Cei peste 500 de milioane de locuitori ai Uniunii Europene sunt, fara nicio indoiala, cel mai bine guvernati oameni de pe planeta, beneficiind de competenta si permanenta conducere a unei tehnocratii dispusa in mai multe straturi: pe langa Comisia Europeana, Parlamentul European, Banca Centrala Europeana, Curtea de Justitie a Uniunii Europene, inca 45 de agentii se ocupa cu bunastarea si buna crestere a noastra.
1,36 miliarde de euro (aproape un procent din bugetul Uniunii pe 2016 sau 3,75 euro/locuitor) de la bugetul forului continental plus inca de doua ori pe atat din partea "beneficiarilor" (adica a celor reglementati, a industriei) hranesc anual cele 45 de agentii europene.
Agentiile respective sunt imprastiate pe tot teritoriul Uniunii, intr-o evidenta dorinta de a ajuta la formarea imaginii unei Europe solidare, in care toti au cate ceva de castigat. De la Lisabona (in Vest) pana la Talin, Riga si Vilnius (in Est), de la Stockholm (in Nord) pana la La Valleta (in Sudul Extrem al Uniunii), toata lumea gazduieste cate o agentie, primind astfel cate o felie din bugetul generos al Uniunii Europene.
Cele mai multe agentii (mai precis 9, adica o cincime din total) se afla, evident, in Belgia, la Bruxelles. Urmeaza Spania (!) cu 5 agentii (la Barcelona, Torregon, Alicante, Bilbao si Vigo), Franta cu 4 (2 la Paris, 1 la Angeres si 1 la Valenciennes), cate 2 in Germania (Koln si Frankfurt), Olanda (Haga), Grecia (Salonic si Heraklion), Portugalia (Lisabona), Ungaria... mai mult
Sambata, 25 Noiembrie 2017, ora 14:34
Primaria Capitalei a transmis, marti seara, un punct de vedere referitor la faptul ca in spatiul public s-a vehiculat ideea ca ar fi responsabila de faptul ca Bucurestiul a pierdut competitia pentru gazduirea Agentiei Europene a Medicamentului (EMA).
"Dosarul de candidatura pentru relocarea sediului Agentiei Europene a Medicamentului a fost realizat de institutiile centrale ale statului, prin ministerele de resort, Primaria Municipiului Bucuresti nefacand altceva decat sa puna la dispozitie informatiile si datele care i-au fost solicitate.
De asemenea, PMB nu a avut nicio legatura cu alegerea cladirii propuse de Romania pentru gazduirea EMA", se arata intr-un comunicat de presa al Primariei Capitalei remis Ziare.com.
Reprezentantii institutiei sustin ca faptul ca se incearca sa se dea vina pe Primaria Capitalei si pe primarul general, Gabriela Firea, reprezinta o "manevra politicianista".
"Astfel, afirmatiile denigratoare ale celor care incearca cu orice pret sa asocieze institutia Primariei Capitalei si primarul general de acest subiect nu reprezinta altceva decat simple manevre politicianiste, calomnioase si lipsite de orice fundament real", se precizeaza in document.
In plus, reprezentantii primariei sustin, citand EUObserver.com, ca desi nu a fost oras finalist, Bucurestiul a avut un numar egal de puncte cu Varsovia (7), si mai multe decat Bruxelles si Helsinki (5), Vienna (4) sau Bonn, Lille si Sofia (3).
Amintim ca luni a fost anuntat faptul ca... mai mult
Marti, 21 Noiembrie 2017, ora 18:10
Presedintele Executiv al PMP Eugen Tomac afirma ca Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) nu va fi gazduita la Bucuresti, semn ca "EMA nu crede in PSD", el declarandu-se "aproape sigur" ca sediul institutiei va fi la Bratislava.
Financial Times a relatat joi ca cele mai mari sanse pentru a gazdui sediul Agentiei Europene a Medicamentului le au orasele Milano si Bratislava, citand mai multi oficiali europeni. Votul privind gazduirea EMA este asteptat in 20 noiembrie.
Intr-o postare pe Facebook intitulata "EMA nu crede in PSD" Tomac scrie: "Un esec de rasunet se prefigureaza in curtea PSD peste cateva zile. Abordarea ceausista si campaniile de izolare a Romaniei, practicate de PSD in relatia cu oricine se apropie de noi sau a investit in tara, a inceput sa ingrijoreze tot mai mult decidentii europeni".
El noteaza ca "Romania este tara din Uniunea Europena care nu gazduieste nicio institutie europeana" si ca exista o sansa legata de Agentia Europeana a Medicamentului (EMA), dar "nici aceasta nu va veni la Bucuresti pentru simplul motiv ca Sanatatea este patronata in Romania de o nulitate politica incapabila sa inteleaga ca a pus pe butuci definitiv un domeniu vital al societatii".
Tomac sustine ca actualul ministru al Sanatatii nu avea cum sa convinga Bruxelles-ul ca putem gazdui EMA la Bucuresti, pentru ca "EMA nu crede in PSD".
