Presa din Spania scrie despre "miracolul aparent" al economiei romanesti

Duminica, 08 Octombrie 2017, ora 20:46
692 citiri
Presa din Spania scrie despre "miracolul aparent" al economiei romanesti
Foto: Pixabay

Romania a reusit, prin cresteri de salarii si reduceri de impozite, sa stimuleze consumul intern si cresterea economica, care in primul trimestru al acestui an a ajuns la 5,6%, cea mai ridicata rata din Uniunea Europeana.

Totusi, acest "miracol" aparent, in una dintre cele mai sarace tari dintre cele 28 de state membre UE, a dat nastere unui scepticism in randul expertilor, majoritatea acestora considerand-o nesustenabila, comenteaza EFE, cea mai importanta agentie de presa din Spania.

Cresterea semnificativa a salariilor functionarilor, de peste 20%, si a salariului minim, care in ultimii doi ani a ajuns la 310 euro, de la 220 euro, sunt principalii factori ai "boom-ului" economic romanesc. La aceasta se adauga faptul ca Executivul social-democrat a redus taxa pe valoare adaugata (TVA) pentru alimente de la 24% la 9% in iunie 2015, in timp ce cota generala de TVA a scazut de la 24% la 20% in ianuarie 2016 si la 19% la inceputul acestui an.

"Cresterea economica puternica se datoreaza avansului semnificativ al consumului, alimentat de cresterea salariilor si diminuarea impozitelor, dar aceasta va functiona doar pe termen scurt", a declarat pentru EFE presedintele Consiliul Fiscal, Ionut Dumitru. "Cu siguranta, daca avem o crestere a consumului fara sprijinul altui sector economic, atunci va creste deficitul comercial si cel al contului curent", a adaugat Dumitru.

Deficitul comercial al Romaniei s-a ridicat la 3,36 miliarde euro in primul trimestru din 2017, fiind cu 20,3% mai mare fata de cel din perioada similara din 2016, si balanta contului curent a inregistrat un deficit de 690 milioane euro, de doua ori mai mare comparativ cu primul trimestru al anului trecut.

Cresterea economica este corelata cu cea a deficitului public al Romaniei, care a crescut de la 1,8% la 3,2% de la finele anului trecut pana la 31 martie 2017, conform Biroului European de Statistica.

Comisia Europeana, la randul sau, estimeaza ca Romania va avea o crestere economica de 4,8% in 2017, in timp ce Guvernul de la Bucuresti se asteapta la 5,6%, ceea ce, daca se va realiza, va duce la un PIB record de 183 miliarde euro la finele anului.

Aceste date macroeconomice incurajatoare au animat actualul guvern social-democrat sa promita in continuare cresteri salariale pentru functionari si pensionari, o strategie criticata drept populista.

Companiile fug de la noi

"Politicile salariale cu tenta populista atrag consecinte grave asupra preturilor bunurilor si competit ...citeste mai departe despre "Presa din Spania scrie despre "miracolul aparent" al economiei romanesti" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#consum economie Romania, #economie Romania, #analiza economie Romania , #Stiri Macroeconomie