna iulie a anului trecut, din cauza temerilor privind incetinirea cresterii economice mondiale, care afecteaza cererea, transmite Bloomberg.
Pretul petrolului Brent cu livrare in iunie a coborat pe bursa de marfuri de la Londra cu pana la 2,6%, la un minim de 98 de dolari pe baril. Ulterior, barilul a revenit la 99,5 dolari.
Petrolul s-a depreciat cu 10% de la inceputul acestui an, dupa patru ani consecutivi de crestere.
Cotatia titeiului WTI cu livrare in mai, de referinta in SUA, a scazut totodata cu 3%, la 86,06 dolari pe baril, in sesiunea de tranzactii electronice pe bursa de la New York. Pe piata americana, barilul se depreciaza de patru sedinte consecutive, cea mai indelungata corectie din acest an. Volumul tranzactiilor futures depaseste de trei ori media ultimelor 100 de zile.
Volumul tranzactiilor cu petrol cu livrare ulterioara pe bursa de la Londra este de cinci ori mai ridicat fata de media ultimelor 100 de zile.
Declinul este alimentat de semnalele negative privind economia mondiala. Analistii anticipeaza ca indicele ZEW privind increderea in economia germana va scadea la minimul ultimelor trei luni. Totodata, in SUA, se estimeaza ca stocurile de petrol au crescut saptamana trecuta la cel mai ridicat nivel din iulie 1990, situatie care alimenteaza temerile privind scaderea cererii.... mai mult
Marti, 16 Aprilie 2013, ora 12:31
Pretul petrolului a scazut luni sub nivelul de 70 de dolari pe baril la bursele electronice din Asia, din cauza investitorilor care si-au marcat profitul in cursul saptamanii trecute, afirma traderii, citati de AFP, potrivit NewsIn.In schimburile matinale, barilul de petrol "light sweet crude", cu livrare in iulie, a scazut cu 39 centi, la 69,16 dolari pe baril, expirarea contractelor pentru iulie venind in cursul zilei de luni.Pretul petrolului Brent, din Marea Nordului, cu livrare in august, a scazut cu 24 centi, la 68,95 dolari pe baril."Corectia pretului petrolului ar fi trebuit sa aiba loc cu mai mult timp in urma, iar stabilizarea cursului dolarului va continua sa puna presiune asupra petrolului", aafirmat Victor Shum, analist al companiei Purvin and Getz din Singapore.Pretul petrolului scade dupa ce a atins un nivel de 72 dolari pe baril in cursul saptamanii trecute, pe fondul temerilor legate de o crestere rapida a pretului la petrol datorita revenirii economice mondiale. mai mult
Luni, 22 Iunie 2009, ora 10:09