Cresterea pretului de productie a energiei termice de la Elcen este cauzata de majorarea cu 13% a pretului la gazele naturale, componenta ce reprezinta 70-75% din costurile totale, a declarat marti, pentru AGERPRES, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Emil Calota.
El a subliniat ca Elcen, asemenea tuturor celorlalti 37 de producatori de energie termica din Romania, beneficiaza de ajutor de stat privind cogenerarea de inalta eficienta, ajutor pe care il plateste toata populatia Romaniei, prin factura de energie, si trebuie sa prezinte anual ANRE costurile de productie, informeaza Agerpres.
"Fac o declaratie privind evolutia costuri de productie, pentru ca in fiecare an ANRE e obligata sa analizeze si sa ajusteze pentru anul urmator pretul de producere a energiei termice si energiei electrice, pentru ca vorbim de cogenerare.
Pe baza datelor pe care le-a transmis Elcen in cursul anului 2014, pana in septembrie, pentru ca perioada de analiza este 1 iulie 2013 - 30 iunie 2014, perioada de analiza aferenta anului gazier, care este putin modificat de anul calendaristic, pentru aceasta perioada se constata o crestere a costurilor aferente consumului de gaze naturale, crestere datorata pretului gazelor, care s-a majorat cu 13 la suta.
Acesta reprezinta o componenta de 70-75% din total costuri, deci cea mai mare parte. Cresterea pretului gazelor s-a reflectat in cresterea pretului de productie cu 10,22% pentru consumatorii... mai mult
Marti, 06 Ianuarie 2015, ora 14:37
Cheltuielile totale pentru producerea energiei electrice si termice in cogenerare sunt de circa 4,5 miliarde lei anual, iar in ultimii cinci ani s-au alocat peste 7,8 miliarde lei pentru subventionarea energiei termice, potrivit NewsIn.Cele patru tipuri de subventii care se acorda pentru subventionarea caldurii sunt: din bugetul de stat, din bugetul local, prin schema de bonus si subventia directa acordata de la consiliul local."Termoficarea oraselor mari din Romania se face in majoritate cu energie termica produsa in cogenerare in centralele electrice de termoficare (CET-uri). Se observa un trend descendent al cererii de energie termica utila pentru incalzire (o reducere medie anuala in ultimii trei ani de circa 5-6%)", potrivit datelor prezentate marti de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), in cadrul unei conferinte legata de eficienta energetica.
Potentialul de cogenerare (unitati ce produc atat energie electrica, cat si termica) instalat la nivel national este subutilizat, spun oficialii ANRE."Cererea de energie termica utila pentru consum industrial s-a redus cu circa 90% fata de conditiile pentru care au fost dimensionate capacitatile de productie. Acoperirea cererii de energie termica utila se face intr-o proportie semnificativa din centrale termice (producere separata de energie termica)", se mai arata in datele ANRE.Costurile de producere a energiei in cogenerare sunt mai mari decat costurile de producere separata a acelorasi... mai mult
Marti, 13 Septembrie 2011, ora 15:38
Primarii vor aproba un tarif mai mic pentru incalzirea populatiei, insa ei vor fi cei care vor aperi diferenta de la bugetul local, sub sanctiunea sistarii altor fonduri, anunta Mediafax.Noile reguli, care vor elimina astfel subventia de la bugetul de stat pentru energia termica livrata populatiei, au fost pregatite sub forma unui proiect de ordonanta de urgenta, care va intra in vigoare in luna urmatoare publicarii in Monitorul Oficial.
Subventia pentru producerea energiei termice este acordata in prezent atat de la bugetul de stat, cat si de la bugetele locale, Guvernul acoperind de la nivel central pana la 45% din cheltuielile cu combustibilul ale producatorilor de energie termica. Sistemul este aplicat in baza preturilor locale de referinta.
Ordonanta de urgenta pregatita de Guvern abroga insa prevederea care stabileste ca preturile locale de referinta pentru fiecare localitate sunt fixate de autoritatile de reglementare, cu avizul ministerelor implicate, si permite in schimb primariei sa aprobe preturi locale la energia termica facturata populatiei mai mici decat pretul de producere, transport, distributie si furnizare a agentului termic livrat. In acelasi timp insa, ordonanta impune autoritatii locale sa acopere doar din bugetul local, nu si din cel central, sumele reprezentand diferenta dintre pretul energiei livrate de catre furnizor si pretul local aferent energiei termice facturate populatiei.
"In cazul in care autoritatile executive nu cuprind in bugetul local... mai mult
Duminica, 26 Iunie 2011, ora 14:22
Primarul general Sorin Oprescu a declarat, marti, ca bugetul Capitalei pe 2011 trebuie votat din nou, sustinand in acelasi timp ca Ministerul de Finante a respins forma cu amendamentele PDL, aprobata de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) in 28 februarie, informeaza NewsIn.Edilul-sef al Capitalei a mai spus ca ar exista un ordin al ministrului de Interne privind alocarea a circa 300 de milioane de lei pentru subventionarea energiei termice in Capitala.
