Valoarea zacamantului de cupru de la Rosia Poieni este estimata, teoretic, la 13-14 miliarde de euro, iar cantitatea la un miliard de tone de minereu, a declarat, joi, directorul Directiei Resurse Minerale din cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), Sorin Gaman, la conferinta Focus Energetic.
'Valoarea zacamantului de la Rosia Poieni este estimata, teoretic, la 13-14 miliarde de euro. Din aceasta valoare trebuie scazute cheltuielile de extractie si de procesare. Este simplist sa spui ca profitul companiei este egal cu valoarea teoretica a zacamantului. Cheltuielile nu le poate anticipa nimeni in afara de companie, iar profitul este imposibil de estimat', a afirmat Sorin Gaman.
Oficialul MECMA a precizat ca zacamantul de cupru este estimat la un miliard de tone de minereu.
'In 2011, Cupru Min a extras doua milioane de tone de minereu, din care s-au obtinut 6.300 de tone de metal, adica 0,3%', a mentionat Gaman.
De asemenea, reprezentantul Ministerului Economiei a declarat ca societatea Cupru Min ar fi inregistrat pierderi daca investea in decopertarea necesara exploatarii.
'Cupru Min era pe pierdere daca facea investitiile in decopertare. In 2011 a inregistrat un profit de conjunctura', a adaugat acesta.
Totodata, oficialul MECMA a mentionat ca si in cazul societatii Cupru Min este vorba despre privatizarea companiei, nu si a resurselor pe care le poate exploata, in cazul acestora urmand sa se plateasca redevente catre... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 15:24
Pretul de licitatie pentru Cupru Min a fost raportat doar la valoarea activelor societatii si cantitatea de cupru care poate fi exploatata in urma unor investitii estimate chiar de conducerea unitatii, nu de catre un evaluator independent, fara sa fie luata in considerare si valoarea zacamantului.
Pentru stabilirea pretului de pornire la licitatie a fost aplicata metoda activului net corectat, in care bunurile necesare exploatarii sunt evaluate diferit de activele considerate fara valoare, si a cash-flow, respectiv a fluxului de numerar, in conditiile in care compania, care detine exploatarea Rosia Poieni unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei si care a intrat pe profit in ultimii doi ani, a fost tratata de stat ca fiind in stare de faliment si criza de lichiditati.
"Pretul de vanzare a fost determinat prin raport de evaluare intocmit in conformitate cu standardele ANEVAR (Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania-n.r.). In evaluare nu a fost luata in considerare valoarea zacamantului, ci valoarea activelor societatii si cantitatile de minereu cuprifer estimate a fi exploatate in conditiile efectuarii investitiilor tehnologice si de mediu preliminate de catre conducerea societatii prin intermediul unui plan de afaceri", se arata intr-un document oficial obtinut de MEDIAFAX.
Ce spun sau nu spun oficialii romani
Documentul este redactat de Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), institutia din subordinea... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 09:31