Austria se pregateste sa inscauneze cel mai tanar cancelar din istorie. Sebastian Kurz are o problema cu Romania

Luni, 16 Octombrie 2017, ora 09:19
1676 citiri
Austria se pregateste sa inscauneze cel mai tanar cancelar din istorie. Sebastian Kurz are o problema cu Romania
Foto: Facebook/Sebastian Kurz

Partidul Popular din Austria, condus de tanarul Sebastian Kurz, s-a clasat pe primul loc in alegerile generale care au avut loc duminica, cu 31% din optiunile de vot, dupa ce asustinut un program anti-imigratie si de dreapta.

La 31 de ani, Kurz este pe cale sa devina cancelar si, astfel, cel mai tanar lider national din lume si din istoria Austriei, potrivit BBC.

Partidul Poporului urma sa castige mai mult de 31%. Inca nu este clar daca Partidul Popular va face alianta cu social-democratii sau Partidul Libertatii (de extrema-dreapta).

Kurz s-a remarcat inca din 2015 in relatia cu tara noastra, cand din functia sa de ministru de Externe, a cerut o reforma a sistemelor sociale in Uniunea Europeana, fiind nemultumit de faptul ca statul austriac plateste o alocatie de 160 de euro pentru copilul unui roman care lucreaza in Austria, desi in Romania aceasta indemnizatie este mult mai mica.

Kurz a explicat atunci ca pentru doi copii romani, ai caror parinti muncesc in Austria, statul austriac ofera lunar aproximativ 300 de euro. "Suma aproape corespunde unui salariu mediu din Romania", spunea Sebastian Kurz in 2015.

Propunerea sa nu a avut sorti de izbanda in Guvern si Parlament, insa tanarul Kurz nu a renuntat la idee si in 2017 a revenit la subiect.

In luna februarie, presa de la Viena relata ca Austria a platit intr-un singur an aproape 250 de milioane de euro drept alocatii cetatenilor UE care lucreaza in aceasta tara, dar si-au lasat familiile si/sau copiii acasa.

Sebastian Kurz, alaturi de ministrul Muncii, Sophie Karmasin, au elaborat un proiect de lege care sa taie aceste alocatii, incepand cu 1 ianuarie 2018.

Cei doi ministri si-au propus sa ajusteze alocatiile in functie de nivelul de trai din tarile respective. Obiectivul este o economie anuala de 100 de milioane de euro la bugetul de stat al Austriei. Alocatiile vor fi recalculate la fiecare doi ani, in functie de nivelul preturilor, publicat de Eurostat.

Citeste mai departe despre "Austria se pregateste sa inscauneze cel mai tanar cancelar din istorie. Sebastian Kurz are o problema cu Romania" pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Austria Sebastian Kurz Romania alocatii , #Stiri International