Oprescu a facut aceasta precizare pentru a demonta argumentele consilierilor PDL despre care spune ca, la sedinta de aprobare a bugetului, au taiat bani de la proiecte prioritare ale orasului, pentru a-i da regiilor si, implicit, pentru a asigura subventiile.In acelasi context, prefectul municipiului Bucuresti, Mihai Atanasoaei, a afirmat, luni, ca bugetul Capitalei, in forma prezentata institutiei prefectului, pentru a se constata legalitatea sa, contine erori grave, cum ar fi faptul ca nu ia in considerare amendamentele propuse si votate de CGMB.
Analiza prefecturii a scos la iveala peste 30 de situatii in care suma de bani pentru unele institutii, investitii sau pentru unele capitole generale nu este aceeasi cu suma prevazuta in amendament sau in propunerile primarului. Astfel, la venituri, primarul a propus suma de 5,14 miliarde lei, consiliul a votat 4,74 miiliarde lei, iar in forma scrisa transmisa prefectului apare suma de 4,71 miliarde lei.Potrivit prefectului, primarul sau CGMB poate convoca o sedinta... mai mult
Marti, 22 Martie 2011, ora 12:30
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, s-a declarat, joi, in favoarea concesionarii serviciului public de distributie a energiei termice - oferit in prezent de RADET -, subliniind ca, dupa concesionare, tariful platit de consumatorii casnici va mai subventionat inca maximum doi ani, informeaza NewsIn.Potrivit edilului-sef, interesate de preluarea acestui serviciu sunt companii din SUA, Elvetia, Franta si Italia.
In carti pentru concesionare ar putea fi insa si grupul Veolia, care detine, din 2000, serviciul public de alimentare cu apa in Bucuresti si Ploiesti.
Oprescu a mai precizat ca, in prezent, municipalitatea mai are de achitat 100 de milioane de lei pentru a fi la zi cu plata transelor din restanta catre ELCEN, furnizorul de energie termica al RADET.
Angajatii Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET) Bucuresti se opun privatizarii regiei si ameninta cu greva generala in cazul in care municipalitatea vrea sa puna in practica strategia privind concesionarea serviciului public de apa calda si caldura, a declarat, tot joi, Ioana Stoica, reprezentanta a sindicatului din RADET.
mai mult
Joi, 27 Ianuarie 2011, ora 15:46
Concesionarea activitatii Regia Autonome de Distributie a Energiei Termice din Capitala va avea loc in 2012, concesionarul fiind obligat sa aduca infuzie de capital in regie, se arata in strategia energetica a municipiului Bucuresti, care va fi votata saptamana viitoare, informeaza Newsin.Printre masurile propuse in strategie, care vor intra pe ordinea de zi la urmatoarea sedinta a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), se numara si eliminarea, pana in 2012, a subventiei generale, care ar urma sa fie inlocuita cu o schema de subventii acordate pe criterii sociale.
In hotararea CGMB privind strategia energetica se mai arata ca aceasta masura, impreuna cu concesionarea cu aport de capital a serviciului de furnizare a energiei termice in Bucuresti, precum si aducerea acestuia la un nivel de calitate comparabil cu un sistem performant, vor avea un impact pozitiv asupra bugetului municipalitatii, degrevandu-l de un efort investitional de aproximativ de trei miliarde de euro in urmatorii 10 ani.
Intarzierea cu cinci ani a aplicarii strategiei ar putea duce la o gaura tot de trei miliarde de euro in bugetul Primariei Capitalei, estimeaza edilii.
Imbunatatirea calitatii serviciului include, printre altele, introducerea unui concept de furnizare a caldurii si apei calde "la cerere", care sa inlocuiasca conceptul actual "cand este disponibil", se mai arata in strategie.
Pentru reducerea facturii la populatie, strategia identifica drept principala cale reabilitarea... mai mult
Duminica, 26 Septembrie 2010, ora 12:37
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, joi, ca municipalitatea intentioneaza sa scada subventia la pretul de tarifare a energiei termice pentru populatie, iar din vara sa o reduca la zero, macar temporar, din pricina scumpirii gigacaloriei la producator."Noi am compensat pretul gigacaloriei si e un efort financiar important, iar daca vor scumpi preturile, nu vom mai face fata. Si atunci, pentru acesti oameni, am zis sa mai scadem din aceasta subventie, sa subventionam undeva la 168-170 (lei/gigacalorie - n.r.), iar pe perioada de vara, unde apa calda nu mai e atat de importanta, sa nu o mai subventionam o perioada...si sa marim veniturile, ca sa facem investitii", a declarat edilul-sef al Capitalei.Oprescu nu a precizat insa daca reducerea si eliminarea subventiei vor fi urmarea unei noi scumpiri a pretului gigacaloriei.
Primarul general nu a spus nici daca reducerea subventiilor ar fi fost deja luata in calcul in bugetul municipalitatii pe 2010.Pretul de tarifare al gigacaloriei a fost, in sezonul rece 2008/2009, de 248 de lei/gigacalorie, din care populatia platea doar 119 lei, datorita subventiilor asigurate de municipalitate.
In 2010, pretul platit de populatie pentru o gigacalorie ramane acelasi, desi ELCEN, furnizorul Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice, a decis cresterea pretului energiei termice livrate populatiei de Electrocentrale Bucuresti cu 9,1%, diferenta fiind suportata in continuare de primarie.Pe 12 februarie, Oprescu... mai mult
Joi, 04 Martie 2010, ora 16:31