Tehnicile traderilor de a "manipula" pretul cerealelor

Joi, 08 August 2013, ora 15:15
4080 citiri
Tehnicile traderilor de a "manipula" pretul cerealelor

Piata cerealelor din Romania este "subminata" pe interior de traderii care urmaresc sa mentina pretul la un nivel cat mai scazut. Mijloacele prin care reusesc sa tin pretul jos sunt printre cele mai creative: plimba cerealele romanesti si apoi le aduc tot pe piata locala ca fiind de "import".

Fermierii romani ies pe pierdere si in anii in care este seceta, si in cei in care se inregistreaza o productie record de cereale. Profitand de faptul ca romanii nu au sisteme de depozitare, traderii influenteaza piata astfel incat pretul cerealelor sa ramana cat mai jos. Totusi, tehnicile utilizate pentru a "tine pretul jos" astfel incat traderii sa poata achizitiona la un pret foarte mic din Romania si vinde scump in strainatate sunt la limita legii.

Acest sistem de "manipulare" a pietei a intrat deja in vizorul autoritatilor. Maria Grup, holdingul care controleaza 1% din piata cerealelor din Romania, a fost cercetat de DIICOT in 2012 pentru ca "a obtinut beneficii financiare substantiale, prin crearea de circuite comerciale si financiare fictive".

Practic, reprezentantii companiei pregateau actele pentru a exporta o cantitate de cereale, aceasta era "plimbata" cateva zile pe mare, iar apoi era adusa, din nou, in tara la un alt pret.

Exista si alte "metode" pe care le folosesc traderii pentru a tine pretul cerealelor jos:

"Mecanismul este simplu: sunt filiale in Romania care vand cerealele la un pret mic, mai pun 10 bani, il vand pe factura la filiala mama si de acolo il vinde mai departe. Practic, circula numai documente si in loc sa ramana 30 de euro pe tona in tara pe care sa-i primeasca agricultorii, le scot si le duc afara", a declarat pentru Business24 Adrian Radulescu, consilier prezidential.

Indiferent de metoda gasita, efectul este acelasi: manipularea pietei locale in interes propriu. Radulescu spune ca autoritatile incearca sa gaseasca solutii pentru a "curata" piata de astfel de practici.

"In prezent se face o analiza, va fi sesizat si Consiliul Concurentei pentru ca se pare ca este o intelegere intre marii traderi de cereale. Pretul este mai jos cu 30 de euro pe tona fata de cat ar fi normal", a declarat Adrian Radulescu.

Tradingul de cereale, o afacere "discreta", dar profitabila

Cei mai mari traderii de pe piata de cereale din Romania sunt companiile Cargill, Glencore si Alfred Toepfer. Este vorba de companii recunoscute pe piata internationala si care efectueaza tranzactii si in Romania, in conditiile in care nu exista nici un producator pe piata locala care sa faca si trading.

"Suntem o economie prea tanara. Nici un investitor din agricultura nu dispune de resursele necesare, sistem de depozitare, silozuri ca sa poata face trading", a explicat Adrian Radulescu.

Cargill este o firma din SUA, prezenta pe piata locala atat ca trader de cereale, cat si ca producator de ulei vegetal sub brandul Untelemn de la Bunica. Compania detine in Romania 20 de silozuri cu o capacitate de 550.000 de tone de cereale.Compania a raportat o cifra de afaceri de 658 milioane de euro in 2011.

Glencore, gigantul consortiu elvetian de pe piata internationala cu active atat in agricultura cat si in industria miniera. La inceputul acestui an, Glencore a anuntat achizitia societatii comerciale Prutul SA, unul dintre cei mai mari producatori de ulei vegetal din Romania, preluand atat fabrica din Galati cat si cele 21 de spatii de depozitare de cereale si oleaginoase. Tranzactie a fost estimata la 25 de milioane de euro. Sistemele de depozitare preluate de la Pruntul se adauga celor 16 silozuri pe care compania le detine in judetele Calarasi, Olt, Braila si Constanta. In 2011, Grupul Glencore a facut afaceri de 186 miliarde de dolari in energie, metale, minerale si agricultura.

Alfred Toepfer detine o capacitate de depozitare de 11.000 de tone. Compania este controlata de gigantul american ADM.Compania a raportat o cifra de afaceri de 424 milioane de euro pe anul 2012.

In ciuda insistentelor jurnalistilor Business24, nici un reprezentant Maria Grup nu a putut fi contactat.

#traderi cereale, #cei mai mari traderi cereale, #traderi cereale Romania, #traderi cereale 2013 , #Agricultura