Comisia Europeana a aplicat joi, 8 iulie, amenzi in valoare de 502 milioane de euro producatorului german de automobile Volkswagen (VW) si in valoare de 373 de milioane de euro celor de la BMW, pe care ii acuza de restrangerea concurentei in domeniul sistemelor de epurare a gazelor de esapament ale masinilor diesel, relateaza AFP.
Alt gigant auto german, Daimler (Mercedes), care a participat la aceasta intelegere si care a dezvaluit existenta acesteia, nu a fost sanctionat.
Cele trei grupuri au "incalcat regulile UE referitoare la practici anticoncurentiale, concentrandu-se asupra dezvoltarii tehnice in domeniul epurarii emisiilor de oxid de azot", precizeaza intr-un comunicat Comisia.
In dosar sunt vizate, de asemenea marcile de lux Audi si Porsche - filiale Volkswagen.
Acest dosar nu are legatura cu scandalul Dieselgate, dezvaluit in 2015, in care VW - primul producator european - a recunoscut faptul ca a trucat motoare pentru a ocoli norme impotriva poluarii.
Volkswagen, BMW si Daimler (Mercedes) "s-au intalnit in mod frecvent in cadrul unor reuniuni tehnice, pentru a discuta despre dezvoltarea tehnologiei reducerii catalitice selective (SCR), care elimina emisiile nocive de oxid de azot (NOx) din gazele de esapament ale masinilor cu motor diesel, prin injectarea ureii (cunoscuta sub numele de AdBlue)", precizeaza Comisia.
"In cursul acestor reuniuni, timp de peste cinci ani, producatorii de automobile s-au concertat" cu scopul de a nu depolua mai... mai mult
Joi, 08 Iulie 2021, ora 14:37
Comisia Europeana si statele membre au stiut de peste 10 ani despre faptul ca emisiile de oxid de azot ale masinilor diesel erau mai mari in conditii de trafic fata de testele de laborator, dar nu au facut nimic pentru a proteja sanatatea publica, au stabilit deputatii europeni.
Cumparatorii afectati de acest scandal, recomanda deputatii, ar trebui sa primeasca compensatii financiare din partea constructorilor de automobile implicati.
Dupa izbucnirea scandalului privind emisiile in septembrie 2015, Comisia a asteptat ca statele membre sa efectueze investigatii si nu a cerut pentru nicio alta actiune, iar statele membre nu au penalizat producatorii auto si nici nu au cerut retragerea masinilor in discutie, se arata in comunicatul Parlamentului European.
Comisia Europeana si autoritatile europene trebuie sa imbunatateasca rapid sistemul de testare si verificare pentru masinile noi pe drumurile europene, spun deputatii in recomandarile votate marti.
Intr-un vot separat, deputatii au modificat si regulile UE privind "aprobarea modelului" care sa faca testele de mediu si de siguranta mai independente, cu o supraveghere mai stricta a masinilor aflate in circulatie.
Recomandarile nelegislative pentru Comisie si Consiliu se bazeaza pe raportul final al comisiei de ancheta privind masurarea emisiilor in sectorul auto.
Deputatii au recomandat ca toate activitatile privind redactarea legislatiei in domeniul calitatii aerului si emisiilor sa se afle in portofoliul... mai mult
Marti, 04 Aprilie 2017, ora 23:55