Zeci de percheziții au loc marți, 14 decembrie, la samsarii de mașini din București și 12 județe din țară, într-un dosar de evaziune fiscală.
Anchetatorii fac cercetări în legătură cu infracțiuni de spălare a banilor, în formă continuată, evaziune fiscală în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi uz de fals în formă continuată.
Activitățile se desfășoară în municipiul București şi în județele Argeș, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Ilfov, Ialomița, Olt, Vâlcea și Vrancea.
Din cercetări a reieșit că, în perioada iulie 2019 – martie 2020, persoanele bănuite ar fi comercializat, pe piaţa internă, aproximativ 3.000 de autoturisme second-hand, achiziţionate din spaţiul intracomunitar, prin intermediul unor societăți comerciale, fără ca operaţiunile respective să fie înregistrate, în mod corect, în evidenţele contabile şi fiscale ale acestora.
Prejudiciu de 6 milioane de euro
Vehiculele second - hand achiziţionate de la furnizorii intracomunitari ar fi fost aduse în ţară și comercializate, prin intermediul unor site-uri specializate, către diverse persoane interesate, cu eludarea obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, iar sumele obţinute, în mod... mai mult
Marti, 14 Decembrie 2021, ora 10:24
Politia Romana face, marti, 175 de perchezitii domiciliare in Bucuresti si in 20 de judete, in cadrul a cinci dosare penale in care sunt cercetate fapte de evaziune fiscala in domeniul comertului intracomunitar cu autovehicule second-hand, prejudiciul cauzat fiind de peste 35.000.000 de lei.
"La data de 25 februarie 2020, politistii Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice - I.G.P.R., sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, pun in aplicare 175 de mandate de perchezitie domiciliara si 19 mandate de aducere in municipiul Bucuresti si judetele Ilfov, Arges, Bihor, Buzau, Brasov, Calarasi, Constanta, Dambovita, Galati, Giurgiu, Hunedoara, Maramures, Mures, Salaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vaslui, Valcea si Vrancea. Activitatile fiind desfasurate in cadrul a cinci dosare penale instrumentate de politistii Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice", anunta IGPR.
Cercetarile privesc o grupare infractionala specializata in infractiuni de evaziune fiscala, care, prin intermediul membrilor sai, ar controla direct sau prin interpusi mai multe societati comerciale cu activitati in domeniul comertului intracomunitar cu autovehicule second-hand.
Prin intermediul acestor societati comerciale ar fi achizitionate astfel de autovehicule de la parteneri din spatiul Uniunii Europene, cu preponderenta din Belgia, Olanda, Germania, Italia, Franta si Spania, care ar fi fost vandute in Romania, fara a... mai mult
Marti, 25 Februarie 2020, ora 09:26
Politistii fac, joi dimineata, trei perchezitii in Bucuresti intr-un dosar de evaziune fiscala in care mai multe persoane sunt suspectate ca au cumparat, in 2016, din spatiul intracomunitar, autoturisme second-hand pe care le-au vandut apoi in Romania, fara a inregistra in contabilitate veniturile.
Prejudiul cauzat bugetului de stat este estimat la 5.500.000 de lei.
"Din datele si probele administrate a rezultat presupunerea rezonabila ca banuitii au achizitionat, in cursul anului 2016, din spatiul intracomunitar, autoturisme second-hand, in valoare de aproximativ 20.000.000 de lei, pe care ulterior le-au comercializat pe teritoriul Romaniei, fara a inregistra in contabilitate veniturile realizate", arata sursa citata.
Persoanele vizate vor fi duse pentru audieri la sediul Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice - Politia Sectorului 5.
Actiunea beneficiaza de sprijinul de specialitate al Directiei Operatiuni Speciale din cadrul Politiei Romane. ...citeste mai departe despre "Perchezitii la samsarii de masini second hand - prejudiciul este de 5,5 milioane de lei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 27 Septembrie 2018, ora 09:53
Parte dintre masinile pe care le gasiti de cumparat, pe Internet, au fost atat de rau avariate, incat nici macar nu mai meritau reparate, se arata intr-un raport dat publicitatii recent. Ca sa va abata atentia de la problemele reale ale autoturismului uzat si sa va convinga sa bagati mai adanc mana in buzunar, comerciantii recurg, de regula, la cateva trucuri.
Aproape jumatate de milion de autoturisme la mana a doua s-au vandut, in Romania, de la inceputul acestui an, dupa cum reiese din datele Directiei Regim Permise si pentru Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Potrivit datelor prezentate de Mihai Cune, fondatorul InspesctorAuto.ro, parte dintre ele au fost testate pe platforma sa online si s-au dovedit a fi epave pe roti.
"Aproximativ 6% (dintre masini - n.red.) au avut avarii atat de mari incat ar fi trebuit sa fie dauna totala. Pentru a evita cumpararea unei epave pe roti recomandam (...) o verificare tehnica si de caroserie intr-o unitate service autorizata R.A.R., care face inclusiv test de grosimea stratului de vopsea si verifica integritatea sitemului de siguranta - airbag-uri, centuri, calculator airbag etc.", a precizat Mihai Cune.
Potrivit aceleiasi surse, alte 14% dintre autoturismele testate pe platforma online necesitau reparatii costisitoare.
Specialistul atrage atentia ca probleme mari pot avea inclusiv masinile care arata impecabil. Spre exemplu, daca testele nu indica nicio eroare referitoare la airbaguri, e posibil ca samsarii de masini sa... mai mult
Joi, 07 Decembrie 2017, ora 12:45
Autoritatile vor putea ridica, din nou, masinile parcate pe trotuare si cele care stationeaza neregulamentar pe carosabil, dupa ce Guvernul a aprobat o hotarare in acest sens.
