Ministrul Mediului cere conducerii Camerei Deputatilor adoptarea in regim de urgenta a noului Cod Silvic: Lupta cu taierile ilegale are nevoie de masuri si pedepse aspre
Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Costel Alexe, cere conducerii Camerei Deputatilor adoptarea in regim de urgenta a noului Cod Silvic, in urma amanarilor repetate a dezbaterii in plenul Camerei Deputatilor a modificarilor aduse documentului, prin care se promoveaza un pachet complet de masuri impotriva taierilor ilegale.
"In urma cu o saptamana am spus ca noul Cod Silvic promoveaza o legislatie de temut pentru cei care sfideaza legile padurii. Se pare ca primii care se tem deja de modificarile aspre pe care Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor le sustine sunt chiar parlamentarii care astazi detin majoritatea in Parlament. Ii solicit conducerii Camerei Deputatilor sa supuna la vot in regim de urgenta pachetul de legi care face trecerea de la un Cod Silvic permisiv cu infractorii, la unul in care nimeni nu mai este tolerant cu acestia", a declarat Costel Alexe, intr-un comunicat.
In acelasi timp, Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor a subliniat ca amanarea adoptarii Codului Silvic in forma modificata "ii face pe cei care intarzie acest proces sa fie complici ai celor care taie ilegal din padurile Romaniei".
Amendamentele din noul Cod Silvic pe care Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor le sustine fac referire la urmatoarele modificari: furtul de arbori va intra direct sub... mai mult
Vineri, 31 Iulie 2020, ora 11:40
Ministrul Mediului, Costel Alexe, spune ca la Ocolul Sighet a fost descoperita poate cea mai mare taiere ilegala din Romania din ultimii cinci ani, de pe o suprafata de 340 de hectare de padure fiind furati peste 100.000 de metri cubi. El a afirmat ca ii vrea "cu catuse la maini" pe cei care au furat din padurile Romaniei.
Costel Alexe a anuntat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca la sfarsitul saptamanii trecute a facut o vizita in Maramures, acesta fiind judetul cu cele mai mari taieri ilegale din Romania in 2018.
"Duminica am avut o vizita de lucru in judetul Maramures. Judetul Maramures in 2018 a fost judetul cu cele mai mari taieri ilegale din Romania, 110.000 de metri cubi au fost identificati de colegii de la garzile forestiere, cine stie ce cantitate nu a fost descoperita.
As vrea sa va spun ca in Maramures, la Ocolul Sighet, a fost descoperita poate cea mai mare taiere ilegala din Romania in ultimii cinci ani. Pe o suprafata de 340 de hectare, in adancul padurii, au fost furati 100.000 de metri cubi, o padure rasa de pe 340 de hectare, un prejudiciu adus statului roman de peste 12 milioane de lei si mai mari prejudicii aduse naturii si evident mediului inconjurator", a subliniat ministrul.
El a mai spus ca acolo nici cetatenii nu s-au sesizat, nici autoritatile, cazul fiind descoperit de Garda Forestiera Cluj, iar dosarul a fost trimis la Parchet.
"Acolo acea padure nu ar fi putut sa dispara peste noapte, pentru ca s-au facut taieri in mod... mai mult
Miercuri, 04 Martie 2020, ora 12:06
Lemn / Wood, documentarul semnat de Monica Lazurean-Gorgan, Michaela Kirst si Ebba Sinzinger, care urmareste fenomenul taierilor ilegale si al comertului cu lemn din Romania, Peru, Rusia si China, va avea premiera internationala pe 23 martie, la Festivalul International de Film Documentar Copenhaga, unul dintre cele mai importante festivaluri de profil din Europa.
Filmul documentar de lungmetraj "Lemn"/ "Wood" urmareste investigatiile initiate de Alexander Von Bismarck, unul dintre urmasii lui Otto Von Bismarck si actualul director al organizatiei non-guvernamentale Environmental Investigation Agency.
Aceste investigatii au fost desfasurate in Romania, Peru, Rusia si China. Cu ajutorul camerei ascunse, Alexander si echipa lui documenteaza traseul lemnului, din padure pana in casele noastre, iar cand este cazul se infiltreaza chiar in mijlocul comertului cu lemn.
Regizoarea si producatoarea Monica Lazurean-Gorgan a facut in urma cu 10 ani un scurtmetraj pe tema taierilor ilegale si tot ea a fost cea care a semnalat in urma cu aproximativ sapte ani ONG-ului american Environmental Investigation Agency (EIA) problema taierilor ilegale de lemn din Romania.
Insistenta ei l-a adus in Romania pe Alexander von Bismarck, directorul EIA. Monica a participat activ, timp de mai multi ani, la documentarea activistilor de mediu de la EIA in Romania, filmand alaturi de echipa din Austria si Germania.
