Pretul petrolului, 150 dolari/baril in vara?

Luni, 09 Iunie 2008, ora 10:06
1298 citiri
Pretul petrolului, 150 dolari/baril in vara?

Este posibil ca pretul petrolului sa ajunga la 150 de dolari pe baril in aceasta vara, deoarece scaderea livrarilor de petrol depaseste cererea, aflata in cadere, conform unui analist al Goldman Sachs, citat de Reuters."Cred ca sansele ca acest lucru sa se intample mai curand au crescut foarte mult", a spus analistul Goldman Sachs, Jeffrey Currie, referindu-se la un pret de 150 de dolari pe baril.


Goldman Sachs, cea mai activa banca de investitii pe pietele energetice, a aratat, in mai, ca pretul petrolului ar putea atinge nivelul de 200 dolari, in urmatorii doi ani, ca parte a unei "super scumpiri".


 Teoria "super scumpirii" sustine ca lipsa unei cresteri adecvate a livrarilor, odata cu sporirea cererii, care nu depinde de preturi in statele care nu sunt membre OECD, va conduce la o scumpire continua si dramatica a preturilor petrolului, ce va avea ca rezultat final o corectie dura a cererii de petrol.


Estimarile conform carora pretul petrolului ar putea atinge si chiar depasi nivelul de 150 dolari/baril s-au inmultit in ultima vreme, datorita cresterilor record inregistrate in ultima vreme.


Astfel, pretul petrolului a atins nivelul de 139,12 dolari, vineri, marcand o crestere ce a depasit 11 dolari. Aceasta este cea mai mare crestere inregistrata vreodata, intr-o singura zi.


Nivelul record de vineri a fost inregistrat pe fondul deprecierii dolarului si a tensiunilor crescande dintre Israel si Iran.


Analistii Goldman Sachs au estimat, in mai, ca pretul petrolului american va ajunge la 141 dolari/baril, in a doua jumatate a anului.