Purtatorul de cuvant al Executivului, Liviu Iolu, a spus ca masura este menita sa descurajeze aparitia practicilor abuzive si deturnarea scopului masurii intr-unul comercial, adica samsarii de masini.
"Ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar se va realiza conform unor reguli stabilite de Guvern printr-o hotarare adoptata azi (joi, n.red.), prin care s-a modificat si completat Regulamentul de aplicare a ordonantei de urgenta 195 din 2002 privind circulatia pe drumurile publice, astfel incat sa fie rezolvate problemele create de vidul procedural al aplicarii acestei masuri.
Procedura instituita de Guvern nu vizeaza un rol punitiv, acest lucru intrand in sfera raspunderii contraventionale, si propune un set de reguli procedurale care sa descurajeze aparitia practicilor abuzive si deturnarea scopului ...citeste mai departe despre "Masinile parcate neregulamentar vor putea fi ridicate din nou" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 16 Decembrie 2016, ora 07:58
Persoanele care schimba kilometrajul unei masini inainte sa o vanda ar putea primi o pedeapsa cuprinsa intre doi si cinci ani de inchisoare, potrivit unui proiect de lege inaintat de deputati.
Modificarea datelor tehnice ale autovehiculelor, precum elementele de identificare, istoricul reviziilor si al reparatiilor sau numarul de kilometri afisat in bord, pune in pericol siguranta cumparatorului si a celor din jur, iar statul roman trebuie sa se implice mai mult pentru a stopa aceste practici, spun initiatorii proiectului, potrivit Digi 24.
Uluitor: Cate masini second-hand au kilometrii dati inapoi - Cutuma are consecinte grave
"Acesti supranumiti samsari care cumpara masini si le vand ...citeste mai departe despre "Inchisoare pentru cei care dau inapoi kilometrajul masinii - proiect" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 20 Decembrie 2015, ora 19:11
Procurorii DIICOT efectueaza miercuri 93 de perchezitii pe raza judetelor Cluj, Alba, Brasov, Mures, Harghita, Maramures, Satu Mare si a municipiului Bucuresti, in cadrul unei actiuni care vizeaza destructurarea unui grup infractional organizat specializat in evaziune fiscala cu autoturisme de lux provenite din achizitii intracomunitare.
Potrivit unui comunicat DIICOT, in perioada 2009 - 2015, pe teritoriile Romaniei (judetele Cluj, Harghita si Mures si in municipiul Bucuresti), Ungariei si Germaniei, s-a constituit un grup infractional organizat format din 11 suspecti, membrii grupului actionand in sensul operationalizarii unui circuit in care au fost angrenate societati comerciale care au functionat legal, dar si firme de tip "fantoma" utilizate in ample operatiuni circumscrise evaziunii fiscale in domeniul tranzactiilor cu autoturisme de lux provenite din achizitii intracomunitare.
"Membrii gruparii au comercializat autoturisme prin intermediul unor societati comerciale... citeste mai departe despre "Perchezitii la samsarii de masini de lux: Au fentat statul cu milioane de euro" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 08:49
Un audit de performanta asupra programului Rabla arata ca, in ciuda obiectivului propus prin derularea acestuia, numarul masinilor vechi a crescut ingrijorator, iar lacunele legislative au ajutat la formarea unor mafii care castiga milioane de euro din traficul cu vouchere si din colectarea de fier vechi.
Teoretic, programul Rabla isi propune an de an innoirea parcului auto al Romaniei. Practic, an de an, creste numarul masinilor second-hand si se umfla conturile samsarilor auto si a colectorilor de fier vechi.
Voucherele ajung la cei cu masini noi, dar care vor unele nou-noute
Faptul ca legea permite ca voucherele sa circule "la liber" pe piata a dus la situatia ca, de exemplu, in 2010, numai 10% dintre cei care au folosit vouchere si-au casat autoturismele, restul de peste 90% si-au instrainat aceste tichete pentru ca nu au avut bani ca sa cumpere o masina noua. Astfel, traficantii de vouchere cumparau un tichet cu sume cuprinse intre 500 si 1.000 de lei si le vindeau mai departe cu 1.500 -2.000 de lei. Cumparatorii finali isi cumparau autoturisme noi, decontand trei vouchere a cate 3.800 de lei.
In concluzie, acest program incurajeaza in continuare persoanele care isi permit sa achizitioneze autoturisme noi, in detrimentul posesorilor reali de...rable. In acest sens, statul a alocat 722 de milioane de lei (172 de milioane de euro), numai in 2010.
Multe vechi, putine noi
Potrivit datelor Administratiei Fondului pentru mediu, in 2010, la un numar de... mai mult
Luni, 22 Aprilie 2013, ora 11:20
In ultimele doua luni, pe langa proprietari si samsarii de masini, in targul auto de la Vitan a patruns in forta o noua categorie de vanzatori de masini: firmele de leasing care nu mai stiu cum sa se scape de flotele de automobile confiscate de la clientii care nu si-au mai platit ratele."Sunt vreo doua sau trei firme de leasing care au flota mare, de zeci de masini pe care le-au retras de la cei care n-au mai platit ratele si au cerut sa le rezervam cate 5-8-10 locuri in Autovit", transmite Mediafax,
"Au dorit sa intre pe piata second-hand in asa fel incat sa le vanda la clienti in mod direct, nu sa astepte sa vina clientul la ei", explica Florin Parvu, patronul Autovit, cel mai mare targ de masini second-hand din Europa, cu o capacitate de 2.500 de masini.
Firmele de leasing isi expun in targ numai "modele mai reprezentative", care fac mai usor cu ochiul potentialilor cumparatori. mai mult
Luni, 08 Februarie 2010, ora 09:14