Comisia Europeana a lansat joi o procedura de infringement contra Austriei pentru controversata lege privind ajustarea alocatiilor acordate copiilor lucratorilor straini care nu traiesc impreuna cu parintii lor pe teritoriul austriac.
"Nu exista lucratori, nici copii de categoria a doua in Uniunea Europeana", a subliniat comisarul european pentru afaceri sociale, Marianne Thyssen, intr-o conferinta de presa, scrie Agerpres.
"In conditiile in care lucratorii mobili (straini, n.red.) cotizeaza la un sistem de securitate sociala in aceeasi maniera ca lucratorii locali, ei trebuie sa perceapa prestatii identice, chiar si atunci cand copiii lor traiesc in strainatate", a subliniat reprezentanta executivului comunitar.
Legea austriaca privind ajustarea alocatiilor acordate copiilor lucratorilor straini care nu traiesc impreuna cu parintii lor in Austria a intrat in vigoare la 1 ianuarie. Conform normelor aplicate anterior acestei date, alocatiile acordate de sistemul austriac de ajutoare sociale puteau ajunge la suma de 233 de euro pe luna pentru un copil, suma pe care guvernul de la Viena o considera disproportionata in raport cu nivelul preturilor si al salariilor din unele tari vecine.
La 7 ianuarie, Comisia Europeana anuntase ca va analiza indeaproape legea din Austria privind ajustarea alocatiilor copiilor straini care nu traiesc impreuna cu parintii in ceea ce priveste compatibilitatea ei cu legea UE, dar a precizat ca in principiu legislatia comunitara nu... mai mult
Joi, 24 Ianuarie 2019, ora 14:11
Comisia Europeana a reactionat, luni, dupa ce Austria a decis diminuarea alocatiilor pentru copiii romanilor care muncesc in acest stat, aratand ca acestia trebuie sa primeasca "aceleasi beneficii, indiferent de nationalitatea lor sau de locul unde se afla copiii lor".
Potrivit purtatorului de cuvant al executivului european pentru afaceri sociale, Sara Soumillion, "Comisia a luat nota de adoptarea legii privind indexarea beneficiilor pentru copii in Austria si analizeaza legislatia din perspectiva compatibilitatii cu legislatia UE".
"Indexarea beneficiilor pentru familie nu este permisa sub legislatia europeana. De asemenea, este o chestiune de non-discriminare: Daca lucratorii contribuie la sistemul national social, atunci este de asteptat ca ei sa primeasca aceleasi beneficii, indiferent de nationalitatea lor sau de locul unde se afla copiii lor", precizeaza executivul european intr-un raspuns furnizat CaleaEuropeana.ro.
Comisia Europeana mai arata ca aceasta situatie este valabila de mai multe decenii si a fost confirmata inclusiv de Curtea de Justitie a Uniunii Europene, iar executivul european considera ca mobilitatea trebuie sa se bazeze pe reguli clare si corecte.
De asemenea, Comisia Europeana reaminteste ca aceasta prevedere a fost inclusa si in propunerea din 2016, in care executivul european a solicitat imbunatatirea regulilor UE privind securitatea sociala: salvgardarea libertatii de miscare si protejarea drepturilor cetatenilor, impreuna cu... mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2019, ora 14:48
Comisia Europeana a avertizat, joi, ca ar putea declansa procedura de sanctionare a Austriei, dupa ce Parlamentul de la Viena a adoptat un proiect de lege controversat, care prevede reducerea alocatiilor copiilor imigrantilor din tari est-europene.
Parlamentul de la Viena a adoptat, miercuri seara, un proiect de lege care prevede ca imigrantii din alte tari ale Uniunii Europene care muncesc in Austria vor primi pentru copiii aflati in tara de origine alocatii adaptate nivelului de trai si veniturilor din natiunea respectiva, informeaza agentia APA.
Conform noului sistem de calcul, copiii imigrantilor vest-europeni ar urma sa primeasca alocatii mai mari, iar cei est-europeni mai mici.
"Imediat ce legea va intra in vigoare, Comisia Europeana nu va ezita sa recurga la toate posibilitatile, in contextul in care este garant al tratatelor comunitare", a declarat joi Christian Wigand, un purtator de cuvant al Executivului UE.
