Cresterile salariale in cascada anuntate de Guvernul Sorin Grindeanu ameninta economia tarii noastre pe termen lung, cu toate ca Romania are cea mai rapida crestere dintre tarile Uniunii Europene.
Bloomberg scrie, intr-un articol despre pericolele acestor majorari salariale, ca economia Romaniei "are nevoie de un bandaj" si ca bugetul este "carpit", acest lucru fiind de rau augur pentru tara noastra in viitor.
Zguduit de protestele anticoruptie, Guvernul Romaniei devine tot mai creativ, in incercarea de a-si pastra promisiunile facute alegatorilor.
Prim-ministrul Sorin Grindeanu nu a indraznit sa evite taierile de taxe pe care partidul sau le-a promis inainte de a castiga alegerile din luna decembrie. Insa plata pentru aceste taieri de taxe este o alta poveste - si este una complicata.
Solutia gasita este marirea platii dividendelor pentru societatile de stat cu o cincime, pentru a mai elimina din tensiunea asupra bugetului.
Aceasta miscare este menita sa inlature ingrijorarile cu privire la deficitul bugetar. Si, in timp ce Romania ar urma sa depaseasca celelalte 27 de tari membre UE la cresterea economica, criticii strategiei Guvernului spun ca investitiile sunt deja neglijate si ca cel mai recent bandaj bugetar nu va face decat sa inrautateasca aceasta tendinta.
De altfel, deficitul bugetar a crescut foarte mult de la 2015 la 2016, iar prognozele pana in 2018 sunt de crestere continua, putand depasi anul viitor cresterea PIB, ceea ce ar duce la... mai mult
Luni, 03 Aprilie 2017, ora 14:47
Comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Cretu, a avertizat ca, daca Guvernul Romaniei nu va dovedi Comisiei Europene ca poate sustine majorarile salariilor si pensiilor si ca deficitul bugetar va fi respectat, tara noastra ar putea intra in procedura de infringment.
"Domnul prim-ministru i-a dat asigurari domnului Moscovici (Pierre Moscovici, comisar european pentru Afaceri Economice- n.red.) ca se fac calcule, astfel incat acest proiect ambitios de marire a salariilor sa se incadreze in final in acest deficit bugetar de 3 la suta.
Comisia Europeana asteapta documentatia din partea Guvernului Romaniei. In aceasta etapa suntem - in ce masura aceste mariri de salarii sunt sustenabile si se poate imbunatati viata oamenilor, in paralel cu mentinerea acestor reguli. Pentru ca am avut cazul Greciei si Comisia Europeana are aceste temeri.
Spania, Portugalia au intrat in criza. E important sa nu ajungem si noi la fel. Bani, crestere economica avem. Dar sa vedem cat de sustenabile sunt aceste propuneri de mariri salariale, astfel incat sa nu intram pe procedura de infringment, de a fi pusi sub observatie pentru felul in care depasim sau nu deficitul bugetar", a spus Corina Cretu, la Europa FM.
Daca nu va putea sustine masurile financiare anuntate si va depasi tinta de deficit bugetar de 3 la suta si va intra in procedura de deficit bugetar excesiv, ce trebuie evitata, Comisia Europeana ar putea impune masuri restrictive.
Amintim ca, pe 22 februarie,... mai mult
Luni, 20 Martie 2017, ora 20:45