Reforma ANAF nu va mai avea loc sub indrumarea si cu finantarea Bancii Mondiale, ci s-a produs miercuri, in Parlamentul Romaniei, dupa o viziune propusa si sustinuta oficial de catre ministrul de Finante Eugen Teodorovici.
O viziune care, practic, intoarce structura organizationala a Fiscului cu 6 ani in timp si care se abate fundamental de la principiile de reforma convenite in 2013 cu Banca Mondiala: practic, noua structura pare un cadou facut autoritatilor judetene.
Cum arata reforma decisa de Parlament
Pe scurt:
Vama trece din subordinea ANAF in cea a Ministerului de Finante, iar cele opt directii regionale ale Fiscului vor fi desfiintate, pentru a se infiinta 41 de directii judetene, plus una pentru Bucuresti.
"Reforma" ANAF a fost decisa miercuri de plenul Camerei Deputatilor, care a aprobat un proiect de Lege pentru modificarea OUG 74/2013, privind unele masuri pentru imbunatatirea si reorganizarea activitatii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Potrivit textului adoptat la Camera Deputatilor ca for decizional, Vama va deveni structura separata in subordinea directa a ministrului Finantelor, iar structura centrala a ANAF nu va mai avea in subordine opt directii regionale, ci 41 directii judetene si o directie pentru Bucuresti.
Spargerea directiilor regionale, care se produce in numele "apropierii de contribuabil", reprezinta in realitate un cadou facut autoritatilor judetene, care vor putea influenta, asa cum au facut-o si in trecut,... mai mult
Joi, 28 Februarie 2019, ora 11:58
In vreme ce discursul guvernamental intern este unul optimist in ceea ce priveste performantele ANAF, documentele Bancii Mondiale contin note pesimiste legate de ritmul de implementare al programului de reorganizare al Fiscului roman.
Oficiali ai Bancii Mondiale au declarat pentru cursdeguvernare.ro ca inclusiv decizii continute de ultima hotarare de guvern privind reorganizarea ANAF nu sunt in concordanta cu proiectul finantat de BM.
Proiectul si banii
Ministerul Finantelor a deschis un credit la Banca Mondiala de 91,8 milioane de dolari in anul 2013, bani cu care urmeaza sa restructureze, reformeze si sa dezvolte Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
Implementarea corecta si eficienta a proiectului ar urma sa ridice toti indicatorii de performata ai Fiscului roman - de la digitalizare, instruirea personalului, imbunatatirea relatiei cu contribuabilul - cu rezultate in cresterea gradului de colectare si reducerea evaziunii fiscale.
Imprumutul ar urma sa fie ...citeste mai departe despre "Credit de 91 de milioane, reformare de 5%: Banca Mondiala, nemultumita de reorganizarea ANAF" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 09:44
ANAF va fi reorganizata anul viitor cu opt directii regionale, iar in 2015 numarul de administratii financiare va fi drastic redus, la 20% din unitatile actuale, doar una in fiecare judet, urmand ca directiile regionale de finante publice, vama si garda financiara sa fuzioneze intr-o unica structura.
In prezent, in structura Agentiei nationale de Administrare Fiscala (ANAF), pe langa aparatul propriu, functioneaza 42 de directii judetene ale finantelor publice si circa 220 de administratii ale finantelor publice municipale, orasenesti, comunale si ale sectoarelor din Bucuresti. Tot sub coordonarea ANAF activeaza Garda Financiara si Administratia Nationala a Vamilor.
Masurile de reorganizare ANAF vor fi derulate in baza programului convenit cu Banca Mondiala si Fondul Monetar International si au fost introduse in noul Program de convergenta, aprobat, miercuri, de Guvern.
Principalele imbunatatiri procedurale pe care ANAF le va implementa in perioada 2012-2016 sunt cresterea gradului de declarare electronica la distanta pana la 98% din totalul declaratiilor primite pentru persoanele juridice.
Un alt deziderat este introducerea unui catalog de servicii pentru contribuabili si a standardelor de calitate in domeniul asistentei contribuabililor.
In urma procesului de restructurare ANAF, angajatii vor fi recalificati si redistribuiti catre domeniile deficitare (inspectie fiscala, control vamal ulterior, asistenta contribuabili, structuri dedicate contribuabililor... mai mult
Joi, 19 Aprilie 2012, ora 20:31