"Indexarea veniturilor in functie de nivelul de trai nu este permisa prin dreptul comunitar, lucru confirmat de Curtea de Justitie a UE. Este o problema de corectitudine: o persoana care isi achita contributiile in sistemul national trebuie sa se astepte la indemnizatii la acelasi nivel cu celelalte", subliniaza oficialul CE. ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana ar putea sanctiona Austria care vrea sa taie alocatiile pentru copiii est-europeni" pe Ziare.com mai mult
Joi, 25 Octombrie 2018, ora 15:47
Parlamentul de la Viena a votat miercuri favorabil proiectul de lege in virtutea caruia alocatiile acordate copiilor lucratorilor straini care nu traiesc impreuna cu parintii lor in Austria vor fi ajustate in functie de costul vietii din tarile lor de origine, in cazul copiilor cu parinti romani aceasta masura implicand o diminuare a acestor ajutoare sociale.
Conform prevederilor aplicate pana in prezent, alocatiile acordate de sistemul austriac de ajutoare sociale pot ajunge la suma de 233 de euro pe luna pentru un copil, suma pe care guvernul de la Viena o considera disproportionata in raport cu nivelul preturilor si al salariilor din unele tari vecine, informeaza AFP.
Prin urmare, conform noii legi, alocatia platita pentru un copil in varsta de trei ani va cobori la 97 de euro in cazul unui copil care traieste in Ungaria si la 85 de euro pentru un copil care traieste in Romania.
In schimb, aceste alocatii vor creste pentru copiii din tarile cu un cost al vietii mai ridicat, cum este exemplul Olandei, caz in care acest ajutor social va fi majorat cu 4,5%. Insa numai pentru aproximativ 10% din lista de tari anexata legii sunt prevazute astfel de cresteri.
Aceasta revizuire a ajutoarelor sociale este una dintre promisiunile electorale ale actualei coalitii guvernamentale formate din conservatori si extrema-dreapta.
Opozitia social-democrata, liberala si ecologista a criticat noua lege, invocand printre argumente si faptul ca ea ar risca sa afecteze... mai mult
Joi, 25 Octombrie 2018, ora 10:00
Guvernul Germaniei intentioneaza reducerea alocatiilor oferite copiilor imigrantilor din 15 state membre ale Uniunii Europene, inclusiv din Romania, insa Berlinul asteapta o decizie a Comisiei Europene de eliminare a obstacolelor juridice care sa permita aplicarea deciziei.
Ministerul german de Finante a prezentat o lista cu 15 state central, est si sud-europene ai caror cetateni vor fi vizati de reducerea alocatiilor pentru copii primite din Germania. Sunt vizati imigrantii din aceste tari care muncesc in Germania, dar ai caror copii locuiesc in tarile de origine.
Potrivit proiectului de lege, alocatiile oferite copiilor imigrantilor din Romania, Bulgaria, Croatia, Polonia si Ungaria vor fi reduse cu 50%. Pentru alte zece state, inclusiv Grecia, reducerea va fi de doar 25%.
Guvernul cancelarului Angela Merkel, care spera sa ramana la putere dupa alegerile programate in septembrie, argumenteaza ca nivelul alocatiilor copiilor trebuie adaptat la standardele de trai din tarile de origine, potrivit cotidianului Handelsblatt si editiei germane a agentiei Reuters.
Ministerul german de Finante a cerut Comisiei Europene sa elimine obstacolele juridice care sa permita implementarea deciziei de reducere a alocatiilor destinate copiilor imigrantilor. Comisia Europeana a refuzat pana acum sa aprobe solicitarea Germaniei.
Potrivit statisticilor, de alocatii oferite de statul german beneficiaza 15.000 de copii din Romania, aproape 87.000 din Polonia, 11.900 din Croatia,... mai mult
Luni, 13 Martie 2017, ora 21:59
Austria a platit intr-un singur an aproape 250 de milioane de euro drept alocatii cetatenilor UE care lucreaza in aceasta tara, dar si-au lasat familiile si/sau copiii acasa.
Guvernul de la Viena vrea sa schimbe acum aceasta situatie si sa reduca alocatiile in functie de nivelul de trai din tara de provenienta.
Ministrul de Externe, Sebastian Kurz, si ministrul Muncii, Sophie Karmasin, au elaborat un proiect de lege care sa taie aceste alocatii, incepand cu 1 ianuarie 2018, transmite Heute.
Sursa citata precizeaza ca, in 2015, Austria a platit 249 de millioane de euro pentru aceste alocatii, bani care au plecat in special catre familii din Ungaria, Slovacia, Polonia si Romania.
