Contractul cu Sterling, sub lupa anchetatorilor

Miercuri, 15 Aprilie 2009, ora 13:47
1612 citiri
Contractul cu Sterling, sub lupa anchetatorilor

Camera Deputatilor a aprobat, miercuri, infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta a conditiilor in care a fost incheiat contractul de concesionare cu Sterling Resources, ancheta care are ca obiectiv si depistarea metodelor prin care a fost posibila validarea legislativa a contractului.

Decizia plenului valideaza o hotarare a Comisiei de industrii din 18 martie referitoare la anchetarea posibilei afectari a intereselor statului prin contractul cu Sterling Resources.

In acest caz, membrii comisiei de resort se constituie in comisie de ancheta care are ca obiective verificarea oportunitatii modificarii legislatiei privind negocierea si renegocierea acordurilor incheiate intre statul roman si companiile private, in special in cazurile referitoare la exploatarea resurselor miniere, studierea impactului acestor contracte asupra mediului, precum si verificarea oportunitatii modificarii Legii minelor si a Legii petrolului.

In acest context, Comisia de ancheta intentioneaza sa se pronunte asupra legalitatii actului aditional al contractului de exploatare incheiat cu Sterling Resources. Mircea Toader, liderul de grup al deputatilor PD-L, a afirmat ca, in pofida faptului ca si Guvernul ancheteaza contractul cu Sterling, este necesara si o comisie parlamentara care sa cerceteze cum a fost posibila, din punct de vedere legislativ, incheierea unor asemenea contracte dezavantajoase pentru statul roman.

"Este nevoie sa putem gasi o posibilitate de a elimina astfel de acte de concesionare a zacamintelor naturale", a spus Toader, in cadrul dezbaterilor pe articole a hotararii, dezbatere ce a avut loc la sfarsitul lunii martie.

Deputatii din Comisia de industrie au decis, in 18 martie, infiintarea unei subcomisii de ancheta care sa analizeze conditiile in care a fost incheiat contractul Sterling si actele aditionale acestuia. Deputatii au stabilit formarea unei subcomisii de ancheta, prin votul reprezentantilor PSD si PDL, decizia fiind luata in urma audierii presedintelui Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Gelu Maracineanu. Comisia de industrii a dezbatut miercuri Ordonanta de Urgenta 101/2007, prin care Guvernul Tariceanu a modificat Legea Petrolului.

Presedintele ANRM, Gelu Maracineanu, a declarat ca, in august 2008, cand firma Sterling a incheiat contractul cu Agentia, nu era atestata sa execute activitati petroliere si nu avea autorizatie de mediu pentru a realiza investitiile prevazute in contract. Presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale a anuntat, intr-o audiere la Comisia de industrii a Camerei Deputatilor, ca, in momentul in care Agentia a incheiat contractul cu firma Sterling, aceasta nu a demonstrat ca are bonitate financiara, materiala sau resursele umane adecvate activitatii de explorare.

"Informatiile oficiale depuse la ANRM privitoare la Sterling nu exista, firma nu este atestata sa execute activitati petroliere", a spus Maracineanu.

Potrivit acestuia, Sterling nu are nici autorizatie de mediu. Intrebat de presedintele Comisiei, Iulian Iancu, daca firma a avut autorizatie de mediu pentru a realiza investitiile prevazute in contract, presedintele Agentiei a raspuns: "Pentru activitatea de explorare pe care au desfasurat-o, nu am avut acte care sa ateste o autorizatie de mediu".

Maracineanu a precizat ca nu exista nici la ANRM, nici la Sterling, documente privind transformarea acordului pentru perimetrele din Marea Neagra intr-unul de exploatare si productie, dintr-unul de explorare.

"Cred ca OUG 101/2007, (care modifica Legea petrolului,n.r.), a pus umarul la transformarea contractului cu Sterling dintr-unul de explorare si impartire a productiei intr-unul de exploatare, cu iesirea statului din acest contract", a adaugat presedintele ANRM.

Cererea Comisiei de industrii a fost aprobata de Biroul Permanent al Camerei din 23 martie, iar cateva zile mai tarziu plenul a dezbatut pe articole proiectul de hotarare de infiintare a comisiei de ancheta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#activitati, #ancheta, #comisie, #contract, #marea, #neagra, #sterling, #tariceanu , #stiri Impact