Daca anul trecut agricultura salva economia, aducand o contributie de 12 miliarde de euro in produsul intern brut, seceta prelungita din acest an a uscat "motorul economiei", relevand importanta unor schimbari radicale in sistemul agricol.
Consecintele lipsei de precipitatii nu pot fi atenuate in prezent decat prin acordarea de sprijin financiar agricultorilor, insa numeroase masuri pot fi luate in continuare pentru prevenirea unor situatii similare, in special in contextul schimbarilor climatice radicale prefigurate, a afirmat Adrian Radulescu, presedintele Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor, intr-un interviu acordat Ziare.com.
Totusi, deputatul este sceptic cu privire la implementarea propriu-zisa a masurilor. In fond, "daca la anul ploua, nu mai e de actualitate".
Ne confruntam cu una dintre cele mai severe secete din ultimii ani, cu consecinte dramatice pentru agricultori, dar si pentru consumatori, prin scumpirea alimentelor. Ce masuri pot fi luate in acest moment?
Citeste mai multe despre Adrian Radulescu, despre seceta: E ca atunci cand iti arde casa si nu ai apa! pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 24 August 2012, ora 13:58
Productia agricola va fi mai mica in 2012, fata de anul trecut, din cauza secetei si a lipsei de resurse financiare, a declarat pentru Agerpres, Adrian Radulescu, presedinte al Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice din Camera Deputatilor.
"In 2012 vom avea o productie mai mica, atat pe vegetal cat si pe animal, respectiv la pasare si porc. Din cauza secetei si a lipsei de fonduri din buget, multi fermieri au renuntat sa mai creasca aceste animale. Daca actualul ministru va lua decizia sa suplimenteze bugetul Ministerului Agriculturii, cred ca lucrurile se vor indrepta", a precizat Radulescu.
Acesta considera ca productia agricola a Romaniei depinde foarte mult de ploi si aproape deloc de irigatii.
"Din pacate, suntem inca dependenti de ploi pentru ca s-a instalat deja seceta in mai multe zone din tara, desi nu suntem intr-o faza iremediabila. La culturile de primavara lucrurile stau inca bine, probleme sunt insa la culturile de toamna. Daca va ploua, lucrurile se vor schimba, daca nu, se vor agrava'', a mai spus Adrian Radulescu.
"Romania este inexistenta" in privinta irigatiilor
In ceea ce priveste sistemul de irigatii, deputatul PDL afirma ca "Romania este inexistenta" in acest domeniu, desi detine o mare suprafata agricola.
"Romania este inexistenta cand vorbim de sistemul de irigatii, cu doar 70.000 de hectare, intr-o tara cu 8 milioane de hectare de terenuri agricole. Nici nu are rost sa discutam. Se... mai mult
Vineri, 11 Mai 2012, ora 11:00
Afacerile in agricultura sunt precum o loterie: castigi sau pierzi in functie de vreme. Cu toate ca Romania are potentialul agricol de a hrani o populatie de patru ori mai numeroasa, din cauza unui management defectuos, aceasta ar mai putea pierde inca 40 de ani pana sa redevina competitiva pe plan international.
Acest lucru o spune chiar secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, care a subliniat faptul ca principala problema a fermierilor romani o reprezinta piata: nu au unde sa vanda, ne-existand contracte ferme.
"In cazul in care vom lua masurile necesare, in 15-20 de ani vom putea ajunge la performanta astfel incat sa-i putem hrani si pe altii nu numai pe romani. Mergand in sistemul in care am mers pana acum, ne vor mai trebui inca 40 de ani sa devenim competitivi din punct de vedere agricol", a declarat Adrian Radulescu intr-un interviu Business 24.
O caracteristica a poporului roman este neperseverenta la lucrul inceput. Romanului ii este greu pana se apuca de ceva, caci de lasat se lasa usor, spune un scriitor popular. Credeti ca aceasta criza in care se afla agricultura Romaniei este si o problema de mentalitate a fermierului roman?
In agricultura este invers: fermierul incepe usor si se lasa greu. Cand te indragostesti de agricultura si realizezi ce poate iesi din mainile tale cu greu o poti parasi. Fiecare produs care rezulta din munca depusa de tine face parte din fiinta ta. In agricultura, chiar daca pierzi ramai in continuare un om... mai mult
Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 23:00