Cei doi ministri si-au propus sa ajusteze alocatiile in functie de nivelul de trai din tarile respective. Obiectivul este o economie anuala de 100 de milioane de euro la bugetul de stat al Austriei. Alocatiile vor fi recalculate la fiecare doi ani, in functie de nivelul preturilor, publicat de Eurostat.
"Punem capat nonsensului de a plati alocatii copiilor care nici macar nu traiesc in Austria. Fiecare copil ar trebui sa merite aceeasi suma, dar 150 de euro (actuala alocatie - n.red.) valoreaza mai putin in Austria decat in Romania", si-a explicat initiativa ministrul Karmasin.
Nu e prima data cand se pune problema taierii acestor alocatii. In vara lui 2015, acelasi ministru Kurz a venit cu ideea, insa acum este si concretizata sub forma unui proiect de lege.
In 2015,... mai mult
Miercuri, 22 Februarie 2017, ora 12:45
Oficialii austrieci insista cu ideea de a reduce cuantumul alocatiilor acordate copiilor cetatenilor straini care muncesc in aceasta tara. Mai nou, au facut si calcule.
Ministrul Familiei, Sophie Karmasin, sustine ca aceasta masura ar aduce o economie la bugetul statului de 50 de milioane de euro pe an, transmite Mediafax, citand publicatia locala Heute.
Calculele ministrului Familiei au pornit de la ideea de a acorda copiilor cetatenilor UE din Austria alocatii la nivelul celor din tara de origine.
"O eliminare completa (a alocatiilor), asa cum solicita Marea Britanie, ar insemna o economie de 150 de milioane de euro anual. Dar Austria nu ia in considerare aceasta varianta", mai arata publicatia citata.
Zilele trecute, ministrul de Externe din Austria, Sebastian Kurz, a solicitat o reforma a sistemelor sociale in Uniunea Europeana. Acesta a precizat ca Viena plateste o alocatie de 160 de euro pentru copilul unui roman care lucreaza in Austria, desi in Romania aceasta... citeste mai departe despre "Austriecii insista: Vor alocatii mai mici pentru copiii romani. Au calculat si economia facuta" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 07:29
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, afirma ca mesajul ministrului austriac de Externe cu privire la alocatiile acordate copiilor romani este incorect juridic si inacceptabil din punct de vedere politic, precizand ca Guvernul Romaniei nu va accepta vreo forma de discriminare a cetatenilor romani.
"Am luat act cu surprindere si dezamagire de mesajul exprimat de catre ministrul de Externe austriac, cu privire la alocatiile acordate copiilor romani. Masurile despre care vorbeste ministrul Sebastian Kurz, si care sper sa fie doar un gand nefericit, sunt contrare principiilor fundamentale ale UE - principiul antidiscriminare si a celui privind libera circulatie a persoanelor", a spus ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, citat intr-un comunicat de presa.
Ministrul austriac de Externe vrea alocatii mai mici pentru copiii romanilor care muncesc in strainatate
Rovana Plumb considera ca, si din punct de vedere politic, mesajul lui Sebastian Kurz este total ...citeste mai departe despre "Austria vrea sa reduca alocatiile pentru copiii romanilor. Ministrul Muncii: E inacceptabil" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 21 Iunie 2015, ora 11:45
Ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, cere o reforma a sistemelor sociale in Uniunea Europeana, fiind nemultumit de faptul ca statul austriac plateste o alocatie de 160 de euro pentru copilul unui roman care lucreaza in Austria, desi in Romania aceasta indemnizatie este mult mai mica.
Ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, doreste o reforma rapida a sistemelor sociale in UE, afirmatia sa aparand in contextul discutiilor din Austria privind sumele trimise de Viena copiilor ai caror parinti, cetateni UE, muncesc in aceasta tara, scrie Die Krone.
Kurz a explicat pentru postul public de televiziune ORF ca pentru doi copii romani, ai caror parinti muncesc in Austria, statul austriac ofera lunar aproximativ 300 de euro. "Suma aproape corespunde unui salariu mediu din Romania", a spus Sebastian Kurz.
Seful diplomatiei (OVP) doreste ca valoarea alocatiilor acordate de Austria sa corespunda celei din statul de unde provin parintii copiilor respectivi. Astfel, Austria ...citeste mai departe despre "Ministrul austriac de Externe vrea alocatii mai mici pentru copiii romanilor care muncesc in strainatate" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 19 Iunie 2015, ora 20:45