"Sunt aproape sigur ca EMA va pleca la Bratislava, pentru ca PSD a confiscat sintagma "Indrazneste sa crezi"!", spune Eugen Tomac... mai mult
Duminica, 12 Noiembrie 2017, ora 15:45
Agentia Europeana a Medicamentului a finalizat analiza tuturor ofertelor primite pentru relocarea sediului din Londra, calificativele acordate Romaniei fiind unele in baza carora oficialii de la Bruxelles cu greu ar putea justifica eventuala relocarea la Bucuresti a agentiei.
Oferta romaneasca, atat de laudata "la intern", contine elemente care pun sub semnul intrebarii profesionalismul celor care au alcatuit si al celor care au avizat dosarul de candidatura.
In afara criteriilor din analiza EMA, decizia de relocare se bazeaza pe inca doi factori:
criteriul "raspandirii geografice" a institutiilor UE pe intregul continent (se va tine cont daca o tara gazduieste deja o alta agentie sau institutie a UE)factorul politic
In privinta "disponibilitatii spatiului adecvat" pentru sediul Agentiei Europene a Medicamentului, Guvernul Romaniei asigura ca imobilul va putea indeplini nevoile Agentiei, incepand cu primul trimestru al anului 2019.
Cu toate acestea, autoritatile fac referire la posibile intarzieri in ceea ce priveste predarea in termen a cladirii si nu au precizat solutii temporare potrivite. Astfel, nu se va putea asigura continuitatea activitatii Agentiei.
Complexul ar fi disponibil pentru ocupare in mod etapizat, dar planul de relocare depinde in mare masura de contributia tehnica si de managementul EMA, romanii uitand sa asigure servicii in acest domeniu.
De asemenea, constata analiza, supravegherea operatiunilor de adaptare a cladirii se bazeaza pe... mai mult
Duminica, 29 Octombrie 2017, ora 21:48
Comisia Europeana a evaluat ofertele facute de orase europene, printre care si Bucurestiul, pentru gazduirea Agentiei Europene a Medicamentului (AEM). Reprezentantii Capitalei nu au dat insa suficiente informatii pentru ca oferta sa fie una concludenta.
Printre detaliile evaluarii tehnice se numara si usurinta de a ajunge la sediile propuse de fiecare oras in parte.
In cazul Bucurestiului, Comisia a constatat ca in oferta se arata ca sunt legaturi directe pe calea aerului cu 23 de capitale ale Uniunii Europene, iar distanta de la aeroport la viitorul sediul al AEM ar urma sa se parcurga in 16 minute, relateaza Stirile TVR.
Este vorba, desigur, despre distanta parcurs cu masina, insa timpul este cu circa 10 minute mai mic decat cel pe care Google Maps il prezinta ca fiind necesar pentru a parcurge distanta intre Aeroportul Otopeni si zona Pipera - unde ar urma sa fie relocata AEM -, intr-o zi de duminica.
Mai mult, in oferta Romaniei, nu au fost oferite detalii despre timpul parcurs cu mijloacele de transport in comun, de la aeroport la viitorul sediu al Agentiei.
Apoi, in oferta se arata ca exista, in capitala Romaniei, unitati de invatamant cu predare in limbi europene, fara a se da alte detalii cu privire la numarul sau capacitatea acestora. In plus, in oferta se mentioneaza ca viitorul sediu al Agentiei va fi amenajat conform cerintelor, fara a oferi mai multe detalii.
"In oferta este indicat Complexul Globalworth Campus (27.431 m 2), care, conform... mai mult
Duminica, 01 Octombrie 2017, ora 13:51
Agentia Europeana a Medicamentului a informat Comisia Europeana ca orasul preferat de catre angajatii sai pentru noul sediu este Amsterdam, in urma planificatei mutari din Londra dupa Brexit.
Un studiu realizat in randul a 92% dintre salariatii EMA a aratat ca mai putin de jumatate din personal ar fi dispus sa se mute in noua din orasele candidate. In opt dintre aceste orase - pe care EMA nu le-a nominalizat - ar vrea sa se mute sub 30% din angajatii agentiei. Noua din zece angajati EMA ar prefera sa demisioneze decat sa se mute in orase ca Varsovia, Bucuresti sau Sofia.
Angajatii EMA au indicat ca sunt reticenti in a se muta in multe dintre cele 19 orase propuse sa gazduiasca Agentia Europeana a Medicamentului.
Editia europeana a Politico informeaza ca cei 900 de angajati care au participat la studiu au indicat ca orasul preferat pentru noul sediu este Amsterdam, iar EMA a informat CE ca relocarea in orasul olandez ar duce la cele mai reduse pierderi de personal.
Alte orase preferate de angajatii Agentiei Europene pentru Medicamente sunt Barcelona si Viena, urmate de Milano, Copenhaga, Atena si Dublin, sustine Politico.
Ramanerea personalului este esentiala pentru mentinerea serviciilor esentiale, apreciaza conducerea EMA.
