Reorganizarea ANAF inseamna ca va pierde 52 de milioane de euro de la Banca Mondiala. Si trebuie sa mai dea si multi bani inapoi

Joi, 28 Februarie 2019, ora 11:58
1292 citiri
Reorganizarea ANAF inseamna ca va pierde 52 de milioane de euro de la Banca Mondiala. Si trebuie sa mai dea si multi bani inapoi
Foto: Arhiva Pixabay

Reforma ANAF nu va mai avea loc sub indrumarea si cu finantarea Bancii Mondiale, ci s-a produs miercuri, in Parlamentul Romaniei, dupa o viziune propusa si sustinuta oficial de catre ministrul de Finante Eugen Teodorovici.

O viziune care, practic, intoarce structura organizationala a Fiscului cu 6 ani in timp si care se abate fundamental de la principiile de reforma convenite in 2013 cu Banca Mondiala: practic, noua structura pare un cadou facut autoritatilor judetene.

Cum arata reforma decisa de Parlament

Pe scurt:

Vama trece din subordinea ANAF in cea a Ministerului de Finante, iar cele opt directii regionale ale Fiscului vor fi desfiintate, pentru a se infiinta 41 de directii judetene, plus una pentru Bucuresti.

"Reforma" ANAF a fost decisa miercuri de plenul Camerei Deputatilor, care a aprobat un proiect de Lege pentru modificarea OUG 74/2013, privind unele masuri pentru imbunatatirea si reorganizarea activitatii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Potrivit textului adoptat la Camera Deputatilor ca for decizional, Vama va deveni structura separata in subordinea directa a ministrului Finantelor, iar structura centrala a ANAF nu va mai avea in subordine opt directii regionale, ci 41 directii judetene si o directie pentru Bucuresti.

Spargerea directiilor regionale, care se produce in numele "apropierii de contribuabil", reprezinta in realitate un cadou facut autoritatilor judetene, care vor putea influenta, asa cum au facut-o si in trecut, actul de control economic.

Fiscul revine practic la forma de organizare existenta cu 6 ani in urma, care prin ineficienta si coruptie a generat, de fapt, nevoia de reorganizare.

Pledoarie pentru reforma bazata pe omisiuni si neadevaruri

Ministrul Eugen Teodorovici a spus la Parlament ca decizia reorganizarii ANAF a fost luata deoarece in actuala formula acesta nu a performat.

"In 2013, cand s-a facut aceasta modificare - o regionalizare, o mutare a vamii la ANAF, a fost o dorinta a unei persoane, stiti foarte bine care, aflata la conducerea acestei institutii, de a avea toate informatiile si tot controlul pe intreaga tara.

Si in 2014, 2015 se inchideau companii pentru 9-10 lei, se suspenda activitatea acelor companii pentru cateva luni de zile", a explicat Eugen Teodorovici.

Ministrul a omis sa precizeze ca reforma adoptata in 2013 s-a produs tocmai din cauza ineficientei cronice si a coruptiei constatate in interiorul directiilor judetene, dar mai ales la Garda Financiara, ...citeste mai departe despre "Reorganizarea ANAF inseamna ca va pierde 52 de milioane de euro de la Banca Mondiala. Si trebuie sa mai dea si multi bani inapoi" pe Ziare.com

#ANAF reforma Banca Mondiala , #Stiri Taxe si impozite