Oamenii de afaceri solicita fermitate si o abordare europeana in negocierile cu FMI, care incep marti

Luni, 20 Ianuarie 2014, ora 11:12
2345 citiri
Oamenii de afaceri solicita fermitate si o abordare europeana in negocierile cu FMI, care incep marti

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) considera ca, in discutiile cu Fondul Monetar International, Guvernul roman ar trebui sa actioneze in spiritul pozitiei adoptate in aceste zile de Comisia Europeana, care apreciaza ca, indeosebi politicile FMI si ale Bancii Mondiale nu sunt in totala concordanta cu obiectivele asumate de tarile membre in cadrul Agendei UE 2020.

AOAR cere Guvernului sa adopte in negocierile cu FMI o pozitie ferma, care sa favorizeze o dezvoltare economica durabila si nu doar satisfacerea unor criterii macroeconomice imediate, practica ce si-a dovedit deja limitele prin inghetarea consumului intern in 2013 si reducerea veniturilor bugetare, chiar in conditiile unei cresteri economice importante.

AOAR subliniaza, de asemenea, ca, in negocierile cu Fondul, Guvernul ar trebui sa sublinieze "necesitatea asigurarii de resurse financiare speciale pentru a sustine cresterea potentialului investitional al sectorului privat, inclusiv prin acceptarea scutirii de impozitare a profitului reinvestit, ca si acceptarea consolidarii fiscale pentru grupurile de firme cu capital romanesc similar cu practica acceptata pentru grupurile de firme internationale", subliniind necesitatea gasirii de spatiu fiscal pentru adoptarea de masuri care sa permita dezvoltarea economica, premisa a cresterii veniturilor bugetare.

Cresterea fiscalitatii nu este o solutie

Utilizarea, in continuare, a cresterii fiscalitatii ca si a altor masuri care reduc posibile incasari bugetare (intarzierea aplicarii de redevente europene pentru exploatarea resurselor de gaze si petrol, inghetate in prezent, cresteri nejustificate ale pretului gazelor naturale) vor avea grave consecinte asupra competitivitatii economiei Romaniei, aflate, inca, intr-un profund proces de schimbare structural, avertizeaza oamenii de afaceri.

Totodata, Asociatia sugereaza Guvernului "sa sustina, in cadrul negocierilor, posibilitatea de a creste semnificativ finantarea unor programe care genereaza locuri de munca, alaturi de reducerea fiscalitatii aplicate castigurilor salariale, Romania avand in acest domeniu o problema majora ce pericliteaza sustenabilitatea sistemelor publice de sanatate, invatamant.

Care sunt obiectivele misiunii FMI

O misiune a Fondului Monetar International se va afla la Bucuresti, in perioada 21 ianuarie - 5 februarie, pentru discutii privind prima si a doua evaluare a acordului preventiv cu Romania, care a fost aprobat in 27 septembrie 2013.

"Misiunea va discuta cu autoritatile romane evolutiile economice recente si prioritatile in ceea ce priveste reformele economice. De asemenea, vor fi discutate masuri pentru compensarea veniturilor pierdute prin amanarea cu trei luni a majorarii accizei la carburanti, astfel incat sa fie asigurata tinta de deficit bugetar de 2,2% din PIB", a declarat intr-un comunicat reprezentantul rezident al FMI in Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa.

Guvernul vrea ca board-ul Fondului Monetar International sa aprobe doua evaluari ale acordului preventiv al Romaniei, dupa ce presedintele Traian Basescu a refuzat sa semneze ultima scrisoare de intentie, opunandu-se astfel introducerii accizei suplimentare de 7 eurocenti pe litru de carburanti, document care incheia evaluarea derulata la finele anului trecut de FMI.

#oameni de afaceri FMI, #negocieri fmi, #misiune FMI ianuarie, #crestere fiscalitate FMI , #Acord FMI