Plenul Camerei Deputatilor a respins proiectul de modificare a Legii Minelor, care a obtinut doar 160 de voturi "pentru", desi avea nevoie de 204. In ciuda majoritatii lejere a USL, legea a fost respinsa si de Senat, la inceputul lunii, la o diferenta de doua voturi.
Reprezentantii RMGC, companie care a sustinut public proiectul de lege, au refuzat sa comenteze votul parlamentarilor, invocand timp pentru a analiza implicatiile acestei decizii.
Lipsa de popularitate a legii vine de la suspiciunile privind facilitarea proiectului minier de la Rosia Montana. Un alt factor care ar fi putut influenta decizia parlamentarilor a fost opozitia puternica a societatii civile.
Chiar si deputatii USL, formatiunea care a initiat proiectul de lege, s-au plans ca au vazut textul final, cu raportul Comisiei pentru Industrii si Servicii inclus, inainte sa intre in sala de vot. De altfel, comisiile reunite de Industrii si Administratie ale Camerei au adoptat proiectul, aseara, in doar trei ore, in conditiile in care niciun amendament al opozitiei nu a fost acceptat.
Un proiect "incununat" cu proteste fara precedent
Votul pentru proiectul legislativ a fost insotit de proteste ale societatii civile. Zeci de protestatari au intrat, marti, in sediul Avocatului Poporului, unde au scandat "Uniti, salvam Rosia Montana" si "Nu capitulam", cerand sa discute cu Anastasiu Crisu.
Si in Cluj-Napoca, protestatarii care se opun prevederilor Legii minelor au blocat gangul de intrare in... mai mult
Marti, 10 Decembrie 2013, ora 15:20
Legea minelor, ce va intra marti la votul final al Camerei Deputatilor, for decizional, si care prevede ca in exploatarile din Romania nu pot fi folosite tehnologii care afecteaza mediul si obliga, totodata, la folosirea celei mai avansate tehnologii, se va aplica inclusiv proiectului Rosia Montana.
Declaratia a fost facuta marti seara de catre presedintele Comisiei de Industrii din Camera, Iulian Iancu, dupa ce Legea minelor a fost adoptata de Comisiile reunite de Industrii si Administratie din Camera.
Iancu a precizat ca elementele de noutate absoluta prevazute de Legea minelor sunt cele legate de faptul ca nicio exploatare din Romania nu va putea sa inceapa fara ca inainte statul roman sa faca public acest lucru in toate etapele si fara ca sa se organizeze o licitatie in modul cel mai transparent cu putinta, impunand toate criteriile necesare, dupa ce a luat de la populatie toate observatiile privind exploatarea respectiva.
Iancu a spus ca statul e obligat, prin Legea minelor, sa strabata toate fazele privind protectia sitului arheologic, daca e cazul, protectia mediului. De asemenea, statul este obligat sa se asigure ca tehnologia despre care se vorbeste este una care nu afecteaza mediul, nu afecteaza populatia si nu pune in pericol viitorul unor comunitati sau viitorul unor regiuni intregi.
Legea obliga autoritatile sa faca informari publice transparente, inclusiv online
Intrebat ce se va intampla cu proiectul minier Rosia Montana, in conditiile... mai mult
Marti, 10 Decembrie 2013, ora 07:59
Legea minelor a fost adoptata, luni, de catre Comisiile reunite de Industrii si Administratie ale Camerei, in forma agreata in USL, toate amendamentele opozitiei fiind respinse, actul normativ urmand sa intre marti dimineata pe ordinea de zi a Camerei, care e for decizional.
Forma agreata in USL, care a fost adoptata luni de Comisiile reunite, nu a fost publicata pe site-urile Camerei sau Senatului, presa neavand acces la aceasta nici in cadrul lucrarilor, in conditiile in care parlamentarii au primit actul normativ xeroxat.
Actul normtiv a fost avizat cu majoritate de voturi, inregistrandu-se doua optiuni "impotriva".
Chestionat asupra lipsei de transparenta privind forma adoptata, presedintele Comisiei de Industrii, social-democratul Iulian Iancu, a precizat ca jurnalistii vor avea acces la amendamente imediat dupa terminarea lucrarilor.
"Ce s-a intamplat in aceasta seara in Comisiile reunite, aveti in premiera o lege care nu are precedent in Romania si care ofera pentru prima data un cadru de transparenta si elimina orice ingrijorare ar avea orice cetatean din Romania pentru orice tip de resursa minerala. Ingrijorarile dumneavostra sunt eliminate dupa ce acum luati frumos textul de lege si ce nu va place in el sa ne spuneti", a spus Iancu.
Liderul grupului PNL din Camera, George Scutaru, a precizat ca forma adoptata de Comisii a Legii minelor nu a fost facuta publica pe site-urile Camerei si al Senatului si nici inmanate jurnalistilor in timpul... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2013, ora 20:50
Deputatii au adoptat, marti, proiectul de lege care reglementeaza activitatea zilierilor, stabilind impozitarea cu 16% a remuneratiei brute a acestora, dar si ca remuneratia sa fie minim 2 lei/ora si maxim 10 lei/ ora, transmite NewsIn.Proiectul a fost adoptat cu 158 voturi favorabile, 128 impotriva ?i doua abtineri. Camera este decizionala privind acest proiect.In cadrul dezbaterilor, deputatul PSD Ioan Cindrea a acuzat ca proiectul genereaza efecte negative necontrolabile pe piata muncii ?i a cerut retrimiterea acestuia la comisia de munca, anuntand ?i ca PSD nu sustine acest act normativ.
In plus, social-democratul a criticat faptul ca propunerea legislativa nu prevede asigurari pentru zilieri ?i nici echipamente de protectie pentru ace?tia.
"Cui foloseste acest proiect de lege? Statului, fiindca doreste sa-si incaseze impozitul de 16%. Nu foloseste sezonierilor", a spus deputatul PSD. Si viceliderul deputatilor PNL Eugen Nicolaescu s-a pronuntat in favoarea retrimiterii la comisie a proiectului, apreciind ca textul contine multe incoerente care trebuie clarificate. "E nevoie de apararea drepturilor celor care muncesc. Daca le luam numai impozit pe venit, nu-i aparam in niciun fel", a spus liberalul.
Pe de alta parte, deputatul PDL Claudia Boghicevici a sustinut ca initiativa asigura protectie zilierilor.
"Proiectul de lege este foarte bun. Semnalele pe care noi le-am primit din tara sunt bune. Proiectul asigura protectie zilierilor din Romania", a opinat... mai mult
Marti, 29 Martie 2011, ora 15:30