"Am initiat acest demers deoarece mi-am dorit sa inteleg si sa documentez... mai mult
Joi, 27 Februarie 2020, ora 13:17
Comisia Europeana a trimis miercuri Romaniei o scrisoare de punere in intarziere si indeamna Romania sa puna in aplicare in mod corespunzator Regulamentul UE privind lemnul (EUTR), care interzice intreprinderilor din sectorul lemnului sa produca si sa introduca pe piata UE produse obtinute din busteni recoltati in mod ilegal, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
Aceasta scrisoare de punere in intarziere reprezinta, de fapt, deschiderea formala a procedurii de infringement.
"In cazul Romaniei, autoritatile nationale nu au fost in masura sa verifice efectiv operatorii si sa aplice sanctiuni corespunzatoare. Inconsecventele din legislatia nationala nu permit autoritatilor romane sa verifice cantitati mari de lemn recoltat ilegal", sustine Comisia Europeana.
In plus, Comisia a constatat ca autoritatile romane gestioneaza padurile, inclusiv prin autorizarea exploatarii forestiere, fara a evalua in prealabil impactul asupra habitatelor protejate, dupa cum se prevede in Directiva Habitate si in Directiva privind evaluarea strategica de mediu. De asemenea, exista deficiente in ceea ce priveste accesul publicului la informatiile privind mediul din planurile de gestionare a padurilor. Comisia a constatat, de asemenea, ca unele habitate forestiere protejate au disparut din cadrul siturilor protejate Natura 2000, ceea ce reprezinta o incalcare a Directivei Habitate si a Directivei privind pasarile.
Prin urmare, Comisia a decis miercuri sa trimita... mai mult
Miercuri, 12 Februarie 2020, ora 13:27
Distrugerea padurii amazoniene de pe teritoriul Braziliei a atins anul acesta cel mai inalt nivel din ultimul deceniu, potrivit datelor guvernamentale publicate vineri, principalele cauze fiind exploatarea forestiera ilegala si defrisarea in scopul extinderii terenurilor agricole, potrivit Reuters.
Imaginile inregistrate din satelit timp de 12 luni pana la sfarsitul lunii iulie 2018 arata ca 7.900 de kilometri patrati de padure au fost distrusi in regiunea Amazonului, echivalentul a jumatate din teritoriul ocupat de Jamaica. Suprafata este cu 13,7% mai mare decat cea inregistrata anul trecut in aceeasi perioada.
Defrisarea este una dintre principalele cauza ale incalzirii globale, provocand circa 15% din cantitatea anuala de emisii de gaze cu efect de sera, comparabil cu cantitatea emisa de sectorul transporturilor.
Ministrul mediului din Brazilia, Edson Duarte, a spus intr-un comunicat ca exploatarea forestiera ilegala este principala cauza a defrisarilor din Amazon. Ministrul a facut apel la guvern pentru sporirea masurilor de supraveghere a padurii.
In statele Para si Mato Grosso s-au inregistrat cele mai mari cresteri ale defrisarilor. Mato Grosso este principalul producator de cereale al Braziliei si inregistreaza cea mai mare productie de soia din tara.
Observatorul pentru clima din Brazilia, o retea de organizatii non-guvernamentale, a precizat intr-o declaratie separata ca aceasta crestere nu este surpinzatoare. In plus fata de exploatarile... mai mult
Sambata, 24 Noiembrie 2018, ora 17:28
Volumul taierilor ilegale in fondul forestier de stat a fost in scadere, in 2017, pana la 47.713 metri cubi, de la 47.788 metri cubi, cat s-a inregistrat in anul precedent, iar pagubele provocate de aceste actiuni au insumat peste 13,4 milioane de lei, arata datele Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva, publicate joi.
Potrivit sursei citate, in 2015, volumul taierilor ilegale se situa la 57.080 de metri cubi.
Datele centralizate arata ca, in 2017, in judetul Maramures a fost inregistrat cel mai mare volum al taierilor ilegale, de 8.319 metri cubi, urmat de judetele Mures (3.230 mc), Suceava (2.393 mc), Hunedoara (2.964 mc) si Caras-Severin (2.592 mc).
La nivel general, valoarea pagubelor provocate de taierile ilegale si pasunatul abuziv s-au ridicat la 13.441.722 lei.
Pe durata anului trecut, angajatii Romsilva au efectuat 91.742 de controale la circulatia materialului lemnos, din care 21.287 de controale impreuna cu Politia Romana. In urma actiunilor de control au fost constatate 1.546 de infractiuni silvice si 12.197 de contraventii silvice, valoarea cumulata a amenzilor ridicandu-se la 26.052.675 de lei. De asemenea, au fost confiscati 21.685 de metri cubi si 5.903 de pomi de Craciun.
