Romania mai are de atras 17 miliarde de euro din fonduri europene, iar bancile ar putea avea un rol activ pentru cresterea nivelului de absorbtie, crede Marius Radu, Coordonator Departamentul de Fonduri Europene, UniCredit Tiriac Bank.
Potrivit reprezentantului Unicredit, pentru perioada urmatoare de programare 2014-2020, bancile ar putea prelua din atributiile Organismelor Intermediare, astfel incat unele activitati sa fie externalizate de catre Autoritatile de Management si sa ajunga in gestiunea bancilor comerciale, firmelor de consultanta sau unor consortii.
Despre problemele din sistemul de absorbtie a fondurilor europene, rolul bancilor in acest sistem si perspectivele in exercitiul bugetar 2014-2020, vorbeste Marius Radu, intr-un interviu acordat Business24.
Fondurile europene sunt un "ghimpe" in economia romaneasca. Care sunt cele mai grave probleme cu care se confrunta sistemul fondurilor europene?
Fondurile europene sunt considerate inca a fi principala sursa de crestere economica pentru anii imediat urmatori.
In prezent, rata de absorbtie externa a instrumentelor structurale este de aproximativ 10 %, iar rata de absorbtie interna este dubla. Rata de absorbtie externa reprezinta valoarea totala a fondurilor decontate de Comisia Europeana din totalul de fonduri alocate in perioada 2007-2013, iar rata de absorbtie interna reprezinta valoarea totala a decontarilor efectuate de statul roman catre beneficiarii interni din totalul de fonduri alocate in... mai mult
Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 12:32
Programele de guvernare ale principalelor formatiuni politice USL si ARD includ capitole dedicate imbunatatirii sistemului de absorbtie a fondurilor europene. Cat de fezabile sunt propunerile celor doua formatiuni?
ARD propune adaptarea legislatiei romanesti la modelul polonez in ceea ce priveste accesarea si realizarea proiectelor pe fonduri europene. Pe de alta parte, formatiunea USL isi propune, la capitolul fonduri europene, sa creasca substantial gradul de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune pana la 31 decembrie 2012
Specialistul pe fonduri europene Cosmin Dragoi este de parere ca in tara noastra nu se va putea adapta in totalitate modelul polonez. Romania poate insa "copia" cateva dintre masurile implementate de polonezi.
"Este o propunere buna tinand cont ca modelul polonez este unul functional. Totusi, modelul polonez funtioneaza bine in economia poloneza, iar noi nu avem aceleasi conditii. Putem incerca o adaptare, insa aceasta ar insemna timp pierdut, si, prin urmare, mai putini bani absorbiti.
Aceasta propunere ar fi fost fezabila daca ar fi fost pusa in practica cu cel putin doi ani inainte de trecerea la noul exercitiu financiar sau inainte de 2007. Din pacate acum este putin tardiv sa preluam din modelul polonez doar masurile care se pot implementa la noi", a precizat Cosmin Dragoi pentru Business24.
Trasferul de bani intre axe, posibil doar cu acordul Comisiei Europene
In plus, ARD vrea sa negocieze cu Comisia Europeana... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 09:48
Presedinte PSD Victor Ponta a afirmat sambata ca isi mentine afirmatiile privind pastrarea in Executiv a lui Leonard Orban, dar a adaugat ca nu a discutat deocamdata cu el, invocand insa nevoia de continuitate pe subiectul fondurilor UE, dar si MCV, ceea ce sugereaza mentinerea lui Catalin Predoiu.
Intr-o conferinta la Bistrita, Ponta a fost intrebat daca-si mentine punctul de vedere anterior, favorabil unei pastrari a lui Leonard Orban in Executiv, chiar intr-o guvernare USL.
"Da, dar nu am apucat inca sa vorbesc cu domnia sa astazi. Dar toate intentiile bune vreau sa le mentin. Pe obiectivele care se afla in derulare - MCV, Acordul cu FMI si problema fondurilor europene, ma bazez foarte mult pe o capacitatea a noastra de continuitate, pentru ca nu e timp in sase luni sa faci schimbari fundamentale si atunci trebuie continuat ceea ce merge bine si imbunatatit ceea ce merge prost", a spus Ponta.
El a anuntat, sambata, ca Executivul pe care-l formeaza merge pe structura actuala, cu 16 portofolii, dar cu 20 de ministri.
"De principiu, schema guvernamentala pe care am discutat-o si cu domnul Antonescu prevede 16 portofolii, dar 20 de membri ai Guvernului. Nu intentionez si nu cred ca este momentul pana la alegeri, in noiembrie, atunci cand sper sa avem un mandat de patru ani sa facem restructurari de institutii guvernamentale, ci in cadrul actualelor ministere, ministri si ministrii delegati care vor raspunde de anumite probleme specifice pe care eu si USL le-am... mai mult
Sambata, 28 Aprilie 2012, ora 18:15
Premierul Emil Boc a transmis celor doua Camere ale Parlamentului propunerile de completare a structurii Guvernului, prin infiintarea Ministerului pentru Afaceri Europene si numirea lui Leonard Orban la conducerea noului minister, potrivit Mediafax.In scrisoarea transmisa Parlamentului, seful Guvernului invoca alineatele 2 si 3 din articolul 85 al Constitutiei pentru completarea structurii Executivului.Alineatele respective stabilesc ca, in caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, presedintele revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului si ca, daca prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului, presedintele Romaniei va putea exercita atributia prevazuta anterior numai pe baza aprobarii Parlamentului, acordata la propunerea primului-ministru."Ministerele si membrii Guvernului prevazuti in Hotararea Parlamentului Romaniei nr. 39 din 23 decembrie 2009 pentru acordarea increderii Guvernului, cu modificarile rezultate din aplicarea art. 85 alin. 2 din Constitutia Romaniei, nu fac obiectul modificarii structurii si componentei Guvernului", se arata intr-un comunicat transmis de Executiv.Potrivit sursei citate, premierul solicita presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor sa dispuna masurile necesare in vederea organizarii unei sedinte comune a celor doua Camere pentru obtinerea aprobarii Parlamentului in ceea ce priveste infiintarea Ministerului Afacerilor Europene.Noul ministru... mai mult
Miercuri, 14 Septembrie 2011, ora 15:21