Relocarea Agentiei Europene pentru Medicamente si a Autoritatii Bancare Europene promite sa dea un stimulent economiilor oraselor care vor gazdui aceste agentii, insa concurenta este una dura. Nu mai putin de 19 orase, printre care si... mai mult
Miercuri, 27 Septembrie 2017, ora 14:26
Relocarea Agentiei Europene a Medicamentului (EMA) si sustinerea candidaturilor, de catre tarile care si-au aratat dorinta sa gazduiasca institutia europeana, printre care se afla si Romania, a scos la iveala un aspect poate doar intuit pana acum.
Angajatii institutiei europene se tem ca relocarea Agentiei in unele tari din Europa de Est ar face ca unele dintre drepturile pe care acum, cand EMA are sediul la Londra, le au sa nu mai fie respectate.
Angajatii LGBT ai Agentiei si-au exprimat in scris temerea ca drepturile lor nu vor mai fi respectate, daca sediul institutiei va fi mutat intr-o tara din Europa de Est, iar seful EMA, Guido Rasi, a solicitat celor 19 tari care vor sa gazduiasca sediul Agentiei Europene a Medicamentului sa fie in favoarea drepturilor homosexualilor, noteaza Politico.
Guido Rasi spune ca intelege preocuparile angajatilor LGBT, care i-au scris si lui, si altor lideri europeni despre teama lor de a se muta intr-un loc in care drepturile nu le sunt respectate sau unde mariajele lor nu vor mai fi recunoscute dupa ce agentia va fi relocata din Londra.
Nici Rasi si nici angajatii respectivi nu nominalizeaza o anumita tara, dar Politico mentioneaza ca se face referire la Bulgaria, Polonia, Slovacia si Romania, unde nu sunt recunoscute relatiile intre persoane de acelasi sex. Jurnalistii straini amintesc ca in Romania tocmai a fost anuntat faptul ca va exista un referendum pentru redefinirea familiei traditionale, in aceasta toamna. Celelalte... mai mult
Sambata, 09 Septembrie 2017, ora 20:08
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, sambata, la Bruxelles, ca eventuala relocare de la Londra la Bucuresti a Agentiei Europene a Medicamentului va fi posibila daca Guvernul "isi face temele mai bine", propunand un sediu si conditii financiare pentru ca tara noastra sa fie atractiva.
"Statele interesate trebuie sa vina cu oferte foarte concrete si aici cred ca mai avem de lucru. Guvernul trebuie sa-si faca temele mai bine si eu evaluez ca undeva pana la sfarsitul anului vom avea primele concluzii pe relocarea agentiilor.
Dar inca o data, aici astept, chiar astept de la Guvern sa-si faca temele, sa propuna un sediu, sa propuna conditii financiare si asa mai departe, tot ce trebuie pentru a fi o tara atractiva pentru agentie", a spus Klaus Iohannis, raspunzand unei intrebari legate de relocarea Agentiei Europene a Medicamentului.
Iohannis a precizat ca, in cadrul reuniunii de sambata a Consiliului European, chestiunea relocarii agentiilor europene cu sediul in Marea Britanie nu va fi abordata decat la modul general, liderii statelor UE intalnindu-se in primul rand pentru a stabili termenii negocierii iesirii Marii Britanii din blocul comunitar.
Iohannis s-a dus la negocierile pe Brexit cu o idee: Oamenii inainte de bani. Toti pentru unul, unul pentru toti!
Romania vrea sa gazduiasca Agentia Europeana a Medicamentului, aflata in prezent la Londra, dupa Brexit, a declarat europarlamentarul PPE Theodor Stolojan in cursul unei intalniri cu jurnalistii romani,... mai mult
Sambata, 29 Aprilie 2017, ora 14:59
Romania va candida pentru a gazdui sediul Agentiei Europene a Medicamentului, a anuntat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall.
Ministrul a anuntat ca in sedinta de guvern de miercuri a fost adoptat memorandumul privind candidatura Romaniei pentru a gazdui sediul unei agentii europene, si anume Agentia Europeana a Medicamentului, in momentul de fata fiind cu sediul in Londra, in Marea Britanie.
"In contextul apropierii datei la care Marea Britanie va notifica formal intentia de iesire din UE, una dintre deciziile care va trebui formulata la nivelul Uniunii Europene se refera la relocarea agentiilor europene care isi au in acest moment sediul in Marea Britanie. Pentru noi este o realitate ca la 10 ani de la intrarea in EU, Romania nu gazduieste in prezent niciun sediu al unei agentii europene.
Tocmai de aceea am luat aceasta oportunitate si astazi s-a aprobat acest memorandul prin care Romania isi va prezenta candidatura pentru ca sediul Agentiei Europene a Medicamentelor sa poata sa fie gazduit la Bucuresti", a spus ministrul.
Ana Birchall a apreciat ca aceasta este o oportunitate pentru tara noastra, dar a precizat ca exista o concurenta foarte mare.
"Sigur ca este o mare oportunitate, este o mare provocare. Sunt foarte multe candidaturi deja depuse, e o concurenta acerba, dar prin memorandumul de astazi noi am constituit o serie de masuri la nivel administrativ, astfel incat si Romania sa poata sa gazduiasca aceasta agentie", a punctat ea.... mai mult
Miercuri, 22 Martie 2017, ora 16:04