In 2017, personalul Romsilva a mai efectuat 358 de controale la instalatiile de debitat, fiind constatate 74 de contraventii silvice si aplicate amenzi in valoare de 492.000 de lei. Totodata, au fost confiscati 4.380 de metri cubi de lemn.
In ceea ce priveste numarul... mai mult
Joi, 01 Martie 2018, ora 17:06
Taierile ilegale de lemn din padurile administrate de Regia Nationala a Padurilor (RNP) - Romsilva se ridica anual la circa 45.000 - 60.000 de metri cubi, ceea ce reprezinta sub 0,5% din volumul de masa valorificat de regie, a declarat directorul general al RNP-Romsilva, Adam Craciunescu.
"RNP - Romsilva administreaza 3,2 milioane de hectare de padure din proprietatea statului si circa 1,1 milioane de hectare proprietate privata. Din aceste suprafete administrate de noi sunt sustrageri ilegale pe care le inregistram in fiecare an, mai ales in zonele cu grad ridicat de saracie, dar ele sunt doar in jur de 45.000 - 60.000 de metri cubi, ceea ce reprezinta sub 0,5% din volumul de masa valorificat de regie", a precizat Craciunescu.
Potrivit sursei citate, acest volum de lemn a fost mai mare decat media mentionata in anii 2012 si 2013, respectiv 78.998 mc si 108.751 mc, deoarece au fost identificate volume mai mari provenite din taieri anterioare (anii 2008 - 2011).
Statistica ...citeste mai departe despre "Seful Romsilva arata amploarea taierilor ilegale de lemne din Romania" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 25 Octombrie 2015, ora 12:27
Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura Doina Pana a anuntat ca aprobarea in Guvern a normelor privind folosirea unui soft care urmareste drumul lemnului din momentul taierii pana la prelucrare sau export va eradica taierile ilegale.
Guvernul discuta miercuri un proiect de hotarare pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienta, circulatia si comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spatiilor de depozitare a materialelor lemnoase si al instalatiilor de prelucrat lemn rotund, precum si a unor masuri privind obligatiile ce revin operatorilor care introduc pe piata lemn si produse din lemn.
"Este o veste foarte buna pentru padurile romanesti si o veste foarte proasta pentru cei care se ocupa cu taierile ilegale, in sensul ca un soft existent din 2008 prin Banca Mondiala care urmarea trasabilitatea lemnului din padure pana la destinatarul final (...) l-am extins si permite urmarirea in timp real a drumului lemnului incepand din momentul in care pleaca camionul din padure si pana cand iese din tara sau iese in stadiul de mobila. Este discutat cu toti factorii interesati si din punctul meu de vedere va conduce la eradicarea drastica a taierilor ilegale din padurile Romaniei", a afirmat Doina Pana in debutul sedintei saptamanale de Guvern.
La randul sau, ministrul Mediului Attila Korodi a apreciat ca actul normativ reprezinta un pas extrem de important in vederea scaderii infractionalitatii in domeniul silvic.
"Pasul facut azi de Guvernul... mai mult
Miercuri, 04 Iunie 2014, ora 16:23
O cantitate de peste 843.422 metri cubi de lemn a fost taiata ilegal in Romania, in noua luni din 2013, a anuntat, joi, ministrul delegat pentru Paduri, Ape si Piscicultura, Lucia Varga.
"In urma analizei facute de Inspectoratele silvice, s-a constatat ca o cantitate de 843.422 de metri cubi de lemn a fost taiata din paduri, in noua luni din 2013, de patru ori mai mult fata de 2012, cand au fost taiati 194.399 metri cubi de masa lemnoasa. Aceasta arata ca Inspectoratele silvice au inceput sa descopere neregulile reale mari. Am dat primele semne de eficientizare a activitatii lor, dar mai este drum lung pana sa fiu multumita de activitatea acestora", a spus ministrul delegat.
Varga a precizat, pe de alta parte, ca numarul de infractiuni depistate in sectorul silvic a crescut, in noua luni din 2013, pana la 2.672, fata de 2.217, in noua luni din 2012.
"Numarul de contraventii depistate a scazut pana la 11.250, fata de 15.570, in noua luni din 2012, si au fost aplicate amenzi care au totalizat 10,536 milioane lei. Judetul Cluj este pe primul loc, cu cele mai multe taieri ilegale de padure, in noua luni din acest an, aici fiind descoperiti ca fiind exploatati ilegal 205.790 de metri cubi de lemn", a precizat Lucia Varga.
Ministrul a spus ca in ceea ce priveste dosarele intocmite pentru furtul de lemn din padure a dat dispozitie ca, pana la jumatatea lunii ianuarie 2014, autoritatea de profil din teritoriu sa prezinte o situatie clara cu stadiul acestora din... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2013, ora 15:00