Austria vrea sa taie alocatiile copiilor romani de la 1 ianuarie 2018

Miercuri, 22 Februarie 2017, ora 12:45
1110 citiri
Austria vrea sa taie alocatiile copiilor romani de la 1 ianuarie 2018
Foto: Arhiva Ziare.com

Austria a platit intr-un singur an aproape 250 de milioane de euro drept alocatii cetatenilor UE care lucreaza in aceasta tara, dar si-au lasat familiile si/sau copiii acasa.

Guvernul de la Viena vrea sa schimbe acum aceasta situatie si sa reduca alocatiile in functie de nivelul de trai din tara de provenienta.

Ministrul de Externe, Sebastian Kurz, si ministrul Muncii, Sophie Karmasin, au elaborat un proiect de lege care sa taie aceste alocatii, incepand cu 1 ianuarie 2018, transmite Heute.

Sursa citata precizeaza ca, in 2015, Austria a platit 249 de millioane de euro pentru aceste alocatii, bani care au plecat in special catre familii din Ungaria, Slovacia, Polonia si Romania.

Cei doi ministri si-au propus sa ajusteze alocatiile in functie de nivelul de trai din tarile respective. Obiectivul este o economie anuala de 100 de milioane de euro la bugetul de stat al Austriei. Alocatiile vor fi recalculate la fiecare doi ani, in functie de nivelul preturilor, publicat de Eurostat.

"Punem capat nonsensului de a plati alocatii copiilor care nici macar nu traiesc in Austria. Fiecare copil ar trebui sa merite aceeasi suma, dar 150 de euro (actuala alocatie - n.red.) valoreaza mai putin in Austria decat in Romania", si-a explicat initiativa ministrul Karmasin.

Nu e prima data cand se pune problema taierii acestor alocatii. In vara lui 2015, acelasi ministru Kurz a venit cu ideea, insa acum este si concretizata sub forma unui proiect de lege.

In 2015, autoritatile de la Bucuresti au reactionat imediat, spunand ca aceasta masura ar fi incorecta juridic si inacceptabila din punct de vedere politic, fiind vorba de o forma de discriminare a cetatenilor romani.

La vremea respectiva, aceeasi publicatie Heute a prezentat nivelul alocatiilor pentru copii din tarile UE. In Danemarca, indemnizatia este de 197 de euro, in Germania de 184 de euro, iar in Austria de 150 de euro. Cel mai putin primeste un copil din Grecia - 5 euro. In Romania, alocatia de 84 de lei inseamna aproximativ 18 euro. ...citeste mai departe despre "Austria vrea sa taie alocatiile copiilor romani de la 1 ianuarie 2018" pe Ziare.com

#alocatii copii romani Austria , #Stiri International